null Vatsa täyteen ilmastoystävällisesti

Eija Kalliojärvi neuvoo suosimaan lähellä tuotettuja kasviksia.

Eija Kalliojärvi neuvoo suosimaan lähellä tuotettuja kasviksia.

Vatsa täyteen ilmastoystävällisesti

Vantaan seurakuntien ympäristöpäivän teemana on tänä vuonna ruoka. Ympäristöystävällisestä ruoanlaitosta puhuu hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentriasta. Sen jälkeen ryhdytään sanoista tekoihin ja valmistetaan ilmastoystävällinen lounas Vantaan kurssikeskusten vs. toiminnanjohtaja Eija Kalliojärven opastuksella.

— En ole vielä päättänyt, mitä ruokaa tuolloin laitetaan. Se riippuu osittain siitä, paljonko ympäristöpäivään ilmoittautuu väkeä. Pitää suunnitella sellainen ateria, että kaikille riittää jotakin tekemistä, Kalliojärvi kertoo.

Näkkileivät ja ketsupit luomuna

Ruoan ilmastovaikutusten ja eettisyyden pohdinta on ollut osa seurakuntien leirikeskusten arkea jo vuosia. Käytännössä se näkyy lähi- ja kausiruoan, Reilun kaupan tuotteiden sekä luomun suosimisena. Kurssikeskukset ovat mukana Portaat luomuun -ohjelmassa, jossa ammattikeittiöitä tuetaan ekologisten valintojen tekemisessä.

Portaat luomuun -ohjelmassa portaita on viisi ja Vantaan seurakuntien kurssikeskukset ovat portaalla kolme. Se tarkoittaa sitä, että jatkuvassa käytössä on vähintään neljä luomuraaka-ainetta.

— Meillä käytetään luomuteetä, luomuvihanneksia, luomunäkkileipää ja luomuketsuppia, Eija Kalliojärvi luettelee.

— Elintarvikkeiden kilpailutuksessakin yksi kriteereistä on, että tietty määrä tuotteista on luomua, pelkkä hinta ei ratkaise.

Ympäristö huomioidaan myös siten, että ruoan määrä mietitään tarkoin ja pyritään siihen, että tähteitä ei synny. Ylijääneelle ruoalle mietitään jatkokäyttöä, esimerkiksi syömättä jäänyt aamupuuro voidaan käyttää sämpylätaikinassa.

Juurekset varma valinta

Ilmastolle ystävällinen ruoka tarkoittaa myös kasvispainotteista ruokaa. Takuuvarmoja ilmastoystävällisiä raaka-aineita ovat kotimaiset juurekset ja marjat.

— Suosimme kasvisvoittoista ruokaa kuitenkin siten, että käytämme soijatuotteita vain vähän ja pyrimme siihen, että proteiinit saadaan pavuista, iduista tai siemenistä, Eija Kalliojärvi kertoo.

Ekologisten valintojen tekeminen ei ole aina helppoa ammattikeittiöillekään. Luomua ei ole aina saatavilla, hinta voi olla korkea tai tuotteen kuten suomalaisen talvitomaatin ekologisuutta voi olla hankala mitata.

Ammattikeittiöiden ympäristöystävällisiä valintoja vaikeuttavat myös kilpailuttaminen ja keskittäminen. Keskusvarastoissa ei välttämättä ole tarjolla luomuvaihtoehtoja aina, kun niitä tarvittaisiin. Luomuruoan tarjoaminen vaatiikin tarkkaa suunnittelua ja ajoissa tehtyjä tilauksia.

Kilpailuttaminen voi tehdä myös lähiruoan suosimisen vaikeaksi tai tuoda ruoan matkaan yllättäviä mutkia.

— Kun esimerkiksi tilasimme lohta Herttoniemestä, se kävi ensin keskusvarastossa Hämeenlinnassa, Kalliojärvi havainnollistaa.

Ympäristöpäivä to 27.10. klo 9.30–12.30 Seurakuntientalon auditoriossa, Unikkotie 5 C. Ilmoittautumiset 19.10. mennessä ympäristöasiantuntija Elina Hienoselle p. 050 310 7099 tai elina.hienonen@evl.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.