null Veljeskateutta

Veljeskateutta

Kain oli maanviljelijä ja hänen pikkuveljensä Abel lammaspaimen. Abel uhrasi Jumalalle karitsan, Kain toi satoaan. Jumala katsoi suopeasti Abelin uhriin, mutta ei Kainin. Jumala yritti puhua Kainille, mutta tämä tappoi katkeruuksissaan veljensä. (1. Mooseksen kirja 4. luku)

Pastori Mika Aspinen, jos Jumala on Kainin mielestä epäoikeudenmukainen, miksi tämä kostaa veljelleen?

— Jos ajatellaan Jumalaa tarinan isänä, kuvio muistuttaa lapsiperheiden arkea: jos vanhemmat toruvat vanhinta lasta, esikoisen voi olla helpointa purkaa kiukkuaan pikkusiskoonsa tai -veljeensä. Tässä vihastuminen tuntuu ymmärrettävältä, koska Jumala ei perustele käytöstään. Mutta ei se väkivaltaa oikeuta.

Millaiset asiat aiheuttavat sisaruskateutta?

— Ihminen vertaa itseään herkästi henkilöön, joka on melkein samassa asemassa kuin itse, mutta joka näyttää onnistuneen paremmin. Syitä kateuteen löytyy kyllä, ja varmaan kaikki sisarukset nahistelevat keskenään. Traagista on, että joskus juuri lähimmissä ihmissuhteissa saattaa keittää pahiten yli.

Jos Kain olisi tullut ennen tekoaan keskustelemaan kanssasi, mitä olisit sanonut?

— Istu alas, keitetään kahvit. Ehkä toisen kupillisen aikana yrittäisin kysellä, mikä sai Kainin ajattelemaan, että toinen onnistui ja hän epäonnistui. Jos Kain uhkaa, että "tapan sen", ensimmäisenä tulisi mieleen kysyä miksi. Mutta muotoilisin kysymyksen jotenkin yllättävämmin. Läsnäolo on silti tärkeämpää kuin sanat, ettei Kainin tarvitsisi jäädä yksin synkkyyteensä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.