null Velkaantuneita on ruuhkaksi asti, mutta seurakuntien talousneuvontaan mahtuu vielä

Maksuhäiriöt ovat kasvussa. Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan niitä on eniten 25–44-vuotiailla miehillä. Kuva: Hans Eiskonen

Maksuhäiriöt ovat kasvussa. Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan niitä on eniten 25–44-vuotiailla miehillä. Kuva: Hans Eiskonen

Ajankohtaista

Velkaantuneita on ruuhkaksi asti, mutta seurakuntien talousneuvontaan mahtuu vielä

"Olin vähän paniikissa", kertoo raha-asianeuvonnassa käyvä helsinkiläinen. Vapaaehtoisissa neuvojissa on useita talouden ja sosiaalialan ammattilaisia. Apua tarjotaan Itä- ja Länsi-Helsingissä.

Velallisia neuvova Takuu-Säätiön Velkalinja on ruuhkautunut keväällä. Puhelin on soinut tavallista tiuhemmin jo viime syksystä lähtien, ja läpi pääsee noin joka kymmenes puhelu. Soittajat ovat kertoneet jonottaneensa jopa viikkoja päästäkseen läpi.

Velallisille tarjotaan neuvontaa myös Helsingin seurakunnissa. Vapaaehtoisten antaman raha-asianeuvonnan piiriin voi päästä diakoniatyöntekijän ohjaamana. Toistaiseksi jonoja ei ole, vaan neuvontaan on päässyt parin–kolmen viikon sisällä.


Lähes sata vapaaehtoista ilmoittautui

Talousneuvonta käynnistyi viime syksynä ensin Länsi-Helsingin seurakunnissa. Koska vapaaehtoisia neuvojia on riittänyt runsaasti, toiminta laajeni tämän vuoden alussa myös Itä-Helsinkiin.

Aivan koko Helsinkiä palvelu ei vielä kata. Talousneuvontaa on saatavilla Haagan, Herttoniemen, Kannelmäen, Meilahden, Mikaelin, Munkkiniemen, Pitäjänmäen, Roihuvuoren, Vartiokylän ja Vuosaaren seurakuntien sekä Matteus församling -seurakunnan alueella asuville helsinkiläisille. Neuvontaan päästäkseen ei tarvitse kuulua kirkkoon.

Vapaaehtoiset ovat viime vuoden lopulta lähtien ehtineet neuvoa talousasioissa pariakymmentä seurakuntien diakoniatyön asiakasta. Pareittain työskentelevät neuvojat tapaavat asiakkaan yleensä muutaman kerran, tunnista pariin kerrallaan.

Kun perusteilla olevasta neuvontaringistä kerrottiin viime syksynä Kirkko ja kaupungissa, jutussa luvattiin, ettei neuvojan tarvitse olla talousasioiden asiantuntija. Toimintaan ilmoittautui 95 vapaaehtoista, joiden joukossa on kuitenkin myös monia raha-ammattilaisia. Kaksi kolmasosaa ilmoittautuneista on tähän mennessä koulutettu neuvontaan.


Tavoitteena ei ole pikavoitto, vaan kestävä ratkaisu

Rahoitusalalla ja taloushallinnossa työskennellyt Maria hakeutui mukaan neuvontarinkiin, sillä ajatteli, että siinä hänen ammattiosaamisestaan olisi eniten hyötyä.

Raha-asiainneuvojat esiintyvät tehtävässään ja siksi myös tässä jutussa pelkillä etunimillään.

Vaikka Maria on työskennellyt talousasioiden parissa pitkään, diakonian neuvontatyössä talouden kysymyksiä katsotaan toisesta näkökulmasta. Päivätyöhön verrattuna uutta on esimerkiksi yhteistyö Helsingin talous- ja velkaneuvonnan, ulosottoviranomaisten ja Takuu-Säätiön kanssa, joihin neuvojat ovat usein yhteydessä asiakkaan puolesta tai yhdessä hänen kanssaan.
 

On ollut antoisaa huomata, että kun on voinut tarjota omaa tietotaitoa ja vinkkejä, asiakkaat ovat päässeet eteenpäin omassa tilanteessaan."
– Vapaaehtoinen talousneuvoja Heli
 

Myös työtahti on erilainen. Neuvontatyötä tehdään kiirehtimättä, sillä tavoitteena on pikavoittojen sijaan kestävä ratkaisu.

– Tapaamisissa keskustellaan hyvin monenlaisista, arkaluontoisista ja vaikeistakin asioista. Jos on päivätyössä tottunut nopeaan tahtiin, tässä täytyy varautua siihen, että luottamuksellisen suhteen luomiseen voi mennä useampikin tapaamiskerta, Maria sanoo.


Jo neuvontaan tuleminen on iso askel

Neuvontaringissä on talousammattilaisten lisäksi myös monia sosiaalialan ammattilaisia. Sosiaali- ja terveysalan hallintotehtävissä työskentelevä Heli hakeutui neuvontarinkiin siksi, että hän halusi säilyttää kosketuksen käytännön asiakastyöhön ja kentän arkitodellisuuteen.

Häntä on motivoinut vapaaehtoistyössä se, että omasta osaamisesta on muille hyötyä.

– On ollut antoisaa huomata, että kun on voinut tarjota omaa tietotaitoa ja vinkkejä, asiakkaat ovat päässeet eteenpäin omassa tilanteessaan, Heli sanoo.

Hänen mukaansa neuvontatapaamisiin saapuminen on merkittävä askel kohti oman tilanteen selviämistä. Apua kannattaa hakea heti, kun tuntuu, ettei velkaongelman kanssa enää selviydy yksin.

– Tavoitteena on, että asiakas saa uudelleen taloudenpidon ja elämänhallinnan langanpäästä kiinni. Vapaaehtoisen neuvojan tehtävänä on tukea, kannustaa ja rohkaista asioiden selvittämiseen ja hoitamiseen.
 

Juttua varten on haastateltu lisäksi vapaaehtoisringin toiminnasta vastaavia eli diakonityöntekijää Lauri Anttilaa Meilahden seurakunnasta ja diakonian talousneuvojaa Soile Niemeä Mikaelin seurakunnasta.

Apua saa täältä

Vapaaehtoisten tarjoamaan seurakuntien talousneuvontaan pääsee ottamalla yhteyttä oman asuinalueen seurakunnan diakoniaan. Oman asuinalueen seurakunnan voi selvittää osoitteesta www.helsinginseurakunnat.fi/seurakunnat. Neuvontarinki on kesätauolla 1.6.–16.8.

 Takuu-Säätiön maksuton Velkalinja palvelee arkisin kello 10–14 numerossa 0800 98009.

Maksuhäiriöitä ja paljon velkaa

* Noin 372 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriöt ovat lisääntyneet viime vuodesta.

* Kotitalouksien velkaantuneisuusaste oli viime vuoden lopussa 124,9 prosenttia. Luku kuvaa luottojen suhdetta kotitalouden käytettävissä olevaan tuloon. Velkaantuneisuusaste oli jälleen suurempi kuin koskaan aiemmin.

* Talous on tärkein yksittäinen aihe, josta seurakuntien diakonian vastaanotolla keskustellaan. Helsingin seurakuntien diakonit tilastoivat viime vuonna 21 420 kohtaamista, joista 12 641:ssä aiheena oli talous.

"Elin sairauden vuoksi kuin viimeistä päivää"

Sairastuin vakavasti pari vuotta sitten. Viime kesänä en uskonut enää näkeväni tätä kesää. Sitten sitä käyttäytyy niin kuin käyttäytyy, jos ajattelee, että tämä on nyt viimeinen kesä. Raha-asioista huolehtiminen ei todellakaan ollut päällimmäisenä mielessä.

Tammikuussa kävin juttelemassa diakonin kanssa, ja siellä kuulin seurakunnan talousneuvonnasta. Olin aikaisemmin yrittänyt soittaa kaupungin talous- ja velkaneuvontaan, mutta numero oli aina varattu. Seurakunnan diakoni tilasi minulle ajan neuvonnasta saman tien.

Minulla on ollut neuvojien kanssa pari tapaamista. Olen saanut puhua nämä asiat ääneen, ja se on jo auttanut hirveästi. Olen saanut myös vinkkejä siitä, mistä tilanteen purkaminen kannattaa aloittaa. Olen nyt hoitanut tärkeimmät asumiseen ja sairaalakäynteihin liittyvät laskut, jotka olivat jääneet maksamatta.

Ennen neuvontaan pääsyä en uskaltanut avata laskuja. Olin vähän paniikissa, kun tuntui, että kaikki kaatuu päälle. Se auttoi, kun joku kertoi, mistä kannattaa aloittaa.

Seuraava tapaaminen on sovittu toukokuulle. Toivon saavani itse purettua asioita ennen sitä, jotta voisin mennä kertomaan, kuinka sain asiat järjestymään. Yritän sovitella velkojien kanssa sitä, miten tässä menetellään.

Olen hyvin kiitollinen seurakunnassa minua auttaneille.

Haastateltu on seurakuntien talousneuvonnassa käyvä helsinkiläinen.

 

Korjaus 29.4.2016: Maksuhäiriömerkintä on noin 372 000 suomalaisella, ei 37 200:lla, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkko kaipaa uusia raha-asiainneuvojia laajenevaan toimintaan

Ajankohtaista

Vapaaehtoisten pitämä raha-asiainneuvonta leviää lähes kaikkiin Helsingin seurakuntiin. Koulutus jatkuu syksyllä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.