null Kirkko kaipaa uusia raha-asiainneuvojia laajenevaan toimintaan

Nina Ruuttu toimii vapaaehtoisena raha-asiainneuvojana.

Nina Ruuttu toimii vapaaehtoisena raha-asiainneuvojana.

Ajankohtaista

Kirkko kaipaa uusia raha-asiainneuvojia laajenevaan toimintaan

Vapaaehtoisten pitämä raha-asiainneuvonta leviää lähes kaikkiin Helsingin seurakuntiin. Koulutus jatkuu syksyllä.

Helsinkiläisissä seurakunnissa on tehty parin vuoden ajan vapaaehtoisten voimin raha-asiainneuvontaa. Työssä on tavoitettu taloutensa tasapainottamisen kanssa kamppailevia.

Vapaaehtoiset eivät ole talouden ammattilaisia, vaan työn teon keskeisiä kriteerejä ovat kommunikaatiokyvyt ja oman taloudenpidon hallitseminen. Asiakkaat ohjataan pareittain työskentelevien neuvojien luokse seurakunnan diakoniatyön kautta. Vapaaehtoiset ovat sitoutuneet vaitiolaan eivätkä saa palkkaa. Heidän jaksamistaan tuetaan muuan muassa säännöllisillä palautekeskusteluilla.

Henkilökohtaiselle talousneuvonnalle on tilausta

Nyt Tampereelta lähtöisin oleva toiminta laajenee kattamaan lähes kaikki Helsingin suomenkieliset seurakunnat. Syksyllä järjestetään uusi raha-asiainneuvontakurssi. Myös kaikki kolme ruotsinkielistä seurakuntaa ovat toiminnassa mukana. Taloudellisten tukitoimien tarve on Helsingissä kasvamaan päin, ja etenkin henkilökohtaiselle neuvonnalle on tilausta.

Tässä tehtävässä näkee, kuinka paljon pieni apu ja tuki voivat muuttaa toisen ihmisen elämää hyvään suuntaan.

– Nina Ruuttu,vapaaehtoinen raha-asiainneuvoja

Tähän mennessä kolmella kurssilla on perehdytetty noin 70 henkilöä. Heistä suurin osa on yhä mukana toiminnassa.

– Ihmisillä on paljon sellaista osaamista, mitä seurakunnan työntekijöillä ei ole. Jos joku haluaa antaa sitä yhteiseen hyvään, me haluamme mahdollistaa sen, toteaa vapaaehtoistoiminnan diakoni Lauri Anttila Meilahden seurakunnasta.

Pieni apu ja tuki voivat muuttaa elämää

Helsinkiläinen Nina Ruuttu on toiminut vapaaehtoisena raha-asiainneuvojana. Jo lapsuudessa virinnyt kiinnostus talousasioihin johti aikoinaan kauppaopistoon. Nykyinen lentoemännän työ mahdollistaa neuvomisen joustavalla aikataululla esimerkiksi päiväaikaan. Kirkko ja kaupunki -lehden juttu vapaaehtoisten tarpeesta oli aikoinaan lopullinen sysäys hakeutua tehtävään.

– Olen tehnyt paljon vapaaehtoistyötä. Tässä tehtävässä näkee, kuinka paljon pieni apu ja tuki voivat muuttaa toisen ihmisen elämää hyvään suuntaan. Koen roolini todella palkitsevaksi.

Ruuttu pääsi kurssille miehensä kanssa vasta toisella yrittämällä suuren kysynnän vuoksi. Hän kiittelee kuitenkin kurssin tasoa ja neuvojien tapaamisten ilmapiiriä. Ruuttu tapaa asiakkaansa yleensä 2–3 kertaa itähelsinkiläisen seurakunnan tiloissa.

– Tähän tehtävään voisi käyttää enemmänkin aikaa, koska se on niin palkitsevaa ja kirkon työtekijöiden tuki on mielestäni ollut erinomaista.

Tulevassa koulutuksessa käydään läpi muun muassa taloussuunnitelman laatimista, laskujen maksamisjärjestyksen kriteerejä sekä velka- ja luottotietojen perusasioita. Luennoimassa on esimerkiksi Takuusäätiön ja Helsingin kaupungin talous- ja velkaneuvonnan työntekijöitä. Kurssille haluavat haastatellaan ennen mukaan hyväksymistä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Velkaantuneita on ruuhkaksi asti, mutta seurakuntien talousneuvontaan mahtuu vielä

Ajankohtaista

"Olin vähän paniikissa", kertoo raha-asianeuvonnassa käyvä helsinkiläinen. Vapaaehtoisissa neuvojissa on useita talouden ja sosiaalialan ammattilaisia. Apua tarjotaan Itä- ja Länsi-Helsingissä.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.