null Venäjän sananvapaus on kovilla

Sallitun rajalla. Päätoimittaja Sergei Balujevin mukaan Kreml on tällä hetkellä tappiolla propagandasodassaan.

Sallitun rajalla. Päätoimittaja Sergei Balujevin mukaan Kreml on tällä hetkellä tappiolla propagandasodassaan.

Venäjän sananvapaus on kovilla

Sana on vapaa Venäjän lehdistössä ja netissä. Televisiossa Kreml sanelee linjan.

Venäjän valtakunnallisen television uutisissa presidentti Vladimir Putin johdattaa haikaroita muuttoreitille lentäen niiden edellä riippuliitimellä. Putin pannoittaa tiikerin ja jääkarhun. Putin sukeltaa Mustastamerestä vanhoja ruukkuja.

Myöhemmin paljastuu, että tiikeri oli noudettu eläintarhasta ja jääkarhua oli tainnuteltu päiväkausia lääkkeillä. Ruukut oli ojennettu Putinille käteen rannalla.

”Kaikki riippumattomat tiedotusvälineet kirjoittivat näistä. Tempaukset olivat suuri vitsi”, sanoo Gorod 812 -lehden päätoimittaja Sergei Balujev.

Gorodin yhdeksän toimittajaa ovat erikoistuneet tutkivaan journalismiin. Päätoimittaja Balujevin mukaan he voivat kirjoittaa ja julkaista melkein mitä vain, jos faktat pitävät. Lehden riippumattomuutta suojaa se, että lehden takana on muun muassa Tutkivan journalismin yhdistys. Lehden levikki on noin 10 000 kappaletta.

Sallitun rajat ovat tiukat ja liikkuvat Venäjällä koko ajan. Tämän on saanut kokea Greenpeace-aktivisti Sini Saarela, joka uhmasi Venäjällä koskemattomuutta nauttivaa energia-alaa nousemalla öljynporauslautalle.

Putinin yksityiselämästä ei uskalleta kirjoitaa

Yksi raja kulkee siinä, ettei Vladimir Putinin yksityiselämästä kirjoiteta. Netissä ja kansan parissa kuitenkin huhutaan, että Putin ja olympiavoimistelija Alina Kabajeva olisivat jo avioituneet. Sama vaikenemisen periaate koskee Pietarin nykyisen kuvernöörin Georgi Poltavtshenkon lähipiiriä.

Balujevin mukaan Gorod 812 ei tutki Kabajeva-asiaa, koska toimituksessa tiedetään Putinin loukkaantuvan siitä. Moskovski Korrespondent kertoi Putinin ja Kabajevan suhteesta vuonna 2008. Päätoimittaja joutui kuulusteluihin ja lehden omistaja lopetti lehden.

”Pietarin edellinen kuvernööri Valentina Matvijenko otti hyvin kipeästi hänestä kirjoitetut jutut. Nykyinen kuvernööri tulee turvallisuuspalvelusta eikä vaikuta yhtään herkkähipiäiseltä”, Sergei Balujev selvittää.

Tutkivaa journalismia taloudesta

Gorod 812 löytää selvitettävää varsinkin Pietarin talouteen ja politiikkaan liittyvistä aiheista. Valtakunnallisella tasolla juttuja kirjoitetaan esimerkiksi Sotšin talviolympialaisten rakennushankkeiden epäselvyyksistä.

”Tutkimme parhaillamme Pietarin kuvernöörin aktiivisuutta ortodoksisessa uus-athoslaisessa seurassa. Uskovaisten reaktio voi olla arvaamaton. Ortodoksinen kirkko on yksi niistä aiheista, joita Venäjällä ei saa kritisoida”, Balujev kertoo.

Jos julkaistu materiaali ei miellytä vallanpitäjiä tai bisnesmiehiä, Balujev varautuu vaikeuksiin. Vaarassa ovat ennen muuta lehden ilmoitustulot ja kaupungilta saatava tuki. Virkamiehet voivat kieltäytyä haastatteluista, jolloin juttujen teko muuttuu vaikeaksi.

Posti voi myös tuoda haasteen oikeuteen tai tehostetun verotarkastuksen, jonka kohteeksi joutui myös Gorodin yhteydessä toimiva Fontanka.ru-uutispalvelu.

Muutama vuosi sitten Gorodin toimittaja Maksim Maksimov katosi, vaikka hänen miliisiä arvostelevaa juttua ei ollut vielä edes julkaistu.

”Kun laitoimme aineiston lehteen, siinä ei ulkopuolisen silmin ollut mitään erikoista”, Balujev kertoo.

Netti on vielä vapaa

Kreml on Sergei Balujevin mukaan tappiolla propagandasodassaan. Se ei pysty kontrolloimaan suurta osaa tiedotusvälineitä. Netti on täysin vapaa.

”Jos Venäjä demokratisoituu, sallitun raja laajenee. On kuitenkin mahdollista, että Kreml ottaa asemansa takaisin”, Balujev arvioi.

Valtiollisen television kaikki neljä kanavaa ovat hallituksen ohjauksessa. Kirjailija, aktivisti Aleksandr Skidan kertoo, että hän katsoo televisiosta vain jalkapalloa ja joitakin kulttuuriohjelmia. Uutiset hän saa riippumattomista nettiuutistoimistoista ja Facebookista.

”Edustamani sosialistiset ja liberaalit ideat saavat tilaa ja vastakaikua netissä. Televisiossa ja radiossa nämä asiat eivät kuulu. Siellä rummutetaan uuskonservatiivisten ja patriarkaalisten perhearvojen puolesta”, Skidan kertoo.

Uusi kirjallisuuskatsaus -julkaisua toimittavan Skidanin mukaan konservatiivisuus on voimistunut viime vuosina.

”Tästä ovat esimerkkinä poika- ja tyttökoulut, joita perustetaan nyt eri puolille maata. Pojista kasvatetaan sotilaita ja tytöistä kotiäitejä.”

Skidan toivoo, että nousevan kansalaisyhteiskunnan protesti saa kannatusta keskiluokassa. Toistaiseksi aktiivien ryhmät eivät ole saaneet sovittua yhteisistä tavoitteista esimerkiksi homojen oikeuksien hyväksi.

"Venäjällä on vallanpitäjien ja kansan yhteiskunnat"

Historioitsija, kirjailija Lev Lurien mukaan Putin pysyy vallassa niin kauan kuin hän voi taata öljy- ja kaasurahoilla keskiluokan elintason. Hän on myös antanut perheille vapauden, jota hänen ei kannata rajoittaa.

Pahimpana ongelmana Lurie pitää yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuutta. Rahat valuvat eliitin taskuihin ja kansa elää köyhyydessä.

”Venäjällä on kaksi yhteiskuntaa. On virallinen, vallanpitäjien yhteiskunta ja toisaalta kansan todellisuus. Johtajat ja kansa puhuvat eri kieltä. Tilanne on hyvin samanlainen kuin Brezhnevin aikaan, jolloin kansalaiset eivät luottaneet mihinkään.”

Toimittaja ja kuvaaja vierailivat Pietarissa Helsingin sanomalehtimiesyhdistyksen opintomatkalla syyskuun lopussa. Juttuun on haastateltu taustaksi suomentaja-kirjailija Jukka Mallista, joka on toiminut Suomen Penin puheenjohtajana.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.