Krito-vertaisryhmässä voi jakaa ajatuksia ja hengähtää arjen keskellä
Kaisa Hujaselle Krito-ryhmä oli tärkeä keskellä ruuhkavuosia.
Ruuhkavuosista tuli Kaisa Hujaselle raskasta aikaa. Kotona oli kolme alle kouluikäistä lasta, ja töissä lastentarhanopettajana hän oli lasten keskellä. Oli kotityöt ja kyllästymistä.
– Tarvitsin irtiottoa arjesta. Kuulin kavereiltani Krito-ryhmästä. Vertaistuki, ajatus, että tulisin kuulluksi ja kohdatuksi aikuisena ja ajatuksineni, tuntui ihanalta. Minua kuunneltaisiin keskeyttämättä, eikä kukaan kauhistelisi kertomaani.
Ensimmäiseen ryhmään Hujanen ei mahtunut mukaan. Sitten hän luki tarkasti Kirkko ja kaupungin tapahtumatietoja ja ilmoittautui ajoissa.
– Lapsuus ja nuoruus olivat minulle yksinäistä ja vaikeaa aikaa, mutta sen ei tarvitse määrätä koko elämää. Ihminen voi nousta ja tehdä elämälleen jotain, hän vakuuttaa.
Diakonissa Satu Ahonen on Krito-ryhmiä järjestäessään kuullut monenlaisista elämänvaiheista ja muutoksista. Hän toimii Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa.
– Varmaan jokaisella on joskus vaikeuksia tai kamppailuaikoja, ja tulee sisäisiä kipukohtia. Yhden on helppo löytää sanat ja puhua niistä. Toisella ne voivat jäädä pinnan alle, tuntua möykkynä sydänalassa tai vatsan pohjalla. Vaikeudet alkavat vaikuttaa myöhempään elämään.
Taakkana voi olla oma tai läheisen sairaus, perhe, lapset, työuupumus, koulussa tai työpaikalla kiusatuksi tuleminen. Tai yhtä hyvin sosiaalisten tilanteiden pelko, vaikeiksi koetut tunteet pelko, häpeä ja viha tai suru vaille jäämisestä.
– Krito-ryhmässä jokainen on itseään varten, ei hoitamassa toisia. Mielenkiintoista on, että jollain 25-vuotiaalla ja 75-vuotiaalla voi olla mielessään sama asia, jota haluaa työstää. Vanhempi on voinut vaieta asiasta vuosikymmeniä.
Ahonen korostaa, että jokainen voi säädellä prosessinsa syvyyttä. Ryhmässä ei tarvitse kertoa kaikkea.
Ryhmässä voi kokea ihmisyyttä, iloa, rohkaisua ja toivoa. – Krito-ryhmään osallistunut Kaisa Hujanen
Lyhenne Krito tulee kristillisestä toipumistyöstä. Sen taustalta löytyy alun perin AA-toiminnassa käytetty 12 askeleen ohjelma. Krito-ryhmissä käytetään suomalaisesta kokemusmaailmasta käsin laadittuja aineistoja.
– Jos on akuutti kriisi, silloin ei ole oikea aika tulla Krito-ryhmään. Voimavaroja pitää olla niin, että jaksaa kuunnella toisia ja puhua omasta asiastaan, Satu Ahonen toteaa.
Kaisa Hujanen pitää hyvänä, että ryhmällä on alku ja loppu ja kokoontumiset, joihin sitoudutaan. Hän arvostaa myös Krito-ryhmän hengellisyyttä. Kipukohtien puolesta myös rukoillaan.
– Kenenkään ei tarvitse olla yksin vaan apu tulee ylhäältä. Ryhmässä voi kokea ihmisyyttä, inhimillisyyttä, iloa, rohkaisua ja toivoa.
Minun kipuni – matkalla ahdistuksesta toipumiseen -pilottiryhmä netissä ma 16., 23. ja 30.11. klo 18–20. Ilmoittautuminen viimeistään torstaina 12.11.
Sovintoon elämän kanssa -vertaisryhmä 12 kertaa ja 10 osanottajaa ma 11.1.–29.3.2021 klo 18–20. Ilmoittautuminen viimeistään su 10.1. klo 12–16.
Molempiin ryhmiin ilmoittaudutaan puhelinhaastattelussa, jonka tekee Satu Ahonen, satu.ahonen@evl.fi ja p. 050 569 1126. Lue lisää Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan järjestämistä Krito-ryhmistä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Toisten tuki antaa toivoa – Aini Torkkeli Krito-vertaisryhmästä: ”Minut hyväksyttiin sellaisena kuin olin”
Hyvä elämäKrito tarkoittaa kristillistä toipumista. Krito-vertaisryhmissä luetaan kirja, kerrotaan omista tuntemuksista ja kuunnellaan toisia keskeyttämättä.