null Toisten tuki antaa toivoa – Aini Torkkeli Krito-vertaisryhmästä: ”Minut hyväksyttiin sellaisena kuin olin”

Aini Torkkeli toimii Tapiolan kirkolla syyskuussa alkavan Krito-ryhmän ohjaajana.

Aini Torkkeli toimii Tapiolan kirkolla syyskuussa alkavan Krito-ryhmän ohjaajana.

Hyvä elämä

Toisten tuki antaa toivoa – Aini Torkkeli Krito-vertaisryhmästä: ”Minut hyväksyttiin sellaisena kuin olin”

Krito tarkoittaa kristillistä toipumista. Krito-vertaisryhmissä luetaan kirja, kerrotaan omista tuntemuksista ja kuunnellaan toisia keskeyttämättä.

Pääkaupunkiseudun muutamissa seurakunnissa järjestetään niin sanottuja Krito-ryhmiä, joiden ohjaajina toimivat Kansan Raamattuseuran kouluttamat henkilöt. Kansan Raamattuseura toi Krito-toimintamallin Yhdysvalloista Suomeen vuonna 1994. Mallin nimi tulee sanoista kristillinen toipuminen.

Espoossa Tapiolan seurakunnassa Krito-ryhmän ohjaajana toimii kasvatustieteen maisteri Aini Torkkeli.

– Puhun mieluummin kristillisestä vertaisryhmästä, sillä ‘toipuminen jostakin’ saattaa herättää negatiivisia tuntemuksia, Torkkeli sanoo.

Krito-ryhmä ei ole terapiaryhmä

Krito-ryhmä on Aini Torkkelin mukaan tarkoitettu kaikille, jotka haluavat pysähtyä ja tutustua syvemmin itseensä.

– Ryhmä on tarkoitettu myös henkilölle, joka on kohdannut elämässään vaikeita asioita tai kaltoinkohtelua. Tai hänelle, joka ei uskalla ilmaista itseään tai jonka on vaikea pitää puoliaan tai jolta on lapsena vaadittu liikaa.

– Mutta niin kuin sanottu, ei tarvitse olla mitään erityistä syytä tullakseen Krito-ryhmään, sanoo Torkkeli.

Tapiolan seurakunnan Krito-ryhmissä on käsitelty muun muassa anteeksiantamista, vääränlaista kiltteyttä, syyllisyyttä ja häpeää. Torkkeli huomauttaa, että on tärkeä muistaa, ettei Krito-ryhmä ole terapiaryhmä.

– Terapia on usein pitkäkestoista, ja psykoterapeuteilla on neljän vuoden koulutus. Krito-ohjaaja on saanut vain muutaman päivän koulutuksen. Kriton vahvuus onkin vertaisryhmän tuessa.

Kaikille puheaikaa viisi minuuttia

Aini Torkkelin Krito-ryhmissä osallistujia on yleensä kuusi. Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa 8–12 kertaa. Aika jaetaan tasan ryhmäläisten kesken. Ryhmissä käytetään viiden minuutin tiimalasia, joka kiertää osallistujalta toiselle.

– Ryhmässä saattaa olla henkilöitä, jotka ovat muita hiljaisempia. Tai on joku rohkea ja muita puheliaampi, joka ottaa helposti puheenvuoron.

– Tiimalasin käytöllä halutaan varmistaa, että kaikki saavat yhtä paljon puheaikaa, Torkkeli sanoo.

Oman tarinan kertomisen lisäksi Krito-ryhmän osallistujat keskittyvät kuuntelemaan toisten tarinoita. Toimintaohjeena on, ettei muita ryhmäläisiä keskeytetä, asioita ei kommentoida eikä toisia neuvota.

– Luotamme siihen, että jokainen on oman elämänsä tuntija ja pystyy itse käsittelemään asioita ja tekemään päätöksiä.

– Emme voi tietää, missä vaiheessa ihminen on omalla elämänmatkallaan, Torkkeli sanoo.

– Ryhmä on myös tarkoitettu vaikeita asioita tai kaltoinkohtelua elämässään kohdanneelle. Tai hänelle, joka ei uskalla ilmaista itseään tai jonka on vaikea pitää puoliaan tai jolta on lapsena vaadittu liikaa, Aini Torkkeli sanoo.

– Ryhmä on myös tarkoitettu vaikeita asioita tai kaltoinkohtelua elämässään kohdanneelle. Tai hänelle, joka ei uskalla ilmaista itseään tai jonka on vaikea pitää puoliaan tai jolta on lapsena vaadittu liikaa, Aini Torkkeli sanoo.

Luetusta voi nousta muistoja mieleen

Työskentely Krito-ryhmissä etenee kulloinkin valitun aiheen pohjalta. Ryhmäläiset lukevat omalla ajallaan tietyn luvun lähdekirjallisuudesta seuraavaa tapaamiskertaa varten.

– Kirjat ovat Krito-ryhmää varten kirjoitettuja. Niissä on jokaisen luvun jälkeen pohdintatehtäviä, Aini Torkkeli kertoo.

Hänen vetämissään ryhmissä valittu aihe ei tarkoita sitä, että orjallisesti pysytään juuri siinä aiheessa, esimerkiksi syyllisyydessä.

– Tarkoituksena on, että kirjaa lukiessa jokainen voi huomioida, minkälaisia muistoja ja asioita siitä nousee itselle mieleen.

Krito-kirjoja ovat kirjoittaneet sosiaalipsykologi Saara Kinnunen, teologi Anna-Liisa Valtavaara, psykologi Mirja Sinkkonen ja teologi Ulla Saunaluoma.

Tapiolassa Torkkelin ryhmässä on ollut käytössä myös kirjoja, joita ei ole kirjoitettu Krito-ryhmää varten, esimerkiksi Ben Malisen Häpeän monet kasvot.

– Muiden kirjojen käyttö edellyttää sitä, että perehdyn niihin itse etukäteen ja laadin muutaman pohdintatehtävän, Torkkeli kertoo.

”En ole puhunut tästä aiemmin”

Ensimmäinen tavoite Krito-ryhmissä on Aini Torkkelin mukaan se, että osallistuja sitoutuu ryhmään. Sitoutuminen tarkoittaa sitä, että tullaan paikalle.

– Kokoontumiskerrat ovat varattu osallistujalle, ja niissä nimenomaan vertaistuki vaikuttaa. Jos itsellä on vaikeuksia ja kuulee toisen selviytyneen, se antaa toivoa.

Torkkeli kertoo, että hänen ohjaamansa viime ryhmän palautteessa jokainen kiitti muita ryhmäläisiä.

– Joka kerta kuulee myös osallistuneiden joukosta jonkun sanovan, että ’en ole tästä asiasta koskaan elämässäni aikaisemmin pystynyt puhumaan’.

Torkkelin Krito-ryhmissä on ollut mukana niin kirkkoon kuuluvia kuin kirkkoon kuulumattomia. Kirjat, joita ryhmissä käsitellään, ovat psykologispainotteisia.

– Osassa kirjoja on kristillinen sanoma mukana ja luonnollisesti, kun työskentelemme seurakuntien kanssa, Krito-ryhmän kokoontuminen päättyy aina rukoukseen.

Elämään tuli hyviä asioita

Lähes kymmenen vuotta sitten Aini Torkkeli itse kipuili omassa elämässään surun ja luopumisen kanssa. Hän kuuli silloin ystävältään alkavasta Krito-ryhmästä ja meni mukaan.

– Ryhmässä kukaan ei neuvonut minua, että oletko kokeillut sitä tai että voisitko kokeilla tätä. Minut hyväksyttiin sellaisena kuin olin.

Krito-ryhmään osallistumisen myötä Torkkeli oppi hankalien asioiden käsittelyä ja sen, että vaikeat asiat kuuluvat kaikkien ihmisten elämään.

– Ryhmässä oma tilanne alkoi näyttäytyä niin, ettei se ollut ollenkaan toivoton – kyllä tästä selviää.

Kun Torkkeli sittemmin kuuli Krito-ryhmän ohjaajakoulutuksesta, hän hakeutui siihen.

 – Tuntui siltä, että voisin lähteä vielä ohjaajakoulutukseen, koska olin itse saanut Krito-ryhmästä paljon hyviä asioita elämääni.

Tapiolalaisena Torkkelille oli luontevaa ottaa koulutuksen jälkeen yhteyttä Tapiolan seurakuntaan.

– Siellä ei vielä silloin ollut Krito-ryhmää ja pappi Katja Heron tukemana se aloitettiin kahdeksan vuotta sitten. Siitä lähtien Tapiolan seurakunnassa on keväisin ja syksyisin järjestetty Krito-ryhmä.

Krito-luento ja -ryhmä Tapiolassa ja Espoonlahdessa

Luento Krito-ryhmästä kiinnostuneille ke 30.8. klo 18 Tapiolan kirkolla, Kirkkotie 6. Puhujavieraana sosiaalipsykologi Saara Kinnunen.

Krito-ryhmä aloittaa to 14.9. klo 18 Tapiolan kirkolla. Ryhmässä käsitellään Saara Kinnusen Sovintoon elämän kanssa -kirjan aiheita. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Aini Torkkeli p. 040 529 4784.

Luento Krito-ryhmästä kiinnostuneille to 31.8. klo 18.30 Espoonlahden kirkolla, Kipparinkatu 8. Puhujavieraana sosiaalipsykologi Saara Kinnunen.

Krito-ryhmä aloittaa ti 12.9. klo 18.30 Espoonlahden kirkolla, Kipparinkatu 8. Ryhmässä käsitellään Saara Kinnusen Sovintoon elämän kanssa -kirjan aiheita. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Ritva Suomalainen p. 040 733 6552 tai Kikka Vihavainen p. 040 765 5765.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Moni odottaa eläkkeelle jäämisen ihanuutta, mutta minusta ei tuntunut yhtään ihanalta” – Ryhmästä saa tukea oman eläkeläisidentiteetin löytämiseen

Hyvä elämä Ajankohtaista

Tapiolan seurakunnan uudenlainen, hiljattain eläköityneille suunnattu toiminta osoittautui heti tarpeelliseksi. Seuraavat ryhmät käynnistyvät alkuvuodesta.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.