Vetävää draamaa rakkauden rajoista
Tiukka tilanne. Kaija Pakarinen näyttelee Anjaa, joka on luvannut tietyn asian vaikeasti sairaalle miehelleen (Seppo Pääkkönen). Kuva: Petri Enbuske/Yle Kuvapalvelu

Tiukka tilanne. Kaija Pakarinen näyttelee Anjaa, joka on luvannut tietyn asian vaikeasti sairaalle miehelleen (Seppo Pääkkönen). Kuva: Petri Enbuske/Yle Kuvapalvelu

Vetävää draamaa rakkauden rajoista

Kolmiosainen draamasarja Raja vie pohtimaan elämän isoja kysymyksiä, rakkautta ja kuolemaa. Riikka Pulkkisen samannimiseen romaaniin perustuvassa tv-sarjassa seurataan eri-ikäisiä ihmisiä, jotka joutuvat miettimään valintojaan ja tekemisiensä rajoja.

Kirjallisuuden professori Anja Aropalo käy hoitokodissa päivittäin tapaamassa alzheimeria sairastavaa miestään. Raskaassa elämäntilanteessa Anjaa jäytää lupaus, jonka hän on joutunut antamaan miehelleen. Tämä nimittäin on pyytänyt Anjaa auttamaan häntä kuolemaan lopun sairausvaiheessa, jolloin hän on menettänyt täysin muistinsa. Lupaus ajaa Anjan itsemurhan partaalle.

Anjan sisaren lukioikäinen tytär Mari puolestaan hakee itseään muun muassa testaamalla viehätysvoimaansa baareissa, joissa hän käy salaa äidiltään kaverinsa kanssa. Mari alkaa kuitenkin tuntea enemmän vetoa itseään vanhempaan mieheen, uuteen äidinkielenopettajaansa Julianiin. Heille syntyy suhde, mikä ei oppilaan ja opettajan välillä ole mitenkään ongelmatonta. Lisäksi Julian on naimisissa ja pienen, asioihin vahvasti reagoivan Anni-tytön isä.

Rajan on dramatisoinut Daniela Hakulinen ja ohjannut Hanna Maylett. Tv-sarjassa on vahva draamallinen ote alusta lähtien, ja sen edetessä jännite vain tihenee. Asetelmat ovat sen verran tuttuja, että katsoja voi samalla pohtia, miten itse toimisi vastaavassa tilanteessa.

Kahden jakson perusteella roolihahmoista vaikuttavin on Kaija Pakarisen näyttelemä Anja, jonka hätä ja ahdistus välittyvät katsojalle hänen jokaisesta eleestään. Voi hyvin kuvitella, miten raskasta on nähdä rakkaan ihmisen kärsivän ja tavallaan katoavan sairauteensa. Samalla pitäisi päättää, velvoittaako hänen tälle antamansa lupaus tekemään laittoman teon, murhaamaan toisen ihmisen.

Tilannetta hämmentää vielä se, että Anja on tutustunut hoitokodissa äitinsä luona vierailleeseen sympaattiseen Johannekseen (Jani Karvinen). Anja on voinut purkaa tuskaansa Johannekselle, mutta orastava suhde häntä nuorempaan tutkijamieheen arveluttaa.

Myös Linda Tuomenvirta näyttelee vakuuttavasti hieman angstista, tietoisesti rajoja rikkovaa nuorta naista. Rakkautta ja kokemuksia etsivä Mari tempautuu nuoruuden ehdottomuudella salasuhteeseen Julianin kanssa. Siinä eivät auta ystävän varoitukset.

Antti Luusuanniemen Julian taas pakenee suhteessa nuoreen tyttöön parisuhteensa ongelmia, jotka alkavat heijastua jo lapseenkin. Aurora Haakanan esittämä Anni tuntuu aistivan kodin kiristyneen ilmapiirin lähes pelottavalla tavalla. Julianin pitäisi aikuisena miehenä tuntea rajansa ja vastuunsa, mutta kuten inhimillisille olennoille usein saattaa käydä, tunteet ja halut vievät mukanaan.

On kiinnostavaa nähdä, millaisiin ratkaisuihin henkilöt päätyvät viimeisessä jaksossa.

Marjo Kytöharju
Tv-sarja Raja su 23.2., 2.3. ja 9.3. klo 21.05 YLE TV1:ssä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: