null Vieraana: Cembalisti-urkuri Julia Tamminen

Vieraana: Cembalisti-urkuri Julia Tamminen

Mistä olet kotoisin ja miksi tulit Suomeen?

– Olen syntynyt Minskissä, Valko-Venäjällä. Tulin Suomeen Pietarista, jossa opiskelin viisi vuotta musiikkitiedettä Pietarin konservatoriossa. Siellä heräsi myös kiinnostus urkujen soittoon. Perinteisesti ortodoksisessa kirkossa ei saa käyttää soittimia. Sen takia Venäjällä urut ovat aikamoinen harvinaisuus. Opiskelin urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa.

Millainen kokoonpano Pyhän Laurin kirkon konsertissanne soittaa?

– Konsertissa soittaa pieni orkesteri: traverso, kaksi viulua, alttoviulu, sello, kontrabasso ja cembalo. Ohjelma koostuu J. S. Bachin musiikista. Alkuosassa kuullaan sonaattien osia traversolle ja cembalolle sekä sooloviululle.

Miksi soitat juuri cembaloa?

– Cembalon soitossa minua viehättää erityisesti kosketuksen herkkyys, mahdollisuus tuoda esille paljon pieniä yksityiskohtia, jotka vaikuttavat merkittävästi teoksen soivaan lopputulokseen.

– Aloitin cembalon soiton opiskelun Suomessa. Työskentely sekä urkurina että cembalistina voi olla hyvinkin haastavaa. Siirtyminen soittimesta toiseen vaatii ennen kaikkea mielikuvaharjoituksia. Mutta toisaalta työskentely molemmilla soittimilla rikastuttaa ja laajentaa musiikkiteosten ymmärtämistä ja tulkintaa.

Soitatte barokkimusiikkia. Millaista se on?

– Teoksissa korostetaan dramaattisia eleitä, tunteita, teatraalisuutta ja mahtia. Cembalo sai barokin aikana erityisen tärkeän roolin sekä soolosoittimena että continuo-ryhmän jäsenenä. Continuo on olennainen osa barokkimusiikkia. Se luo musiikkiteokselle harmonisen pohjan.


Riemuisaa barokkia su 16.2. klo 18 Pyhän Laurin kirkossa, Kirkkotie 45. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.