null Vieraana: Eläkeläispappi Jaakko Simojoki

Jaakko Simojoki on eläkkeellä, mutta käy välillä saarnaamassa tai vihkimässä, kastamassa tai hautaan siunaamassa. Kuva: Marianna Siitonen

Jaakko Simojoki on eläkkeellä, mutta käy välillä saarnaamassa tai vihkimässä, kastamassa tai hautaan siunaamassa. Kuva: Marianna Siitonen

Vieraana: Eläkeläispappi Jaakko Simojoki

Jaakko Simojoki toimitti pappisuransa ensimmäisenä kirkollisen toimituksen Pyhän Laurin kirkossa 1970-luvulla. Nyt hän saarnaa siellä taas.

Kuinka tuttu paikka Pyhän Laurin kirkko on sinulle?

– Olen taustaltani helsinkiläispoika. Minut vihittiin papiksi tammikuun 23. päivänä 1974 ja määrättiin papiksi Vantaankosken seurakuntaan. Toimitin pappisurani ensimmäisen toimituksen, hautaan siunaamisen, saman viikon lauantaina 26. päivänä Pyhän Laurin kirkolla. En kuitenkaan sisällä kirkossa, sillä kirkko oli remontissa.

Mitä muuta muistat ensimmäisestä toimituksestasi?

– Päivä oli kylmä. Erikoista oli, että arkku oli jo valmiiksi haudan pohjalla. Vainaja oli 82-vuotias. Oli niin liukasta, että oli vaikea pysytellä haudan reunalla.

– Olen aina kirjoittanut keskeiset tiedot toimituksista kalenteriin. Minulla on tallella kaikki kalenterini vuodesta 1974 alkaen.

Millaisia muita muistoja sinulla on Pyhän Laurin kirkosta?

– Olin töissä Vantaankosken seurakunnassa 37 vuotta. Kävin sinä aikana läpi pappisuran ylimääräisestä apulaisesta kappalaiseksi ja kirkkoherraksi. Pyhän Laurin kirkossa on ollut siunausten lisäksi ollut avioliittoon vihkimisiä. Olen päässyt nauttimaan kirkossa konserteista.

– Olen saarnannut Pyhän Laurin kirkossa monissa itsenäisyyspäivän ja kaatuneiden muistopäivän jumalanpalveluksissa.

Millaisena suhteesi kirkkoon jatkuu?

– Olen eläkkeellä, mutta puhun ja saarnaan ja teen toimituksia. Vuosikymmenten mittaan minusta on tullut joillekin perhepappi.

Jaa tämä artikkeli: