null Vieraana: Kansanedustaja Kari Tolvanen

Kuva: Paula Lehto

Kuva: Paula Lehto

Hyvä elämä

Vieraana: Kansanedustaja Kari Tolvanen

Mikä on herättänyt kiinnostuksesi mielenterveysasioihin?

– Ennen kuin minusta tuli kansanedustaja, työskentelin liki 30 vuotta poliisina, ja suurimman osan siitä Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä. Tutkittavaksemme tuli vuosittain noin 150 itsemurhaa. Se kurjuus sai miettimään, millä itsemurhia voisi ehkäistä.

– Toisekseen poliisina näki ihmisiä, joilla oli mielenterveysongelmia. Heitä oli esimerkiksi kadonneiden tai väkivaltaa tehneiden joukossa.

Olet Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja. Mikä on keskeistä sen työssä?

– On tärkeää tukea mielenterveyskuntoutujia. Keskusliitto on myös nostanut esiin kokemusasiantuntijuuden, josta on hyviä kokemuksia.

– Mielenterveyskuntoutuja voi auttaa vertaistaan. Kokemusasiantuntijana hän voi auttaa vaikka siinä, että masentunut ihminen saa vaatteet päälle ja kengät jalkaan ja lähtee ulos. Ei siihen tarvita terveydenhuollon ammattilaista.

Kannatat kansallista itsemurhien ehkäisyohjelmaa. Mikä se on?

– Ohjelmaan sisältyy kymmeniä toimenpiteitä. Tärkeintä olisi, että tarjolla olisi matalan kynnyksen palveluita yhden luukun periaatteella niin, että ihminen pääsisi hoitoon silloin, kun hän tarvitsee sitä. Myös itsemurhan tehneen läheisten pitäisi automaattisesti saada tukea ilman että heidän tarvitsee hakea sitä.

Mitä ohjelmalla pitäisi saada aikaan?

– Tuskin on mahdollista ehkäistä kaikkia itsemurhia, mutta tavoitteena voisi olla itsemurhien määrän puolittaminen. Tavoite ei ole mahdoton. Suomessa toteutettiin 1990-luvulla lyhyen aikaa itsemurhien ehkäisyohjelmaa. Itsemurhien määrä saatiin silloin vähenemään 1500:sta vajaaseen 1000:een.

– Itsemurhien määrän puolittuminen merkitsi miljardien säästöjä ja vähentäisi inhimillistä kärsimystä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.