null Vieraana: Pyhän tanssin ohjaaja Tiina Sara-aho

- Pyhä tanssi voisi kuulua seurakuntien säännölliseen toimintaan, sanoo Tiina Sara-aho. Kuva: Esko Jämsä

- Pyhä tanssi voisi kuulua seurakuntien säännölliseen toimintaan, sanoo Tiina Sara-aho. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Vieraana: Pyhän tanssin ohjaaja Tiina Sara-aho

Mitä pyhä tanssi on?

– Pyhä tanssi on kehollista rukousta ja mietiskelyä musiikin säestyksellä. Pyhässä tanssissa liikutaan rauhallisesti piirissä keskusmaljan ympärillä. Keskusmalja viittaa Jumalan läsnäoloon keskellämme. Tanssiessa voi hiljentyä ja kokea yhteyttä Jumalaan ja toisiin ihmisiin.

– Pyhä tanssi on yksi liturgisen tanssin laji. Se ei ole esittävää, vaan on tarkoitettu tuomaan rauhan ja läsnäolon kokemus osallistujalle.

Miten tutustuit pyhään tanssiin?

– Osallistuin 1980-luvun lopulla pyhän tanssin päivään Espoossa. Pidin siitä, ja se jäi mieleeni. Myöhemmin perehdyin alan kirjallisuuteen. Minulla on tanssitausta. Kävin nuorena kuusi vuotta balettikoulua ja aikuisena pätevöidyin baletin opettajaksi.

Kuinka päädyit ohjaajaksi?

– Vuonna 2008 ryhdyin opiskelemaan teologiaa ja tein graduni pyhästä tanssista. Oulussa suoritin kaksivuotisen pyhän tanssin ohjaajakoulutuksen. Kun valmistuin teologiksi kaksi vuotta sitten, ryhdyin ammattimaiseksi ohjaajaksi.

Mitä visioita sinulla on pyhästä tanssista?

– Suomen seurakunnissa on noin 900 kanttorin virkaa, mutta ei yhtään liturgisen tanssin ja liturgisten eleiden asiantuntijan virkaa. Pyhä tanssi voisi kuulua seurakuntien säännölliseen toimintaan. Haluan edistää sitä ohjaamalla pyhää tanssia eri puolilla Suomea.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.