null Viihdyttäen vapaamman Egyptin puolesta

Viihdyttäen vapaamman Egyptin puolesta

Alaa al-Aswani: Chicagolaisittain. WSOY 2011.

Egyptiläiskirjailija Alaa al-Aswanin muutama vuosi sitten suomennettu Yacoubian-talon tarinat oli arabimaailman hittikirja. Hänen toinen suomennettu romaaninsa kertoo egyptiläisistä yliopisto-opiskelijoista monikulttuurisessa Chicagossa.

Opiskelijoiden kautta avautuu näkymä kulttuurien surkuhupaisiin yhteentörmäyksiin ja egyptiläisten keskinäisiin nahinoihin. Teoksen runsasta henkilögalleriaa yhdistää histologian eli soluopin laitos.

Egyptiläisillä opiskelijoilla on paljon pelissä. On pakko menestyä pitääkseen opiskelupaikkansa ja päästäkseen myöhemmin kotimaahan edistystä jakamaan.

Monia rasittaa kotimaan takapajuisuus. Amerikkalaistunut professori Salah potee vanhuuden kynnyksellä huonoa omaatuntoa siitä, että jätti kotimaansa. Egyptiläisestä opiskelupaikastaan evätty Nagi taas pyrkii Amerikasta vaikuttamaan maansa asioihin.

Uudistusvastarintaakin löytyy. Monet opiskelijoista kannattavat kotimaansa hirmuhallintoa — joko aktiivisesti tai hiljaisen passiivisesti peläten oman nahkansa puolesta. Yhdysvallatkaan ei ole mikään ihannoinnin pikemminkin ihmettelyn kohde.

Islamista kirja antaa elämänmakuisen ja inhimillisen kuvan. 33-vuotias neitsytstipendiaatti Šaima ja hänen poikaystävänsä Tariq suorittavat iltaisin peseytymisrituaalinsa. Egyptiläisnaisille uskonto luo enemmän paineita kuin miehille. Šaimaa puristavat kodin moraali ja äidin sanat. Rakkaussuhteessa Tariqiin on monta mutkaa. Koraanista kuitenkin löytyy myös lauseita, jotka sallivat vapaampaa käytöstä.

Juoni vetää viihdyttävästi. Seksiä kirjassa on yllättävän paljon. Synkät sivujuonteet, kidutukset ja sorron kuvaukset eivät tunnu ahdistavilta, sillä teosta hallitsee leikkisä ja informatiivinen ote. Arabien, juutalaisten, koptien ja Egyptin historiaa sekä nykypäivää valotetaan monin tavoin.

Kirjassa on itämaisen maton runsautta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.