null Viileän vaalea juhannuspirtelö

Juhannuspirtelössä maistuu kamomilla. Kuva: Katri Saarela

Juhannuspirtelössä maistuu kamomilla. Kuva: Katri Saarela

Hengellisyys

Viileän vaalea juhannuspirtelö

Juhannuksen jälkiruoaksi pyöräytetään syntymäpäiväsankarin mukaan nimetty pirtelö.

https://www.youtube.com/watch?v=eDwdhVA5RF8

Edessä on keskikesän ja Johannes Kastajan juhla. Pyhän liturginen väri on valkea ja sen värin juoma saa jäätelöstä.

Legendan mukaan Johannes eli erämaassa, jossa evankelista Markus kertoo hänen käyttäneen ravinnokseen heinäsirkkoja ja villimehiläisten hunajaa. Trendikkäiden heinäsirkkojen sijaan pirtelöön laitetaan hunajaa, mutta jos saatavilla on heinäsirkkoja, tuovat ne hyvän proteiinilisän pirtelöön.

Hienostuneen makunsa pirtelö saa vahvasta kamomillateestä. Kamomillasaunio tunnetaan yhtenä Johanneksen yrteistä, mäkikuisman ja marunan ohella. Varhaisen kristillisen uskomuksen mukaan Johannes Kastaja vuodatti juuri tänä päivänä verensä tietyille kasveille, ja siitä lähtien näillä kasveilla on uskottu olevan parantavaa voimaa.

Johanneksen kunniaksi tehty pirtelö on viilentävä ja nopea kesän jälkiruoka.

Juhannuspirtelössä maistuu kamomilla.

Johanneksen juhannuspirtelö

2 dl vahvaa kamomillateetä

1 tl juoksevaa hunajaa

1 banaani

0,5 l vaniljajäätelöä

(jäitä)

Tee vahva tee liottamalla 4 pussia teetä 2 dl kuumaa vettä. Jäähdytä neste ennen banaanin ja jäätelön joukkoon lisäämistä. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa juotavaksi pirtelöksi. Halutessasi voit lisätä mukaan jäitä.

 Lisää smoothiereseptejä:

Pyhän kolminaisuuden kerrossmoothie

Ravitseva vappusmoothie

Pääsiäisen mangosmoothie

Ruusuntuoksuinen smoothie Marialle

Tuhkakeskiviikon smoothie

Pitkäperjantain smoothie

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.