Juhannuspirtelössä maistuu kamomilla. Kuva: Katri Saarela
Viileän vaalea juhannuspirtelö
Juhannuksen jälkiruoaksi pyöräytetään syntymäpäiväsankarin mukaan nimetty pirtelö.
https://www.youtube.com/watch?v=eDwdhVA5RF8
Edessä on keskikesän ja Johannes Kastajan juhla. Pyhän liturginen väri on valkea ja sen värin juoma saa jäätelöstä.
Legendan mukaan Johannes eli erämaassa, jossa evankelista Markus kertoo hänen käyttäneen ravinnokseen heinäsirkkoja ja villimehiläisten hunajaa. Trendikkäiden heinäsirkkojen sijaan pirtelöön laitetaan hunajaa, mutta jos saatavilla on heinäsirkkoja, tuovat ne hyvän proteiinilisän pirtelöön.
Hienostuneen makunsa pirtelö saa vahvasta kamomillateestä. Kamomillasaunio tunnetaan yhtenä Johanneksen yrteistä, mäkikuisman ja marunan ohella. Varhaisen kristillisen uskomuksen mukaan Johannes Kastaja vuodatti juuri tänä päivänä verensä tietyille kasveille, ja siitä lähtien näillä kasveilla on uskottu olevan parantavaa voimaa.
Johanneksen kunniaksi tehty pirtelö on viilentävä ja nopea kesän jälkiruoka.
Juhannuspirtelössä maistuu kamomilla. |
Johanneksen juhannuspirtelö
2 dl vahvaa kamomillateetä
1 tl juoksevaa hunajaa
1 banaani
0,5 l vaniljajäätelöä
(jäitä)
Tee vahva tee liottamalla 4 pussia teetä 2 dl kuumaa vettä. Jäähdytä neste ennen banaanin ja jäätelön joukkoon lisäämistä. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa juotavaksi pirtelöksi. Halutessasi voit lisätä mukaan jäitä.
Lisää smoothiereseptejä:
Pyhän kolminaisuuden kerrossmoothie
Ruusuntuoksuinen smoothie Marialle
Jaa tämä artikkeli: