null Viisi lähetyshiippakunnan pappia menetti pappisoikeutensa

Anssi Simojoki. Kuva: Lähetyshiippakunta

Anssi Simojoki. Kuva: Lähetyshiippakunta

Ajankohtaista

Viisi lähetyshiippakunnan pappia menetti pappisoikeutensa

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli määräsi 8.4. viisi hiippakunnan pappia menettämään pappisoikeutensa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Tuomiokapitulin mukaan papit olivat toimineet vastoin pappislupaustaan.

Erotetut papit Sakari Korpinen, Miika Nieminen, Anssi Simojoki, Markku Sumiala ja Martti Vaahtoranta toimivat Luther-Säätiön perustaman Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan tehtävissä. Kukaan heistä ei työskennellyt seurakuntavirassa.

Vuonna 2013 perustettu Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta on rekisteröimätön yhdistys, joka on vihkinyt palvelukseensa pappeja ja oman piispan. Se kokoaa yhteen erityisesti naispappeuden vastustajia.

Muodollisesti Lähetyshiippakunta ei ole järjestäytynyt omaksi kirkokseen. Arkkihiippakunta kuitenkin katsoo, että käytännössä papit ovat siirtyneet toisen kirkon palvelukseen.

Miika Nieminen. Kuva: Tomas Garaisi

– Toimiminen lähetyshiippakunnan pappina on vastoin pappisviran velvollisuuksia ja sitä pappislupausta, jonka nämä papit ovat antaneet, kun heidät on vihitty Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papeiksi, toteaa lakimiesasessori Matti Mäkinen.

Piispa Kaarlo Kalliala korostaa, että tuomiokapituli otti ratkaisussaan kantaa nimenomaan papin toimimiseen toisessa kirkossa.

– Päätös ei ole kannanotto Korpisen, Niemisen, Simojoen, Sumialan ja Vaahtorannan uskoon. On sääli, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei heille tällaisena kelpaa, piispa Kalliala sanoo.

Aiemmin kolme lähetyshiippakunnan pappia on menettänyt pappeutensa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Tuomiokapitulin päätös on julkaistu Turun arkkihiippakunnan verkkosivuilla.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Lähetyshiippakunnan piispaksi valittu Juhana Pohjola sanoo valtakirkon olevan luopumuksen tilassa ja taipuneen yhteiskunnan paineissa

Ajankohtaista

Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta omaksi kirkkokunnakseen erkaantuneessa Lähetyshiippakunnassa on nyt noin 2 200 jäsentä, 60 pappia ja piispa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.