null Ville Niinistön luontosuhde on tiedostava ja mystinen

Ville Niinistö asuu Turussa ja Helsingissä ja on viettänyt paljon aikaa Turun saaristossa. Meri on hänelle tärkeä elementti. Kuva: Sirpa Päivinen

Ville Niinistö asuu Turussa ja Helsingissä ja on viettänyt paljon aikaa Turun saaristossa. Meri on hänelle tärkeä elementti. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Ville Niinistön luontosuhde on tiedostava ja mystinen

Luonnossa voi kokea itsensä pieneksi. Se on Ville Niinistön mielestä vapauttavaa.

Pienenä poikana Ville Niinistö tuijotti merelle ja mietti, että sitä pitkin pääsee kaikkialle maailmaan. Kaarinassa kasvaneelle ja nykyään sekä Turussa että Helsingissä asuvalle Niinistölle meri on yhä tärkeä. Lajintunnistuksessakin hän on vahvimmillaan, kun on kyse Turun saariston kasveista ja linnuista.

– Muistan, kuinka joskus 10-vuotiaana olin kesällä Kustavissa mökillä ja lähdin enoni, innokkaan lintubongarin, kanssa aamuvarhain merelle. Vaikka olen aina ollut aamu-uninen, halusin herätä ja lähteä katsomaan saariston lintuja.
 

Ympäristöasioiden ajaminen politiikassa ei ole tullut ainakaan helpommaksi."


Sekä isän että äidin puoleisessa suvussa oltiin kiinnostuneita paitsi yhteiskunnallisista asioista myös luonnosta ja siellä liikkumisesta. Niinistö on kiitollinen siitä, että hänellä on ollut elämässään ihmisiä, jotka vievät luontoon ja osaavat kertoa siitä. Nyt hän siirtää perinnettä omille lapsilleen.

– Lasten luontosuhteeseen voi vaikuttaa liikkumalla luonnossa heidän kanssaan. Lapsi on utelias, ja se uteliaisuus pitää ottaa tosissaan, Niinistö sanoo.

– Itsekin olen oppinut uutta lasteni avulla. Poikani esimerkiksi keräsi alle kouluikäisenä ötököitä purkkiin ja yhdessä katsottiin ludekirjasta, mitä ne ovat.

Yritykset tekevät yhä enemmän

Ympäristöasiat ovat yksi syy siihen, miksi Ville Niinistö hakeutui mukaan politiikkaan ja vihreisiin. Asioita, joihin hän halusi vaikuttaa, ei tarvinnut etsiä kaukaa. Esimerkiksi Itämeren kunto huolestutti.

– Rehevöityminen näkyi saaristossa. Muistan vielä sen, kun vedet olivat melko kirkkaita, mutta 1980-luvulta alkaen ne ovat samentuneet.

Politiikassa Niinistö on päässyt vaikuttamaan ympäristöasioihin myös niistä vastaavana ministerinä. Sen ajanjakson saavutuksiksi hän mainitsee sen, että metsiä ja soita suojeltiin merkittävä määrä ja että Teijon ja Etelä-Konneveden kansallispuistot päätettiin perustaa.

Nykyhallitusta Niinistö kuvailee suorastaan luonnonsuojelun vastaiseksi. Pinnalla tuntuvat olevan muunlaiset asiat ja arvot. Onneksi näkyvissä on myös positiivisia muutoksia.

– Ympäristöasioiden ajaminen politiikassa ei ole tullut ainakaan helpommaksi. Sen sijaan yritykset, säätiöt ja järjestöt tekevät yhä enemmän ympäristön hyväksi.

Hän mainitsee hyvänä esimerkkinä myös kirkon, joka on nostanut esiin ympäristöasioita ja pitänyt esillä kulutuskriittistä näkökulmaa.

Niinistön mielestä vastuuta ympäristön tilasta ei voi ulkoistaa valtiolle, vaan siihen tarvitaan sekä poliittisia päätöksiä että yksilötason valintoja.

– Kulutusvalintoja pitää muuttaa, ja politiikan tehtävänä on tehdä ne valinnat kannattavammaksi, hän summaa.

Kohtuullisuutta Hilkka-mamman tapaan

Ruoka, asuminen ja liikenne. Niihin liittyvillä arkisilla valinnoilla yksittäiset ihmiset vaikuttavat eniten ympäristöön.

Ville Niinistön arjessa ekologisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei hän omista tällä hetkellä autoa, vaan kävelee ja käyttää julkista liikennettä. Hän ostaa myös vihreää sähköä. Parhaillaan Niinistö viettää vegaanista tammikuuta, muuten ruokavalioon kuuluvat myös eläinperäiset tuotteet. Jos hän syö lihaa, niin mieluiten riistaa.

– Välittääkseen ympäristöstä ei tarvitse olla erakko, vaan tehdä asiat "lite bättre", kuten ruotsalaiset sanovat.

Lentomatkoistaan hän maksaa päästökompensaatiota.

– Matkustamisasiaan sanoisin, että ei kannata jäädä kotiin, sillä matkustaminen avartaa niin paljon.

Niinistön mukaan arkisissa asioissa olisi hyvä ottaa mallia aikaisemmilta sukupolvilta. Hän mainitsee esimerkkinä toissavuonna kuolleen Hilkka-mammansa ja tämän sukupolven, joka teki asiat kestämään ja oli kohtuullinen. Siihen suuntaan olisi hyvä pyrkiä.

Luonnossa jokaisella on tehtävänsä

Iän myötä Ville Niinistö on huomannut luontosuhteensa muuttuneen tiedostavammaksi. Tämä tiedostavuus kuuluu, kun hän luettelee asioita, jotka ovat pielessä. Vanhat, monimuotoiset metsät on hävitetty, lohijoet padottu, metsälintujen määrä supistunut...

Kaikesta huolimatta Niinistö vakuuttaa, ettei hän pode ympäristön vuoksi suurta maailmantuskaa.

– Poliitikkona ympäristöasiat ahdistavat minua varmaan enemmän kuin muuten, hän arvioi.

– Sellaista tunnetta ei ole tullut, että pitäisi antaa periksi, olen sen verran jääräpää. Moni asia kannustaa jatkamaan. Suomalaisethan rakastavat luontoa.

Hänen luontosuhteensa on paitsi tiedostava myös hieman mystinen. Usein luonnossa ei voi kuin ihmetellä: jokainen pieni muurahainenkin täyttää suurta tehtävää ekosysteemissä.

– Luonto on minulle hengellinen tila. Siellä koen olevani osa maan tarinaa ja samaa ketjua kuin vanhemmat ja isovanhemmat. Luonnossa voi kokea terveellistä pienuutta. Se on aika vapauttavaa, Ville Niinistö toteaa.

Kuka?

Ville Niinistö, 39, valtiotieteiden maisteri, poliitikko ja vihreiden puheenjohtaja. Asuu Helsingissä ja Turussa 11-vuotiaan poikansa ja 8-vuotiaan tyttärensä kanssa.

Mitä?

Ollut mukana politiikassa vuodesta 2000, kansanedustajana vuodesta 2007 ja ympäristöministerinä 2011–2014.

Motto?

"Aina kannattaa pitää kiinni uteliaisuudesta ja uskosta ihmiseen. Se kantaa."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.