null Ville Ranta sai Suomen PENin sananvapauspalkinnon

Tällä viikollakin Ville Ranta käsittelee pilapiirroksessaan politiikkaa.

Tällä viikollakin Ville Ranta käsittelee pilapiirroksessaan politiikkaa.

Ville Ranta sai Suomen PENin sananvapauspalkinnon

Ensimmäistä kertaa jaettavan Suomen PEN:in sananvapauspalkinnon sai Kirkko ja kaupunkiin pilapiirroksia tekevä sarjakuvataiteilija Ville Ranta (s. 1978). Palkinnon perusteluissa todetaan, että Ranta on nostanut yhteiskunnallisen pilakuvan uuteen kukoistukseen ja tarttunut tuotannossaan pelkäämättä vaikeisiin, ristiriitoja herättäviin aiheisiin.

Ranta osallistui vuonna 2006 Muhammad-pilakuvakeskusteluun Kaltio-lehden verkkosivujen pilapiirtäjänä. Rannan pilapiirroksen takia lehden verkkosivut suljettiin ja päätoimittaja erotettiin. Myös Rannan Kirkko ja kaupungissa julkaistut piirrokset ovat haastaneet lukijoita ja herättäneet voimakkaita reaktioita.

Suomen PENin mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen on sananvapauden ydinaluetta. Ranta on puolustanut tämän keskustelun avoimuutta esimerkillisellä tavalla tinkimättä silti taiteellisesta tasosta. Hän on sukupolvensa merkittävimpiä sarjakuvataiteilijoista, jonka sarjakuvaromaanit ovat herkkävireisellä henkilökohtaisuudellaan herättäneet huomiota myös ulkomailla.

Suomen PENin sananvapauspalkintona Ville Rannalle luovutettiin kuvataiteilija Tarmo Paunun lahjoittama maalaus Käsitys. Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ritarin arvon saanut Ville Ranta ei yritäkään olla tasapuolinen

Hyvä elämä

Kun Kirkko ja kaupunki pyysi Ville Rantaa töihin, hän ei uskonut, että homma toimisi.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.