Villiyrtit: Pula-ajan ruuasta trendiherkuksi
Viha rikkaruohoihin haihtuu, kun niistä oppii tekemään ruokaa. Monet villiyrtit ovat varsinaista superfoodia ja kaiken lisäksi ilmaisia.
https://www.youtube.com/watch?v=PrSfx1odFaA
Kuusi tärkeää asiaa villiyrttien poiminnasta:
1. Villiyrtit kuuluvat jokamiehen oikeuksiin.
Villiyrttejä ei kuitenkaan saa poimia toisten pihapiireistä tai viljelyksiltä. Ilman maanomistajan lupaa ei saa kerätä puun osia, jäkäliä eikä varpuja. Esimerkiksi koivun lehtiä ja mustikanvarpuja.
2. Luonnonsuojelualueelta tai kansallispuistosta ei saa kerätä villiyrttejä, koska yrttien kasvustot ovat haavoittuvaisempia kuin sienillä ja marjoilla, joita saa poimia.
3. Jätä kasville mahdollisuus lisääntyä ja selviytyä. Älä siis kerää kasvustoa tyhjäksi.
Kyläkellukoiden juuret tuoksuvat neilikalle. |
4. Muista, että luonnosta löytyy paljon myrkkykasveja, joten varmista, että tunnistat kasvin. Kasvien tunnistustiedot näppärästi: Luontoportti.fi.
5. Koirien ulkoilutusalueita ei tarvitse karttaa. Ihan polun varresta ei kannata poimia, mutta pieni määrä koiran pissaa ei ole niin vaarallista, kunhan muistaa huuhdella yrtit ennen käyttöä.
6. Taajamasta uskaltaa poimia villiyrttejä. 50-100 metriä tiestä on sopiva etäisyyys. Ilmansaasteet saa pois huuhtelemalla, mutta älä poimi yrttejä paikasta, jossa on käytetty torjunta-aineita. Muista käyttää omaa harkintaa.
Lue lisää villiyrteistä Juuret maassa -blogista.
Reseptejä villiyrteistä
Villipesto
1 ½ l nuoria nokkosenversoja, vuohenputkia, voikukan lehtiä tai muita villiyrttejä
1 valkosipulin kynsi
1 dl auringonkukansiemeniä paahdettuna
1 dl oliiviöljyä
2 rkl parmesan-juustoraastetta
2 rkl luomusitruunan mehua
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Paahda auringonkukansiemenet kuumalla pannulla ilman öljyä. Huuhtele, valuta ja hienonna villiyrtit. Sekoita kaikki ainekset ja soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Pesto säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan.
Villiyrttisalaatti
2 osaa nuoria vuohenputken lehtiä
1 osa nuoria sileälaitaisia voikukan lehtiä
1 osa nuoria maitohorsman versoja
½ osaa ketunleipää tai suolaheinää
oliivi- tai rypsiöljyä
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
Huuhtele villiyrtit tarvittaessa ja kuivaa kevyesti talouspaperilla. Pilko maitohorsman versot parin sentin pätkiksi. Voit myös hienontaa vuohenputken ja voikukan lehtiä halutessasi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja tarjoile lisukesalaattina.
Kesytetty vihulaissmoothie eli nokkos-mustaherukkajuoma
3 dl tuoreita nokkosia
2 dl mustaviinimarjoja (pakaste)
2 dl kylmää vettä
1 tl hunajaa
Tuoreet nokkoset huuhdellaan, ei ryöpätä, ja laitetaan blenderiin kokonaisina. Terät hienontavat piikit, joten juoma ei polta suuta! Sekaan jäiset marjat, vesi ja hunaja. Veden voi korvata tuoremehulla ja/tai maustamattomalla jogurtilla. Mukaan voi pyöräyttää myös banaanin makeutta antamaan.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Onnellisuus ja ruoka kasvavat keväisessä luonnossa
Hyvä elämäTietokirjailija Raija Kivimetsä oppi jo lapsena hyödyntämään luonnon antimia. Hortoilijan seuraavassa kirjassa tehdään raakakakkuja.