null Villiyrtit: Pula-ajan ruuasta trendiherkuksi

Hyvä elämä

Villiyrtit: Pula-ajan ruuasta trendiherkuksi

Viha rikkaruohoihin haihtuu, kun niistä oppii tekemään ruokaa. Monet villiyrtit ovat varsinaista superfoodia ja kaiken lisäksi ilmaisia.

https://www.youtube.com/watch?v=PrSfx1odFaA

Juuret maassa -kouluttaja ja blogisti Kaisa Vermasheinä antaa vinkkejä villiyrttien poimintaan. Useat villiyrtit, kuten nokkonen, vuohenputki ja voikukka ovat tuttuja rikkakasveja. Villiyrttejä voi osuvasti kutsua rikkaruuaksi. Villiyrtit ovat luonnon omia terveyspommeja, joista useat ovat tunnettuja myös rohdoksina. Tiesitkö, että mesiangervo vähentää särkyä ja koivu poistaa kehosta nestettä ja turvotusta? Villiyrtit ovat omiaan myös kauneudenhoidossa, esimerkiksi nokkosen ryöppäysveden voi käyttää hiuspohjaa ja hiuksia vahvistavana huuhteena. 

Kuusi tärkeää asiaa villiyrttien poiminnasta: 

1. Villiyrtit kuuluvat jokamiehen oikeuksiin. 

Villiyrttejä ei kuitenkaan saa poimia toisten pihapiireistä tai viljelyksiltä. Ilman maanomistajan lupaa ei saa kerätä puun osia, jäkäliä eikä varpuja. Esimerkiksi koivun lehtiä ja mustikanvarpuja.

2. Luonnonsuojelualueelta tai kansallispuistosta ei saa kerätä villiyrttejä, koska yrttien kasvustot ovat haavoittuvaisempia kuin sienillä ja marjoilla, joita saa poimia.

3. Jätä kasville mahdollisuus lisääntyä ja selviytyä. Älä siis kerää kasvustoa tyhjäksi.
 

Kyläkellukoiden juuret tuoksuvat neilikalle.

4. Muista, että luonnosta löytyy paljon myrkkykasveja, joten varmista, että tunnistat kasvin. Kasvien tunnistustiedot näppärästi: Luontoportti.fi.

 
5. Koirien ulkoilutusalueita ei tarvitse karttaa. Ihan polun varresta ei kannata poimia, mutta pieni määrä koiran pissaa ei ole niin vaarallista, kunhan muistaa huuhdella yrtit ennen käyttöä.

6. Taajamasta uskaltaa poimia villiyrttejä. 50-100 metriä tiestä on sopiva etäisyyys. Ilmansaasteet saa pois huuhtelemalla, mutta älä poimi yrttejä paikasta, jossa on käytetty torjunta-aineita. Muista käyttää omaa harkintaa.

Lue lisää villiyrteistä Juuret maassa -blogista.

Reseptejä villiyrteistä

Villipesto

1 ½ l nuoria nokkosenversoja, vuohenputkia, voikukan lehtiä tai muita villiyrttejä

1 valkosipulin kynsi

1 dl auringonkukansiemeniä paahdettuna

1 dl oliiviöljyä

2 rkl parmesan-juustoraastetta

2 rkl luomusitruunan mehua

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

Paahda auringonkukansiemenet kuumalla pannulla ilman öljyä. Huuhtele, valuta ja hienonna villiyrtit. Sekoita kaikki ainekset ja soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Pesto säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan.

 

Villiyrttisalaatti

2 osaa nuoria vuohenputken lehtiä

1 osa nuoria sileälaitaisia voikukan lehtiä

1 osa nuoria maitohorsman versoja

½ osaa ketunleipää tai suolaheinää

oliivi- tai rypsiöljyä

sitruunamehua

suolaa

mustapippuria

Huuhtele villiyrtit tarvittaessa ja kuivaa kevyesti talouspaperilla. Pilko maitohorsman versot parin sentin pätkiksi. Voit myös hienontaa vuohenputken ja voikukan lehtiä halutessasi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja tarjoile lisukesalaattina.

 

Kesytetty vihulaissmoothie eli nokkos-mustaherukkajuoma

3 dl tuoreita nokkosia


2 dl mustaviinimarjoja (pakaste)


2 dl kylmää vettä


1 tl hunajaa

Tuoreet nokkoset huuhdellaan, ei ryöpätä, ja laitetaan blenderiin kokonaisina. Terät hienontavat piikit, joten juoma ei polta suuta! Sekaan jäiset marjat, vesi ja hunaja. Veden voi korvata tuoremehulla ja/tai maustamattomalla jogurtilla. Mukaan voi pyöräyttää myös banaanin makeutta antamaan.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Onnellisuus ja ruoka kasvavat keväisessä luonnossa

Hyvä elämä

Tietokirjailija Raija Kivimetsä oppi jo lapsena hyödyntämään luonnon antimia. Hortoilijan seuraavassa kirjassa tehdään raakakakkuja.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.