null Virpi Haatainen tuo runoilijan näyttämölle

Virpi Haatainen tuo runoilijan näyttämölle

Teatteri Avoimissa Ovissa nähtävä Vala kertoo vuonna 1944 tuberkuloosiin kuolleesta runoilijasta Katri Valasta . Näytelmän kirjoittanut ja ohjannut Virpi Haatainen oli nuorena innostunut Valan runoista, mutta tämän elämäkertaan hän tutustui lähemmin vasta pari vuotta sitten.

– Vala on ollut niin kiinnostava persoona, edistyksellinen ja rohkea, että ajattelin heti tehdä hänestä jotain näyttämölle. Vuoden apurahan turvin pystyin tekemään näytelmää varten kunnolla taustatyötä.

Vala on vapaamuotoista tulkintaa runoilijan elämästä. Esityksessä kuullaan yksi varsinainen runo, mutta muuten runot on sijoitettu kohtauksien sisälle.

– Näytelmä lähtee liikkeelle sairaalasta, jossa Katri Vala näkee viimeisinä hetkinään kuvia elämänsä eri vaiheista, Haatainen kertoo.

– Ensimmäisellä puoliajalla keskitytetään 1920-lukuun, jolloin Vala vapautuu ihmisenä ja naisena sekä löytää vapaan runomitan. Väliajan jälkeen tuodaan esille Valan poliittinen aktivismi 1930-luvulla nuoren valtion sananvapauden puolustajana.

Runoilijassa ohjaajaa kiehtoo hänen särmikkyytensä. Toisaalta hän oli räiskyvä taiteilija, jolla oli vilkas rakkauselämä, toisaalta hänellä oli arkiminä opettajana, joka piti huolta läheisistään ja perheen taloudesta.

Näytelmässä nähdään Katri Valan rinnalla kaksi miestä, hänen läheinen aktivistiveljensä Erkki ja Tulenkantajat-kirjailijaryhmän johtohahmo Olavi Paavolainen .

– Paavolainen vaikutti suuresti Valan elämään. Heillä oli aluksi romanssi, mutta suhde syveni ystävyydeksi.

Haataisen mukaan köyhien, lasten ja naisten puolustaja oli elämässä kiinni loppuun asti. Runoilija ei juuri valittanut sairaudestaan, mutta sota mursi hänen mielenterveytensä.

Valaa esittää näytelmässä Ella Pyhältö , joka tuli ensimmäisenä Haataisen mieleen aiemman yhteistyön perusteella. Hän on sattumalta myös Valan kaukainen sukulainen. Legendaarisena Paavolaisena nähdään Henry Hanikka ja Erkkinä Juhani Rajalin .

Näyttelijän koulutuksen saanut ja eri teattereissa työskennellyt Virpi Haatainen halusi kokeilla nelikymppisenä käsikirjoittamista. Hän oli tuntenut vetoa kirjoittamiseen jo opiskeluaikoina, ja tuolloin tuli tilaisuus opiskella sitä Ylen koulutuksessa.

– On ollut hyvä nähdä teatterin tekemistä myös toiselta puolelta. Olen kirjoittanut tähän mennessä neljä näytelmää. Minua kiinnostavat naisen elämä, historia ja politiikka, mutta tarkastelen aiheita yksilön kautta.

Teatteri Avoimet Ovet esitti Haataisen anoreksiasta kertovan näytelmän Irti minusta kaksi vuotta sitten. Aihe oli omakohtainen, sillä Haataisen tytär sairasti anoreksiaa.

– Halusin katkaista näytelmän avulla sairauteen liittyvän vaikenemisen kulttuurin. Sain esityksen tiimoilta paljon kirjeitä perheiltä, jotka elävät anoreksian aiheuttamassa kurimuksessa. Käyn yhä luennoimassa aiheesta, ja olen aina valmis tekemään työtä tämän asian puolesta.

Ohjaamista Haatainen on kokeillut parissa aiemmassakin näytelmässään. Vala-näytelmän kohdalla se on kuitenkin tuntunut erityisen innostavalta.

Haatainen tekee jatkuvasti muitakin alan töitä, sillä hän toimii vuorovaikutus- ja esiintymistaitojen kouluttajana Aalto-yliopistossa. Lisäksi hän on ollut lukijana dokumenteissa.

– Pidän töiden jaksottamisesta. Kirjoittaminen on yksinäistä työtä, joten sen vastapainoksi kaipaa välillä ihmisiä ympärille.

Marjo Kytöharju
Virpi Haatainen: Vala. Kantaesitys Teatteri Avoimissa Ovissa ti 17.9.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Teatteri Avoimissa Ovissa käydään sukupolvien välinen sota – pappi-isä ei hyväksy lastensa vapaamielisiä arvoja

Hyvä elämä

Heini Tola on ohjannut näyttämölle raikkaan ja moni­tasoisen version Minna Canthin klassikosta Papin perhe.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.