null Teatteri Avoimissa Ovissa käydään sukupolvien välinen sota – pappi-isä ei hyväksy lastensa vapaamielisiä arvoja

Liberaali Maiju-tytär (Mirjami Heikkinen) järkyttää tiukkaa pappi-isäänsä (Jukka Pitkänen) teatterihaaveillaan. Taustalla perheen äitiä esittävä Ella Pyhältö.

Liberaali Maiju-tytär (Mirjami Heikkinen) järkyttää tiukkaa pappi-isäänsä (Jukka Pitkänen) teatterihaaveillaan. Taustalla perheen äitiä esittävä Ella Pyhältö.

Hyvä elämä

Teatteri Avoimissa Ovissa käydään sukupolvien välinen sota – pappi-isä ei hyväksy lastensa vapaamielisiä arvoja

Heini Tola on ohjannut näyttämölle raikkaan ja moni­tasoisen version Minna Canthin klassikosta Papin perhe.

Minna Canthin vuonna 1891 kirjoittama Papin perhe sisältää teemoja, jotka ovat ajankohtaisia edelleen. Perheen pappi-isä joutuu riitaan kolmen lapsensa kanssa, koska he edustavat erilaisia arvoja kuin hän.

Isä on ääriuskovainen konservatiivi, kun taas poika ja kaksi tytärtä kannattavat uusia vapaamielisempiä aatteita, kuten naisen tasa-arvoa. Perheen äiti on kahden tulen välissä: hän myötäilee miestään, vaikka ei haluaisi elää yhtä tiukassa kristillisessä ilmapiirissä.

Teatterin johtaja ja näytelmän ohjaaja Heini Tola valitsi Papin perheen Avoimien Ovien 20-vuotisjuhlanäytelmäksi, koska se sopi teatterissa aiemmin esitettyjen Canthin näytel­mien jatkoksi.

– Olemme muutenkin tarttuneet samantyyppisiin aiheisiin kuin edelläkävijänä tunnettu Canth. Näitä ovat esimerkiksi naisen asema, perheväkivalta, syrjäytyminen ja vanhustenhoito.

Ihmisen ikuinen tarve itsensä toteuttamiseen

Heini Tolan mielestä Papin perhe on ajankohtainen, koska eri tavoin ajattelevien riitely on lisääntynyt koko ajan. Toisaalta kaikkina aikoina ovat vanhan ja nuoren sukupolven ajatukset törmänneet ja aiheuttaneet perheissä välirikkoja.

– Ikuista on myös ihmisen tarve toteuttaa itseään. Näytelmän Maiju-tytär teatterihaaveineen kuvastaa sitä. Tiedän, että nykyäänkin joissakin perheissä aiheuttaa närkästystä se, että lapsi haluaa ryhtyä taiteilijaksi.

Tolan mukaan kyse on kuuntelemisen taidosta ja sen puutteesta. Jos ihmiset kuuntelisivat toisiaan, voisivat he ymmärtää paremmin erilaisia ihmisiä ja ajatuksia.

Uutena elementtinä pyhimyksen hahmo

Näytelmässä näkyy piirteitä Minna Canthin persoonasta ja lapsista. Heini Tolan mukaan Canth oli kristitty ihminen, joka oli lehtinaisena ja kirjailijana kiinnostunut uusista aatteista kuten pasifismista ja tolstoilaisuudesta. Myös hänen Maiju-tyttärensä halusi näyttelijäksi, mutta äiti laittoi stopin hänen haaveilleen.

Tola halusi tuoda näytelmään uutena elementtinä Franciscus Assisilaisen, jonka lempeä hahmo nähdään näyttämön taustalla.

– Franciscus oli rikkaan kauppiasperheen poika, mutta hän jätti kaiken ja keskittyi vähävaraisten auttamiseen. Minusta pyhimyksen kaunis rukous sopii hyvin näytelmän äidin lausumaksi. On hämmentävää, miten kristinopin armollinen perusajatus voi kääntyä perheen isässä täysin muuksi, ankaraksi ja ahdistavaksi. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.