null Virsipöpöt lähtevät voittamaan

Virsipöpöt lähtevät voittamaan

Itä-Hakkilan koulun 3K-luokan joukkue Virsipöpöt eli Sonja Rintelä, Maria Tikkanen ja Eerika Sirviö edustavat Helsingin hiippakuntaa valtakunnallisen Virsivisan loppukilpailussa Jyväskylässä 12.5. Kannustamaan lähtee opettaja Katriina Salon johdolla koko luokka.

Rima on asetettu korkealle: Sonja, Maria ja Eerika aikovat tulla Jyväskylästä kotiin voittajina.

Opeteltavana 30 virttä

Tie kohti Virsivisan finaalia alkoi viime vuoden puolella, kun opettaja Katriina Salo varovasti tiedusteli luokalta heidän kiinnostustaan osallistua kilpailuun. Opettajan yllätykseksi koko luokka innostui ideasta heti ja kisaamaan halusi jopa kuusi eri joukkuetta, joista Sonjan, Marian ja Eerikan joukkue osoittautui taitavimmaksi ja eteni aina hiippakunnan sisäisen kisan voittoon asti.

Virsivisaa varten joukkueet tutustuivat aluksi 20 virteen, hiippakuntavaiheessa kilpailuvirsiä oli 25 ja finaalissa joukkueiden pitää tuntea 30 virttä. Mukana on kaikenlaisia virsiä, myös joulu- ja pääsiäisvirsiä.

— Ensimmäiset säkeistöt on helppo muistaa, mutta sitten toinen ja kolmas ovat jo vaikeampia, Maria sanoo.

— Uusimmat viisi virttä tuntuvat nyt vaikeimmilta, Sonja lisää.

Virsipöpöt -nimi syntyi Marian oivalluksesta.

— Haluttiin joku hassu ja kiva nimi, jossa esiintyy se virsi-sana. Pöpöt kuulosti hauskalta, hän kertoo.

Sarjakuvaa ja sanatäydennystä

Virsikilpailussa joutuu vähän laulamaankin, mutta suurimmassa osassa tehtäviä virsitietämystä mittaillaan toisin keinoin. Virsiä on pitänyt esimerkiksi tunnistaa virren pohjalta tehdyn sarjakuvan perusteella, täydentää virsisäkeeseen puuttuva sana ja nimetä virsi kuullun hyräily- tai soittonäytteen perusteella.

Valtaosa virsistä oli Virsipöpöille ennalta vieraita, joten kisaa varten on harjoiteltu paljon. Apuna ovat olleet opettajan lisäksi Hakunilan seurakunnan kanttorit Riikka Jäntti ja Juha Paukkeri, lisäksi tytöt ovat harjoitelleet kotona omin päin tai äidin kanssa. Eikä tarmo ole vieläkään lopussa.

— Me aiotaan harjoitella vielä lisää, Eerika lupaa.

Kotona tytöt kertovat kuuntelevansa kaikkea muuta musiikkia kuin virsiä, mutta virsien opettelu on silti ollut mukavaa. Kilpailuvirsien joukosta suosikkeja ovat Lensi maahan enkeli ja Pilvimuurista valo välähtää, Maria pitää myös Kiitos Jumalalle -virrestä.


Laulaja määrittää merkityksen

Viime vuosina on käyty keskustelua muun muassa Suvivirren kuulumisesta koulujen kevätjuhliin. Seurakuntien Lapsityön keskuksen musiikkisihteerin Mari Torri-Tuomisen mukaan keskustelussa on ollut oikeastaan kyse siitä, mikä määritellään uskonnonharjoitukseksi, mikä uskontokasvatukseksi. Torri-Tuomisen mielestä virret kouluopetuksessa edustavat lähinnä kasvatusta ja kansanperinteen säilyttämistä.

— Virsi voi tietysti olla myös rukousta. Ihminen itse laulaessaan määrittää virren tarkoituksen, Torri-Tuominen sanoo.

Se paljonko virsiä lauletaan kouluissa on Torri-Tuomisen mukaan pitkälti kiinni opettajista. Monet luokat harjoittelevat virsiä ennen juhlapäiviä. Jotkut saattavat laulaa niitä myös uskontotunnilla, varsinkin jos jokin virsi sopii päivän aiheen käsittelyyn.

Itä-Hakkilan koulun opettajan Katriina Salon luokalla virret ovat nyt olleet enemmän esillä Virsivisan vuoksi, mutta muulloin niitä lauletaan lähinnä ennen juhlapyhiä.

— Itse saatan joskus ajatella, että onpa monimutkainen melodia, mutta lapset laulavat yllättävän hyvin. Minulla on hyvin laulavainen luokka, Salo kehaisee.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.