null Virtuaalihahmolla lastenkirkkoon

Virtuaalihahmolla lastenkirkkoon

Netissä avautui tiistaina 13.1. lastenkirkko.fi-verkkopalvelu, joka on suunnattu esi- ja alakouluikäisille. Palveluun rekisteröityvä valitsee ja muokkaa itselleen virtuaalihahmon. Sitä hän voi liikutella nettikirkossa, tutkia mitä kirkosta löytyy ja myös keskustella toisten lasten ja seurakunnan työntekijän kanssa.

Virtuaalihahmon idea on samantapainen kuin suositussa Habbo Hotelissa, joka Vantaan seurakuntien verkkotoimittaja Antero Harjun mukaan onkin yksi vaikuttaja idealle.

— Täällä ei kuitenkaan osteta eikä myydä mitään, eikä edes kerätä kolehtia. Kirkossa ei voi myöskään ostaa ja sisustaa omaa huonetta, mutta monenlaista muuta siellä voi tehdä, selvittää Harju.

Kirkon tornissa on esimerkiksi kellot, joita voi soittaa. Samaten urkuja voi kokeilla tai valita jukeboksista lastenvirsien ja -laulujen bändiversioita. Alakerran kryptassa on myös videotaulu, josta voi klikata esimerkiksi Kengurumeininki-yhtyeen videon. Lastenraamattua voi sekä lukea että kuunnella, voi käydä sytyttämässä kynttilän ja pelata pelejä.

— Tutkimusten mukaan virtuaalihahmojen käyttäminen netissä yleistyy koko ajan. Arvioidaan, että vuoteen 2012 mennessä jopa 80 prosentilla netissä kävijöistä on jonkinlainen 3d-identiteetti, taustoittaa Harju ilmiötä.

Chatissa on mukana kirkon työntekijä

Lastenkirkossa voi käydä milloin vaan ja lähettää esimerkiksi hymiöitä muille siellä liikkuville. Varsinainen keskusteluaika on kuitenkin vain maanantaisin kello 15–17.

— Kun on mahdollisuus keskustella, paikalla on aina myös seurakunnan työntekijä. Hän valvoo keskustelua ja osallistuu siihen itsekin. Häneltä voi myös kysyä asioista, nykäistä virtuaalisesti hihasta. Työntekijän tunnistaa hahmon nimen keltaisesta väristä, Harju kertoo.

Omia uusia työntekijöitä palvelulla ei ole, vaan siitä vastaavat seurakuntien työntekijät.

— Toivomme palautetta ja ideoita lapsilta. Sisältöä kehitetään lisää ja siinä pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan huomioon käyttäjien toiveita.

Palveluun mahtuu kerrallaan muutamia kymmeniä käyttäjiä eli mikään nettikatedraali se ei ole. Kirkon lisäksi voi liikkua sen ympäristössä, jossa on hautausmaa. Virtuaalijoessa ei ikävä kyllä voi uida.

— Silloin pitäisi olla uimavalvoja, Harju myhäilee.

Usean seurakunnan yhteishanke

Lastenkirkkoa on valmisteltu pitkään. Sivuston tuotannosta vastaavat Espoon, Helsingin, Oulun, Tampereen, Turun ja Vantaan seurakunnat, jotka rahoittavat palvelun suhteessa jäsenmääräänsä. Lisäksi 183 000 euron budjettiin on saatu tukea Kirkon mediasäätiöltä ja kirkkohallituksen Hengellinen elämä verkossa -hankkeelta.

Lastenkirkko.fi julkistettiin tiistaina Kirkon lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden neuvottelupäivillä Tampereella. Siellä oli paikalla 1200 lasten parissa työtään tekevää kirkon työntekijää.

— Verkkopalvelulle on varmasti käyttöä seurakuntien kerhotoiminnassa ja pyhäkouluissa. Voi olla, että sinne jossain vaiheessa tulee myös virtuaalipyhäkoulu. Palvelu sopii myös koulujen uskonnonopetuksen oheismateriaaliksi, sillä siellä on mukavassa muodossa paljon tietoa kirkosta, Harju sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.