null Vuohellakin voi tehdä hyvää

Asta Turtiainen kävi tutustumassa Fallkullan kotieläintilalla Yllikki-vuoheen. Katso video tapaamisesta www.rakennajoulupuu.fi .

Asta Turtiainen kävi tutustumassa Fallkullan kotieläintilalla Yllikki-vuoheen. Katso video tapaamisesta www.rakennajoulupuu.fi .

Vuohellakin voi tehdä hyvää

Toisenlaisen Lahjan avulla autetaan ihmisiä kehitysmaissa.

Hei, täällähän on muitakin Toisenlaisia Lahjoja, hihkaisee Kirkon Ulkomaanavun seurakuntayhteyksien koordinaattori Asta Turtianen nähdessään karsinassa röhkiviä possuja Fallkullan kotieläintilalla.

Nyt keskitytään kuitenkin vuohiin ja erityisesti eettisiin ja ekologisiin vuohilahjoihin. Suositusta vuohilahjasta on tehty Vantaan seurakuntien Rakenna joulupuu -kampanjaan oma jouluinen versionsa.

Vuohimalliksi löytyy karsinastaan kurkisteleva valkea Yllikki. Se tekee Falkullassa lapsi- ja nuorisotyötä, kuten muutkin eläimet, mutta Toisenlaisen Lahjan avulla autetaan ihmisiä kehitysmaissa.

Elämän perusedellytykset kuntoon

Toisenlaisilla Lahjoilla turvataan elämän perusedellytyksiä kaikkein köyhimmille ihmisille.

— Maailmassa on paljon eriarvoisuutta ja hätää. Niiden edessä ei tarvitse kuitenkaan lannistua. Tällaiset lahjat ovat konkreettinen esimerkki mahdollisuudesta auttaa, kertoo Asta Turtiainen.

Esimerkiksi eläinlahjojen avulla ihmiset saavat toimeentulon ja myös opastusta eläinten kasvatuksessa ja ruokinnassa.

— Jos perhe on vaikkapa ollut kymmenen vuotta pakolaisleirillä, on heidän taitonsa eläintenpitoon voinut unohtua. Kehitysmaissa tämänkaltainen tietotaito siirtyy arjessa ja se opitaan tekemällä. Monella alueella perustaitojen oppiminen ihmiseltä toiselle on kuitenkin mahdotonta esimerkiksi konfliktien takia.

Avun perillemenoa seurataan tarkkaan.

— Kirkon Ulkomaanavulla on kohdemaissa luotettavat kumppanit. Suomessakin työtä valvovat kehitysyhteistyön ammattilaiset, Turtiainen tähdentää.

— Työllä tähdätään siihen, että köyhyyttä olisi vähemmän. Teemme asioita, jotka kehitysmaiden ihmisten näkökulmasta ovat tärkeitä. He ovat itse mukana projektien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Ihmiset haluavat auttaa

Rakenna joulupuu -kampanjan tarkoitus on houkutella ihmisiä tekemään erilaisen ja hyvää tekevän joululahjahankinnan.

— Ihmisillä on edelleen halu auttaa. Auttamisen halu ei ole vähentynyt mihinkään. Esimerkiksi ihmiset, jotka ovat itse kokeneet köyhyyttä ja saaneet apua, haluavat usein myös auttaa muita, kun voivat.

— Se näkyy myös Kirkon Ulkomaanavun omassa historiassa. Alunperin — sotavuosien jälkeen — vastaanotimme apua ulkomailta. 1950 ja 60-lukujen vaihteessa siirryimme avun antajaksi. Toivottavasti joku nykyisistä avunsaajista on joskus avunantajien joukossa.

Asta Turtiaisen mukaan Toisenlainen Lahja sopii lahjaksi kenelle vain. Eläinlahjat sopivat erityisesti eläinrakkaille ihmisille ja tietysti ihmisille, joilla on jo paljon kaikkea. Ammattitaito-lahja taas sopii hyvin yrittäjille.

— Toisenlaisen Lahjan avulla voi myös yllättää jonkun, jolle asia ei ole entuudestaan tuttu. Se on helppo tapa levittää hyvää mieltä. Yhdellä lahjalla hyvän mielen saa niin lahjan antaja kuin sen saajat sekä Suomessa että kehitysmaassa.

Ammattitaito-lahja

Lahjalla tuetaan nuorten koulutusta ja mahdollisuutta ansaita omalla työllään toimeentulo itselleen ja perheelleen. Moni kehitysmaan nuori joutuu jättämään koulun kesken, kun vanhempien sairastuminen tai köyhyys pakottaa auttamaan perheen elannon hankkimisessa.

Koulutus tarjoaa mahdollisuuden paremmin palkattuihin töihin ja vahvistaa nuorten itsetuntoa ja mahdollisuuksia rakentaa itse omaa elämäänsä.

Erityisesti vantaalaisia yrityksiä houkutellaan mukaan hankkimaan joululahjaksi Ammattitaito-lahja.

Ammattitaito 250 euroa www.rakennajoulupuu.fi

 

Vuohi-lahja

Vuohi on yksi suosituimmista Toisenlaisista Lahjoista. Niitä on annettu lähes 50 000 kappaletta. Vuohi-lahjan avulla autetaan kehitysmaiden köyhimpiä ihmisiä hankkimaan toimeentulonsa.

Vuohesta saa maitoa ja sen jälkeläisiä myymällä perhe ansaitsee lisätuloja. Vuohi auttaa perheitä ulos köyhyyden kierteestä, sillä se on edullinen eläin ja lisääntyy helposti. Siitä huolehtiminen on myös helppoa.

Vuohi 30 euroa www.rakennajoulupuu.fi

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.