null Vuokrat alas

Puheenvuorot

Vuokrat alas

On kohtuutonta, että yli 60 prosenttia palkasta menee asumiseen.

Suomessa on noin 7800 asunnotonta, joista suurin osa pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun vuokrataso on muuhun maahan verrattuna varsin korkea. On kohtuutonta, että palkasta menee yli 60 prosenttia asumiskuluihin.

Miten sitten saadaan kohtuuhintaisia asuntoja? Kunnille tarvitaan pitkäaikainen tonttiohjelma, jossa määritellään, mikä osuus asuntotuotannosta on kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Tarvitaan myös uusia tapoja tuottaa asuntoja, esimerkiksi konttikodit, kimppa-asuminen ja toimistojen muuntaminen asunnoiksi.

40 prosenttia maksamattomista vuokrista aiheutuneista maksuhäiriöistä on alle 30-vuotiailla. Siksi asumis- ja velkaneuvontaa on kehitettävä, myös ennaltaehkäisevästi. Kansalaistaito on syytä palauttaa oppiaineeksi yläasteelle ja toisen asteen oppilaitoksiin. Nuorisotakuuta on kehitettävä liittämällä siihen myös asumistakuu.

Vahti eli Vantaan Asunnottomien Hyvinvoinnin tuki ry vaatii, että hallitus puuttuu asumisen kalleuteen. Samalla Vahti ry haastaa vuokra-asuntoyhtiöitä, kuten VVO:ta, alentamaan vuokratasoaan ja peräänkuuluttaa myös rakennusyhtiöiden vastuullisuutta ainaisen voiton maksimoinnin sijaan.

Tiina Tuomela
lastentautien erikoislääkäri
Vahti ry:n puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.