null Winterreise-laulusarja koskettaa syvältä

Schubertin Winterreise -laulusarjan sanotaan olevan lied-taiteen kuningasteos. Se esitetään Olarin kirkossa Espoossa.

Schubertin Winterreise -laulusarjan sanotaan olevan lied-taiteen kuningasteos. Se esitetään Olarin kirkossa Espoossa.

Ajankohtaista

Winterreise-laulusarja koskettaa syvältä

Schubertin Winterreise-laulusarjan esittäminen on ollut olarilaisen Markku Nuotion pitkäaikainen unelma. Hän laulaa teoksen Olarin kirkossa.

Laulusarjaa kuvaillaan lied-taiteen kuningasteokseksi.

"Winterreise kuuluu liedkirjallisuuden koskettavimpiin kokonaisuuksiin. Se käsittelee ihmisen maanpäällisen vaelluksen eri sävyjä mitä riipaisevimmista muistoista ilon hetkiin", pohtii Markku Nuotio.

"Ensimmäisessä runossa todetaan: Vieraana tulin, vieraana lähden. Siihen kiteytyy koko ihmisen elämä. Siinä on mietittävää jokaiselle."

Markku Nuotio innostui laulusta Cantores Minores -poikakuoron riveissä ja opiskeli Sibelius-Akatemiassa pääaineenaan laulu. Lupaavan lahjakkuuden opinnot keskeytyivät, kun hän otti päävastuun klassiseen musiikkiin erikoistuneesta perheyhtiöstä, Fugasta. Nuotion elämän sisällöksi muodostuivat perhe, Fuga ja laulu.

Nuotio laulaa Olarin seurakunnan kamarikuorossa, Wähäpaimenessa, ja avustaa usein messussa soololaulajana.

"Nyt on koittanut lauluharrastukseni riskialtis huipentuma. Toivon voivani aiheuttaa kuulijoille samanlaisia tuntemuksia kuin itse koin 1970-luvulla Orivedellä. Silloin opettajani Yrjö Nykänen järkytti minut esityksellään Johannes Brahmsin Vier ernste Gesänge -laulusarjasta", sanoo Nuotio.

Silloin Nuotio tajusi konkreettisesti jokaisen esityksen ainutkertaisuuden. Kahta samanlaista esitystä ei ole. Kaikesta harjoittelusta huolimatta esitys syntyy hetkessä, johon kuuluu merkittävänä osana esittäjien ja kuuntelijoiden välinen lataus.

"Toivon, että saamme kaikki kokea ajatuksia herättäviä hetkiä tämän liedkirjallisuuden omituisimpiin, mutta samalla merkittävimpiin kuuluvan laulusarjan parissa", sanoo Nuotio.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.