null Yayoi Kusama tekee taidetta pilkuista ja palloista

Yayoi Kusama tunnetaan teoksista, joissa pilkut ja pallot toistuvat äärettömyyksiin asti. Kuva: Sirpa Päivinen

Yayoi Kusama tunnetaan teoksista, joissa pilkut ja pallot toistuvat äärettömyyksiin asti. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Yayoi Kusama tekee taidetta pilkuista ja palloista

Helsingin taidemuseo HAM avaa uusia ovia tuomalla kaupunkilaisten iloksi maailmankuulun japanilaistaiteilijan teoksia sekä erilaisia veistosreittejä.

Helsinkiläinen tai pääkaupunkiin saapunut turisti voi kokea tänä kesänä sykähdyttäviä taide-elämyksiä. Osa Esplanadin puistoa on muuttunut taikametsäksi iloisen värisine pilkullisine puineen. Helsingin talvipuutarhan palmuhuoneessa puolestaan häikäisee tuhat peilin lailla heijastavaa teräspalloa.

Kyseessä ovat maailman kiinnostavimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan japanilaisen Yayoi Kusaman installaatiot Ascension of Polka Dots on the Trees ja Narkissos-myyttiin viittaava Narcissus Garden. Ne ovat esimakua Kusaman taiteesta, josta on tulossa HAMiin lokakuussa Pohjoismaissa kiertävä näyttely. Nähtäville tulee taiteilijan merkittävimpiä teoksia, maalauksia, veistoksia ja installaatioita.

Kusaman näyttelyä ja kahta kaupungilla nähtävää teosta on HAMissa kuratoinut amanuenssi Claire Gould.

– Uskon, että kesän ajan esillä oleva installaatiot antavat kaupunkilaisille ja matkailijoille hienoja kokemuksia. Samanlaiset teokset voi nähdä myös Tukholman Moderna museetissa, mutta hieman eri koossa ja aivan erilaisissa paikoissa, Gould sanoo.

– HAMilla on tarkoituksena tulla jatkossakin ulos museosta ja tuoda kaupungille enemmän ja enemmän tilapäisiä taideyllätyksiä.

Japanilainen avustajatiimi

Kun Yayoi Kusaman installaatioita ripustettiin toista viikkoa sitten Esplanadin puihin ja Talvipuutarhan palmuhuoneeseen, oli paikalla taiteilijan nelihenkinen avustajatiimi.

– Japanilaiset avustajat tietävät kaiken mahdollisen Kusaman töiden ripustamisesta. Se nimittäin ei ole aivan yksinkertaista. Kaupungin rakennuspalvelun Staran työntekijöiden piti esimerkiksi opetella tietty tekniikka kankaiden laittamisessa puihin, Claire Gould kertoo.

 

"Yayoi Kusaman työt viestivät vahvaa rakkauden ja rauhan sanomaa: hän on sanonut haluavansa tuottaa ihmisille iloa ja hyvää energiaa."

 

Avustajatiimillä on kiireinen aikataulu, sillä Kusaman töitä halutaan jatkuvasti nähtäville ympäri maailmaa. Pohjoismaiden kiertonäyttelystä alettiin Gouldin mukaan neuvotella jo muutama vuosi sitten taiteilijan edustajien kanssa.

– Näyttelyprosessi on ollut pitkä ja vaativa. Tanskalainen Louisianan modernin taiteen museo toimii näyttelyn pääjärjestäjänä, ja se on ottanut vastaan toiveita töistä muilta museoilta. Kusaman pääteokset nähdään kaikissa museoissa.

– Erityisen haasteen tuo se, että HAMilla on aivan erilaiset näyttelytilat kuin muilla museoilla. Pyrimme tietysti saamaan työt esille parhaalla mahdollisella tavalla.

Työt luistavat vanhanakin

Yayoi Kusama on 87-vuotiaana yhä omaperäinen, tuottelias ja monipuolinen taiteilija. Hän aloitti taiteen tekemisen 1950-luvulla, ja hänen tekniikkansa ovat vaihdelleet koko ajan. Nuorena itseoppinut taiteilija muutti New Yorkiin, jonka avantgardepiireissä hän vaikutti 15 vuotta.

– Kusama on ollut aina edelläkävijä, mutta silti hänen taiteessaan on ollut toistuvia teemoja. Esimerkiksi töissä esiintyvät pilkut ja pallot edustavat hänelle aurinkoa ja energisyyttä. Toisaalta toistuvuutta voi tulkita myös niin, että arkipäivän rutiineistakin voi luoda jotain uutta, Claire Gold analysoi.

– Töissä vallitseva äärettömyyden tunne taas kuvastaa tietyllä tavalla luontoa. Onhan puun jokainen lehtikin erilainen, vaikka lehdet näyttävät kauempaa samanlaisilta.

 

Kusama on ollut aina edelläkävijä, mutta silti hänen taiteessaan on ollut toistuvia teemoja. Esimerkiksi töissä esiintyvät pilkut ja pallot edustavat hänelle aurinkoa ja energisyyttä." - HAMin amanuenssi Claire Could

 

Kusaman työt viestivät vahvaa rakkauden ja rauhan sanomaa: hän on sanonut haluavansa tuottaa ihmisille iloa ja hyvää energiaa. Taiteilijan elämä ei kuitenkaan ole ollut helppoa, sillä sitä on varjostanut psykiatrinen sairaus.

– Kusama asuu nykyään Tokiossa hoitokodissa, josta hänet noudetaan studiolleen joka arkipäivä. Hän aloitti vuonna 2009 maalaussarjan, johon hän pyrkii tekemään yli tuhat teosta, Gould kertoo.

Lisätiedot: www.hamhelsinki.fi

Veistosreittejä ympäri Helsinkiä

Helsingin taidemuseon kokoelmaan kuuluu noin 250 kaupungin puistoissa, kaduilla ja aukioilla sijaitsevaa veistosta. HAM on kehittänyt kesäksi veistosreittejä, joista yksi kannustaa juoksulenkille, toinen miettimään elämän kysymyksiä, kolmas viettämään piknikiä, neljäs tutustumaan Tove Janssonin elämään ja viides kulkemaan Yayoi Kusaman teokselta toiselle.

HAMin veistosreitit on tehty käytettäväksi mobiililaitteilla, ja ne toimivat suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Janssonin ja Kusaman reitit on käännetty myös japaniksi. Lisää reittejä on luvassa myöhemmin. Reitit löytyvät osoitteesta http://reitit.hamhelsinki.fi.

Lisäksi HAM on alkanut kerätä ja tallentaa veistoksiin liittyviä tarinoita ja muistoja verkkopalvelussa ja eri tapahtumissa. Muistoja voi jättää osoitteessa hamhelsinki.fi/veistosmuisto. Sivustolla voi myös lukea muiden muistoja ja tutustua teoksiin erillisen veistohaun avulla. Helsingin alueella on kaikkiaan lähes 500 ulkoveistosta, ympäristötaiteen teosta ja historiallista muistomerkkiä.

HAM hankkii vuosittain uusia julkisia taideteoksia katualueille ja puistoihin, toisinaan myös sisätiloihin. Taidetta pyritään sijoittamaan tasapuolisesti kaupungin eri osiin. Tavoitteena on tuoda esille merkittävää nykytaidetta ja lisätä asukkaiden viihtyvyyttä.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.