Yhdessäoloa ja kielitreeniä
Naurua ja puheensorinaa. Hao Dao (kuvassa oik.) toi Mai Uonvin mukanaan maahanmuuttajanaisten ryhmän tapaamiseen.

Naurua ja puheensorinaa. Hao Dao (kuvassa oik.) toi Mai Uonvin mukanaan maahanmuuttajanaisten ryhmän tapaamiseen.

Yhdessäoloa ja kielitreeniä

Iloinen puheensorina ja nauru täyttävät nuorisotila Siiven Leppävaarassa. Alkamassa on monikulttuuristen naisten ryhmä, jossa aiheena tällä kerralla on ilmaisutaito.
Teatteriopettaja Jenni Mäkelä Espoon esittävän taiteen koulusta kutsuu osallistujat piiriin ja rohkaisee mukaan yhteisleikkiin. Samalla harjoitellaan suomen kieltä.
Piirissä istuu vierekkäin kaksi tummiin pukeutunutta vietnamilaista naista, Hao Dan ja Mai Uonv. He puhuvat toistensa kanssa vietnamia, sillä Uonv ei vielä puhu suomea.
Uonv muutti maahan kaksi kuukautta sitten ja haluaisi kovasti oppia kieltä. Dan pyysi hänet mukaansa ryhmään tapaamaan uusia ihmisiä ja tutustumaan kieleen.

Pallonheittoleikki naurattaa kaikkia ja vapauttaa tunnelman. Teatteriopettaja rohkaisee vapaaehtoista pantomiimiin, jossa muut arvaavat, mitä esittäjä tekee.
Dan nostaa kätensä, nappaa pöydältä kirjan käteensä ja elehtii käsillään. Opettaja, arvaa joku. Dan nyökkää ja kertoo, että Vietnamissa hän oli biologian opettaja. Hän muutti Suomeen kolme vuotta sitten.
Teatteriopettaja Jenni Mäkelä saa leikin myötä myös joukon hiljaisimmat avaamaan suunsa suomeksi. Toiminnan tavoitteena on lisätä maahanmuuttajanaisten rohkeutta, että he käyttäisivät kieltä ja ilmaisisivat sillä itseään.

Maahanmuuttajanaisten ryhmä on kokoontunut tiistaisin aamupäivällä nuorisotila Siivessä syksyn ajan. Kausi päättyy 16. joulukuuta kynttiläjuhlaan, mutta tilaisuudet jatkuvat todennäköisesti kevätkaudella. Toiminnasta vastaavat Espoon kaupunki ja Leppävaaran seurakunta yhdessä.
Espoon kaupungin monikulttuurinen toimintakeskus Alma oli aiemmin Leppävaarassa, mutta se suljettiin alkuvuodesta.
”Seurakunnalta saimme uuden tilan, ja nyt voimme kokoontua täällä Siivessä tiistaisin. Monet naiset, jotka tulivat tutuksi Almassa, käyvät täällä”, iloitsee ohjaaja Arja Liisa Vuorinen Espoon kaupungin maahanmuuttajapalveluista.
”Kirkon rooli maahanmuuttajatyössä on tärkeä. Meillä on yhteisiä asiakkaita, ja hyvä yhteistyö seurakunnan kanssa jatkunut pitkään.”

Luottamuksellinen suhde muualta tulleiden ihmisten kanssa syntyy vuosien kuluessa. He kaipaavat apua arkisissa asioissa, kuten lääkäriajan varaamisessa tai viranomaisten kanssa asioimisessa. Välillä Vuorinen toimii myös kuuntelevana korvana, jolle kerrotaan huolia.
Arja Liisa Vuorinen on tehnyt työtä maahanmuuttajien parissa lähes 20 vuotta. Hän ohjaa ryhmiä nuorisotila Siiven lisäksi Raitin pysäkillä Leppävaarassa sekä Suurpellossa, jossa on vasta aloittanut monikulttuurinen lähiötoiminta. Ryhmissä käy eniten kotona olevia äitejä.
 

Jaa tämä artikkeli: