null Yhteisvastuu torjuu syrjäytymistä Suomessa ja Ugandassa

Judith Umurija lastensa Echiman ja Gracen kanssa Rwamwanjan pakolaisleirillä Ugandassa. Hän odottaa pääsyä ammattikouluun. Kuva: Ville Asikainen / Kirkon Ulkomaanapu

Judith Umurija lastensa Echiman ja Gracen kanssa Rwamwanjan pakolaisleirillä Ugandassa. Hän odottaa pääsyä ammattikouluun. Kuva: Ville Asikainen / Kirkon Ulkomaanapu

Ajankohtaista

Yhteisvastuu torjuu syrjäytymistä Suomessa ja Ugandassa

Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 7.2. Suomessa nuoria ohjataan partioon, Ugandassa ammattikoulutukseen.

Kirkon vuosittainen Yhteisvastuukeräys alkaa helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina. Suomessa keräystuotolla torjutaan nuorten syrjäytymistä. Syrjäytymisvaarassa olevia nuoria etsitään ja ohjataan partion pariin. Muun muassa köyhistä perheistä tulevien nuorten partioharrastusta tuetaan.

– Keräykseen osallistuminen on partiolle aivan napakymppi. Yhteiskunnan eriytyminen ja eriarvoistuminen on huolestuttavaa. Meillä partiossa on halu tarttua tähän ja ehkäistä lasten ja nuoren eriarvoistumista. Uskomme, että keräysvaroilla tuettavaan toimintaan saadaan mukaan entistä enemmän eri kulttuuri- ja sosioekonomisista taustoista tulevia lapsia ja nuoria, kertoo Pääkaupunkiseudun Partiolaisten järjestöpäällikkö Riikka Nenonen.

Partiolaiset ovat mukana järjestämässä partiomessuja ja tempauksia yhdessä seurakuntien kanssa.

– Partiolippukuntien toiminta saattaa helposti jäädä seurakunnan muusta toiminnasta erilleen. Toivottavasti tämä syventää yhteistyötä seurakuntien kanssa, ja jos jossain sitä ei vielä ole, on tämä hyvä hetki aloittaa.

Nenosen mukaan Yhteisvastuukeräyksen ja partion arvot ovat ytimeltään samanlaiset ja lippukunnat eri puolilla pääkaupunkiseutua ovat innokkaasti mukana keräyksessä. Keräys näkyy lippukuntien toiminnassa aina toukokuulle asti.


Partiolaisten osallistuminen ei ole uutta

Myös seurakunnissa ollaan innoissaan tulevan kevään keräyksestä. Hakunilan kirkkoherra Hans Tuominen arvioi, että partiolaisten mukanaolo on hieno mahdollisuus saada iso joukko kerääjiä.

– Vantaalla osa keräyksen tuotosta ohjataan paikallisesti suoraan partiolle. Avustuksia tullaan myöntämään vantaalaisille lapsille ja nuorille partiotoimintaan. Kriteereinä ovat muun muassa taloudellinen tilanne, nuoren syrjäytymisvaara ja perheen elämäntilanteen muutos, Tuominen kertoo.

Partiolaisten osallistuminen keräykseen ei ole uutta, vaan he ovat olleet perinteisesti mukana esimerkiksi lipaskerääjinä.

– Toivon, että keräysinnostus ei koske vain partiolaisia, vaan myös heidän perheensä kiinnostuisivat lipaskeräämisestä, sanoo Tuominen.

Hän muistuttaa, että osallistua voi monin tavoin.

– Eri tapahtumiin voi ilmoittautua vaikka järjestysmieheksi tai esiintymään. Voi myös ottaa Yhteisvastuun lippaan mukaan työpaikalle ja kerätä siellä. Oman ajan käyttäminen on aivan yhtä arvokasta kuin lahjoitus.


Pakolaisleirille rakennetaan ammattikoulu

Ugandassa keräystuotolla tuetaan nuorten ammattikoulutusta ja toimeentuloa. Länsi-Ugandaan Rwamwanjan pakolaisleirille on rakenteilla ammattikoulu, johon on valittu opiskelijoiksi kaikkein heikoimmassa asemassa olevia nuoria. Koulun rakentamisesta ja toiminnasta vastaa Kirkon Ulkomaanapu.

– Koulussa opetetaan aineita, jotka työllistävät nuoria mahdollisimman nopeasti. Se on oppilaille ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kiinni työelämään. Monet koulun opiskelijoista ovat kokeneet kovia paetessaan naapurimaan Kongon levottomuuksia. Yli 80 prosenttia opiskelijoista on naisia, kertoo tiedottaja Eriikka Käyhkö Kirkon Ulkomaanavusta.

– Nuorilla on vahva oppimisen tarve, ja sen näkee heistä. Nyt rakenteilla oleva koulu on vasta toinen ammattikoulu koko läänissä, joten koulutuksen tarve on iso. Aiemmin opiskeluun ei ole ollut mahdollisuutta. Opettajien ja opettajankoulutuksen lisäksi pulaa on oppimateriaaleista.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta menee 60 prosenttia Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. 20 prosenttia käytetään vuosittain valittavaan kohteeseen Suomessa ja saman verran kirkon ja seurakuntien tekemään avustustyöhön.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero: ”Olen päässyt tekemään asioita, joita ei muuten olisi tullut tehtyä”

Ajankohtaista

Puheenjohtajan mukaan partio muuttui avoimemmaksi eri taustoista tuleville lapsille ja nuorille, kun partiolupauksesta poistettiin Jumala.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.