null Yksi ihminen voi auttaa yhtä ihmistä

Apua ebola-alueelle. Juha Tapio ja Kirkon Ulkomaanavun kuvausryhmä vierailivat huhti-toukokuussa Bon kaupungissa. Sierra Leonessa. Bo on nyt pahimpia ebola-alueita, ja osa Nenäpäivä-varoista ohjataan sinne sairauden vastaiseen kamppailuun.

Apua ebola-alueelle. Juha Tapio ja Kirkon Ulkomaanavun kuvausryhmä vierailivat huhti-toukokuussa Bon kaupungissa. Sierra Leonessa. Bo on nyt pahimpia ebola-alueita, ja osa Nenäpäivä-varoista ohjataan sinne sairauden vastaiseen kamppailuun.

Yksi ihminen voi auttaa yhtä ihmistä

Juha Tapio tajusi Sierra Leonessa, että häviävän pieni osa maapallon ihmisistä elää niin kuin me suomalaiset.

Laulaja ja lauluntekijä Juha Tapio kävi keväällä Sierra Leonessa Kirkon Ulkomaanavun kuvausmatkalla Nenäpäivä-lähettilään tehtävissä. Sierra Leonessa kuvattiin inserttejä marraskuun 7. päivänä televisioitavaa Nenäpäivä-show’ta varten. Yle tukee Nenäpäivää.

– Vietin päivän kahden katulapsen kanssa. Se kosketti syvältä, koska omat poikani ovat 12- ja 9-vuotiaat, ja Abdul ja Foday ovat noin 13-vuotiaita.

– Tuntui lohduttomalta, kun heidän pitää aamulla ensimmäiseksi miettiä, mistä saisi ruokaa. Illalla pitää löytää jokin nukkumapaikka. Edellisen yön he olivat nukkuneet hylätyssä kioskissa.

Kadulla poikien lempinimet olivat Rotta ja Luoti, mikä kertoo selviämistaistelun kovuudesta.

– Omia poikia tulee paapottua ja varoiteltua. Nämä pojat olivat katuelämän koulimia, koko ajan varuillaan ja tilanteen tasalla.

– Kadulla ei kannata omistaa mitään. Abdulilla oli ollut varavaatteet, mutta ne varastettiin, ja samalla hän sai puukosta reiteensä. Fodayn aarre oli pieni matkaradio. Siitä me kuuntelimme musaa joutohetkinä, Juha Tapio muistaa hymyillen.

Kymmenen päivän matkalla Juha Tapio ehti nähdä, miten maa ja ihmiset olivat raunioituneet sisällissodassa (1999–2002). Kokonainen sukupolvi jäi ilman vanhempia, ja katulapsia on tuhansittain.

Erityisen järkyttävää sodassa oli lapsisotilaiden käyttö. Lapset huumattiin pelottomiksi ja tunteettomiksi. Nuo lapset ovat nyt täysi-ikäisiä ja joutuvat elämään väkivaltaisten muistojensa kanssa.

– Tapasimme parikymppisen Bernadetten, jonka perheen kapinalliset tappoivat. Komentajan vaimo kuitenkin halusi poimia silloin 6-vuotiaan tytön lemmikikseen. Myöhemmin tytöstä koulutettiin komentajan henkivartija, joka pakotettiin pahoinpitelemään ja tappamaan.

Nyt Bernadette opiskelee räätäliksi Kirkon Ulkomaanavun ammattikoulussa. Se on hänelle keino saada itsekunnioituksensa takaisin, elättää itsensä ja tulevat lapsensa.

– Myös Abdul ja Foday on saatava kouluun. Heillä on toivoa, sillä heidät tiedetään jo. Siellä on aikuisia, jotka haluavat auttaa.

Entä ne tuhannet muut katulapset? Miten heidän käy?

– Aina joku sanoo, että ongelmat ovat niin valtavia ja että Suomessakin olisi autettavia. Jos katsoo koko kuvaa, siinä äkkiä lannistuu. Mutta olen nähnyt, että vaikkapa Sierra Leoneen annettu roponen tekee tehtävänsä. Se auttaa jotain pientä poikaa tai tyttöä siellä ja samalla hänen perhettään, Juha Tapio vakuuttaa.

– Ja mitä vikaa on siinä, jos itsellekin tulee hyvä mieli?

Vaikka kuvausryhmä näki ja kuuli rankkoja asioita, matkalla oli myös hauskaa.

– Opetimme lapsille letkajenkkaa. Jos ei itsellä ollut kuvauksia menossa, saatoimme viihdyttää kylän lapsia. Tanssittiin letkistä, jonka nimi taipui pian muotoon ”Let’s kiss”! Juha Tapio naurahtaa. Lapset myös opettivat hänelle omia laulujaan.

Jalkapallot olivat supersuosittuja tuliaisia. Jalkapallosta itsekin tykkäävä laulaja pääsi tauoilla pelailemaan nappuloiden kanssa.

Suomessa tuntematon 5,6 miljoonan asukkaan maa Sierra Leone on noussut viime aikoina uutisiin ebolaepidemian takia.

– Keväällä emme nähneet taudista merkkejä. Kyllä se tuntuu kohtuuttomalta, että tämäkin vielä iski Sierra Leoneen.

Luuletko, että matkan kokemukset tulevat näkymään musiikissasi?

– Varmasti! Lauluissani on usein se ajatus, että jotenkin tästä selvitään. Silloinkin kun ei selvitä, lauluni ovat ylistystä ihmisten rohkeudelle ja sitkeydelle. Kehitysmaamatkoilla tapaamani ihmiset ovat häkellyttävän urheita esikuvia kaltaiselleni huitelijalle, joka pitää etuoikeutettua asemaansa itsestään selvyytenä, miettii Juha Tapio, jolta ilmestyy kokoelmalevy 24.10.

Hän on esiintynyt ennenkin Nenäpäivä-show’ssa yhtenä artistina. Tänä vuonna illan house bandissa on useita soittajia Juhan bändistä. Muita esiintyjiä ovat muun muassa Marzi Nyman, Robin ja Diandra.

Nenäpäivä-kampanjalla (9.10.–9.11.) hankitaan varoja kehitysmaiden lasten auttamiseksi.

Nenäpäivä-säätiössä on mukana yhdeksän suurinta avustusjärjestöä, jotka jakavat keräystulot keskenään tasan.

www.nenapaiva.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.