null Yksinäisyys näkyy diakoniatyössä

Helsingissä on lisätty matalan kynnyksen kohtaamistapaikkoja. Kuva: Sirpa Päivinen.

Helsingissä on lisätty matalan kynnyksen kohtaamistapaikkoja. Kuva: Sirpa Päivinen.

Ajankohtaista

Yksinäisyys näkyy diakoniatyössä

Yksinäisyydestä eivät kärsi vain vanhukset, vaan myös monet työikäiset ja lapset.

Ihmisten yksinäisyys tulee yhä useammin vastaan Helsingin seurakuntien diakoniatyössä.

– Yksinäisiä on kaikenikäisissä. Vanhusten lisäksi kohtaamme nuoria ja työikäisiä yksinäisyyttä potevia. Tarve puhua ja tulla kuulluksi on todella suurta. Siksi olemme lisänneet esimerkiksi matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa on tilaa keskusteluille, kertoo Helsingin seurakuntien diakoniatyön päällikkö Kirsi Rantala.

Erityisen hälyttävää on lasten yksinäisyys. Yhteydenotot lasten pulmiin vastaavaan Tekstaritupuun ovat kaksinkertaistuneet. Tekstaritupu on seurakuntien erityisnuorisotyön palvelu.

− Herää huoli, johtaako nykyisin vallalla oleva yksilöllinen elämäntapa tulevaisuudessa yksinäisyyteen, Rantala pohtii.

− Toisaalla myös yhteisöllisyys on nostanut päätään. Tunne siitä, että kuuluu johonkin porukkaan, on jokaiselle tärkeä.

Diakoniatyön asiakaskunta on nuortunut, ja nuorten sekä perheiden osuus apua hakeneista on joissain seurakunnissa kasvanut. Vaikka monet vanhukset elävät kohtuuttoman pienillä tuloilla, heillä kynnys avun hakemiseen on korkea.

Helsingin seurakuntien diakoniatyöntekijöillä oli viime vuonna noin 21 000 henkilökohtaista asiakaskontaktia. Taloudellista apua annettiin noin 516 000 euroa. Apu on muun muassa ruokakaupan osto-osoituksia ja laskujen maksamista sekä kriisiavustuksia.

Yhä useampi diakonia-asiakas oli viime vuonna työtön tai muusta syystä työelämän ulkopuolella. Keskustelujen aiheina olivat useimmiten talousvaikeudet sekä terveys- ja ihmissuhdepulmat. Myös työelämään ja asumiseen liittyvät ongelmat saivat ihmiset ottamaan yhteyttä diakoniatyöhön.  

– Monella diakonia-asiakkaalla vaikeudet kasaantuvat: on mielenterveys- ja päihdeongelmia sekä taloudellista huolta, Kirsi Rantala sanoo. Tällaisessa tilanteessa avun hakeminen monelta eri taholta vaatii erityisesti voimia. Diakoniatyön vahvuutena onkin kokonaisvaltaisen avun tarjoaminen.  

Myllypuron elintarvikejakelussa, jossa Herttoniemen seurakunta on taustavoimana, kirjattiin vuonna 2014 noin 121 000 käyntiä. Seurakuntien edullisissa tai maksuttomissa ruokailuissa syötiin lähes 30 000 ateriaa. Eri puolilla kaupunkia on huomattu, että vanhusten osuus ruokailijoista lisääntyy. Ruokailujen järjestämisessä, kuten monessa muussakin diakoniatoiminnassa, vapaaehtoistyöntekijät ovat tärkeässä osassa.  Helsingissä oli viime vuonna 210 diakoniatyön vertaistukiryhmää esimerkiksi päihde- ja mielenterveyskuntoutujille sekä ikäihmisille ja vammaisille. Diakoniatyöntekijöitä Helsingin seurakunnissa on noin sata.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vantaan seurakunnat etsivät yksinäisiä vanhuksia senioripostikorteilla

Ajankohtaista

Kortin idea on hyödyntää kaupunkilaisia apua tarvitsevien vanhusten löytämisessä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.