null Vertaistuki auttaa yksinhuoltajaa jaksamaan arjessa

Päivi Malmivaara alkaa luotsata syyskuussa yhden vanhemman perheen vertaistukiryhmää Kartanonkoskella.

Päivi Malmivaara alkaa luotsata syyskuussa yhden vanhemman perheen vertaistukiryhmää Kartanonkoskella.

Ajankohtaista

Vertaistuki auttaa yksinhuoltajaa jaksamaan arjessa

Kartanonkosken kerhohuoneistossa alkaa yhden vanhemman perheille tarkoitettu ryhmä

LapsiArkki-hankkeen projektipäällikkö Päivi Malmivaara on kysellyt yhden vanhemman perheiden vanhemmilta, mitä he tarvitsevat vanhemmuutensa tukemiseen. Pääkaupunkiseudulla järjestettiin vanhempainiltoja, ja useimmista maakunnista tarpeita kysyttiin netin kautta.

– Kaksivuotisen LapsiArkki-hankeen tavoitteena on selvittää, miten seurakunnat pystyisivät parhaiten tukemaan yhden vanhemman perheitä. Tavoitteena on, että vanhempien kanssa yhdessä luomamme malli leviäisi kaikkiin seurakuntiin, Malmivaara kertoo.

Alun perin ajatuksena oli, että hankkeeseen tulisi mukaan vain muutama seurakunta. Toisin kävi.

– Hakemuksia tuli tosi kivasti, ja otimmekin mukaan kaikki seurakunnat, jotka halusivat. Emme tahtoneet torpata minkään seurakunnan halua kehittää toimintaansa. Nyt LapsiArkki-hankkeessa on mukana 25 seurakuntaa ympäri Suomen, iloitsee Malmivaara.

Vantaalla hankkeeseen mukaan lähtivät Tikkurilan ja Vantaankosken seurakunnat.

Vanhemmat kokevat riittämättömyyttä

Kyselyitä lähetettiin alle kouluikäisten lasten vanhemmille, ei vain yhden vanhemman perheiden vanhemmille. Toiveita ja tarpeita on näin pystytty vertailemaan.

– Vastauksissa sekä yhden että kahden vanhemman perheissä päällimmäiseksi nousi vanhempien väsyminen. He eivät jaksa, ja tulee riittämättömyyden tunteita, Päivi Malmivaara kertoo.

– Konkreettisena toiveena tuli selkeästi ilmi, että vanhemmat kaipaavat lastenhoitoapua ja vertaistukea. Vinkkejä kaivataan myös omaan jaksamiseen ja lastenhoitoon. Erityisesti huolta lasten kanssa aiheuttavat sosiaalinen media, nettipelaaminen ja yleensä netin käyttö ja rajojen veto.

Mielenkiintoinen yksityiskohta kyselyn tuloksissa oli Malmivaaran mielestä se, että yksinäisyydestä puhuttiin enemmän kahden vanhemman perheissä kuin yhden vanhemman perheissä.

– Liitän tämän siihen, että kahden vanhemman perheessä lähtökohtana on se, että siellä on kaksi vanhempaa. Jos toinen kuitenkaan ei jostain syystä kykene vanhemmuuteen tai ole läsnä, toinen kokee vanhemmuuteen liittyvää yksinäisyyttä.

Yhden vanhemman perheille tarkoitettuihin vertaisryhmiin ovat tervetulleita myös yksinäisyyttä kokevat kahden vanhemman perheen vanhemmat.

Pari tuntia omaa aikaa

Kyselytulosten perusteella muutamissa seurakunnissa on jo aloitettu uudenlainen toiminta. Esimerkiksi Imatralla sai maaliskuulta kesäkuun loppuun tuoda yhden vanhemman perheen lapset keskiviikkoiltaisin pariksi tunniksi seurakunnan työntekijöiden hoitoon. Vanhemmat käyttivät oman ajan niin kuin halusivat.

– Imatralla nimenomaan toivottiin tällaista toimintamuotoa, ja se järjestettiin. Toiminta räätälöidään kussakin seurakunnassa vanhempien toiveiden ja seurakunnan resurssien mukaan, Päivi Malmivaara kertoo.

Tikkurilan seurakunnassa ensimmäinen LapsiArkki-hankkeen kyselyn pohjalta organisoitu ryhmä aloittaa syyskuussa. Yhden vanhemman perheen vanhemmat kokoontuvat Kartanonkoskella kerhotilassa vertaistukiryhmään, jossa jutellaan vetäjien ohjaamina vanhemmuuteen liittyvistä aiheista. Lapset hoidetaan sillä aikaa viereisessä huoneessa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.