Yli 150 lasta on kastettu Kastepäivissä Helsingissä ja Vantaalla
Kastepäivään voi tuoda kastettavaksi hieman isommankin lapsen. Kuva: Jani Laukkanen.

Kastepäivään voi tuoda kastettavaksi hieman isommankin lapsen. Kuva: Jani Laukkanen.

Yli 150 lasta on kastettu Kastepäivissä Helsingissä ja Vantaalla

Parin viime vuoden aikana järjestetyissä Kastepäivissä on kastettu tähän mennessä yli 120 lasta, Helsingissä 76 ja Vantaalla 51 lasta. Ensi sunnuntaina kastetaan kolmisenkymmentä lasta lisää. 4. toukokuuta kastettavat lapset ovat iältään muutamasta kuukaudesta 13-vuotiaaseen. Vantaalla kasteen saa 12 lasta.

Perheen kannalta vaivatonta Kastepäivää vietetään tällä kertaa Vantaalla neljässä eri paikassa: Hämeenkylän, Korson ja Pyhän Laurin kirkoissa sekä Martinristin seurakuntakeskuksessa. Helsingissä lapsia kastetaan Kallion ja Lauttasaaren kirkoissa. Kastepäivä on kädenojennus lapsiperheille, jotta yhteisestä kastejuhlasta pääsisi osalliseksi mahdollisimman vaivattomasti.

Nykyisin useissa suomalaisperheissä lapsille järjestetään perinteinen kastejuhla kotona. Vielä muutama vuosikymmen sitten suuri osa lapsista kastettiin kirkossa jumalanpalveluksen jälkeen, mikä varmasti toi tilaisuuteen oman juhlallisen ja julkisen lisänsä.

https://www.youtube.com/watch?v=vGLewtNfCf

www.kastepaiva.fi

Kastemekkonäyttely avataan Kallion kirkossa Kastepäivänä

Sunnuntaina 4. toukokuuta avautuu näyttely Kastemekkojen kertomaa Kallion kirkossa. Kalliolaisperheiden näyttelyä varten lainaamiin eri aikakausilta peräisin oleviin kastemekkoihin voi tutustua 11.5. saakka. Nämä sukuaarteet ovat olleet vain harvojen ihmisten ihailtavina.

Kastemekot ovat usein taidokkaasti kudottuja suvun perintömekkoja, jotka ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle. Joukossa on yli sata vuotta vanhoja kastemekkoja. Kastettujen nimet on kirjailtu kauniisti moneen mekkoon, ja erästä mekosta löytyy viitisenkymmentä nimeä. Osa uusimmista kastemekoista on valmistettu nykytrendien mukaisesti.

Näyttelyssä on esillä muun muassa vanhat lastenvaunut, kastetodistuksia ja taululta on luettavissa nimet, joita tytöille ja pojille on viime vuonna annettu Suomessa ja Kalliossa. Nimet muodostavat mielenkiintoisen kastemekkoihin liittyvän yksityiskohdan. Vanhimmista puvuista voi havaita kuinka samat nimet tulevat aina parin sukupolven jälkeen uudelleen muotiin.

Näyttely Kastemekkojen kertomaa on avoinna joka päivä Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2 kirkon aukioloaikoina, varmimmin kello 16–19.

Jaa tämä artikkeli: