Ympärileikkauksista pyritään eroon koulutuksen avulla
Etiopiassa tehdään valistustyötä vahingollisen perinteen kitkemiseksi. Kuvan isoäiti totesi opetusta saatuaan, ettei hänen lastenlapsiaan ympärileikata.

Etiopiassa tehdään valistustyötä vahingollisen perinteen kitkemiseksi. Kuvan isoäiti totesi opetusta saatuaan, ettei hänen lastenlapsiaan ympärileikata.

Ympärileikkauksista pyritään eroon koulutuksen avulla

Etiopiassa tyttöjen ympärileikkausta ei vaadi mikään uskonto, mutta tapa jatkuu.

Terveydenhoitaja Elisa Blomberg on nähnyt työssään, millaisia vaikeuksia ympärileikkaus naisille tuottaa. Hän työskenteli Suomen Lähetysseuran palveluksessa Etiopiassa yli 25 vuotta, joista 16 vuotta kenttätyössä.

Blomberg hoiti äitejä ja lapsia, lääkitsi ja rokotti, antoi terveysvalistusta ja avusti synnytyksissä. Ne ovat ympärileikkauksen tähden erityisen tuskallisia.

Etiopiassa tytöille tehdään laaja ympärileikkaus. Sen aiheuttamat ongelmat heti leikkausvaiheessa ja viimeistään synnytyksessä voivat olla vaikeita ja jopa vaatia naisen hengen.

Tyttöjen ympärileikkaus kiellettiin Etiopiassa lailla vuonna 2004, mutta perinne elää sitkeästi. Leikkausten määrä on tosin hiukan vähentynyt.

– Ympärileikkausta ei vaadi mikään uskonto, mutta etiopialaiset sanovat sen kuuluvan heidän kulttuuriinsa, Elisa Blomberg kertoo.

– Sen uskotaan suojelevan naista. Leikatun naisen seksuaalisuus pysyy valtaa pitävän miehen kontrollissa.

Tavan mukaan leikkaamaton nainen ei pääse naimisiin eikä synnytä, mitä pidetään naisen tärkeimpänä tehtävänä. Vain prostituoitu on perinteisesti leikkaamaton.

Kerran Blomberg oli mukana pitkässä pihtisynnytyksessä, jossa syntyi iso poika, perheen kolmastoista lapsi. Kun isä tuli lasta katsomaan, Blomberg huomautti, että vaimo saattaa kuolla, jos lapsia vielä tulee tiheään. Isä tokaisi, että härkä kyntää ja vaimo synnyttää.

Blomberg näki työssään naisia, joiden synnytyksessä revenneestä avanteesta virtsa ja uloste vuotivat jatkuvasti. Hän auttoi heitä Addis Abebaan, kansainvälisellä rahoituksella toimivaan Hamlin Fistula -sairaalaan, joka tekee naisille ilmaisia avanteenkorjausleikkauksia.

– Vahingollisen ympärileikkausperinteen katkaisemisessa olennaista on naisten koulutus, uskoo opettaja Päivi Anttila, Suomen Lähetysseuran kirkollisen työn koordinaattori, joka työskenteli Etiopiassa 15 vuotta.

– Oppia saatuaan naiset alkavat vaatia oikeutta omaan koskemattomuuteensa. He näkevät arvonsa ihmisinä. Myös nuoret, koulutetut miehet ymmärtävät tradition vahingollisuuden.

Etiopian kirkon naiset työskentelevät voimakkaasti tyttöjen ympärileikkauksen lopettamiseksi. Kirkon ja Lähetysseuran yhteistyönä koulutetaan vetäjiä tyttöpiireihin, joissa kerrotaan, mitä ympärileikkaus ja lapsiavioliitto saavat aikaan. Piireissä olleita tyttöjä ei useinkaan enää ympärileikata.

– Koulutuksen lisääntymisen myötä on myös alettu nähdä, että nainen voi omistautua työlleen ja elää naimattomana mutta arvostettuna yhteisön jäsenenä, Elisa Blomberg sanoo.


Tyttöjen ympärileikkaus

Tyttöjen ympärileikkaus on yleistä Afrikassa varsinkin Atlantin rannikolta Afrikan sarveen ulottuvalla alueella. Sen tekotapa vaihtelee etnisestä ryhmästä ja asuinalueesta toiseen.

Suppeimmassa ympärileikkauksessa poistetaan vain klitoriksen kärki, laajimmassa koko klitoris ja häpyhuulet. Etiopian maaseudulla ympärileikkauksen tekee usein kansanparantaja. Leikattava tyttö on iältään noin 5–14-vuotias. Joskus haava kurotaan umpeen, toisinaan se jätetään arpeutumaan.

Ison leikkaushaavan parantuminen kestää viikkoja, ja saattaa olla, että virtsaaminen, ulostaminen ja kuukautiset ovat kivuliaat koko naisen eliniän. Erityisesti ensimmäiset yhdynnät ovat tuskallisia, kun arvet repeytyvät auki. Jos synnyttäjä ei saa apua, synnytys voi kestää vuorokausia, ja lopulta kudokset repeävät. Samalla saattaa revetä myös virtsarakon tai peräsuolen seinämä, jolloin voi muodostua avanne.

Avanne eli fistula on reikä, joka ei umpeudu ja josta virtsa tai uloste vuotaa ulos koko ajan. Lämpimissä oloissa, huonojen pesumahdollisuuksien tähden tällainen nainen haisee sietämättömästi, ja hänestä tulee yhteisönsä hylkiö. Usein hänet karkotetaan asumaan muista erillään.

 

Katso videolta Etiopian kirkon koulutusmateriaalia ympärileikkauksesta. Sisältö saattaa järkyttää herkimpiä katsojia.

http://www.youtube.com/watch?v=chhR0ou9aAo

http://www.youtube.com/watch?v=cw0M-KHz-JE

 

 

Jaa tämä artikkeli: