null Yrittäjä kummien asialla

Kummiutta brändäämässä. Teologi ja kauppatieteilijä Ville Lähdesmäki kehittelee kumppaneineen kummius.fi-sivustosta paikkaa, jossa yritykset voisivat myydä kummeille räätälöityjä palveluilta ja jossa voitaisiin jakaa kokemuksia kummiudesta.

Kummiutta brändäämässä. Teologi ja kauppatieteilijä Ville Lähdesmäki kehittelee kumppaneineen kummius.fi-sivustosta paikkaa, jossa yritykset voisivat myydä kummeille räätälöityjä palveluilta ja jossa voitaisiin jakaa kokemuksia kummiudesta.

Yrittäjä kummien asialla

Kummius.fi haluaa olla kummiuden facebook, eBay ja amazon.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Sirpa Päivinen
Kahdeksan vuotta sitten toukokuussa Ville Lähdesmäki vietti lauantai-iltapäivää vanhempiensa luona Tampereella. Edellisenä päivänä oli teologiaa opiskelevan Lähdesmäen opiskelukaverille syntynyt tyttövauva.

Sitten soi puhelin. Ei Lähdesmäki ollut hetkeäkään ajatellut, että hänestä voisi tulla kummi, mutta kun tuore isä soitti ja kysyi, hän suostui heti.

Puhelun jälkeen Lähdesmäki lähti lenkille. Olo oli kevyt, ja juokseminen tuntui hyvältä. Mielessä vallitsi kiitollisuus ystäväpariskunnan osoittamasta luottamuksesta.

– Seuraavana päivänä olin synnytysosastolla katsomassa kahden päivän ikäistä kummityttöäni. Siitä se lähti.

Kummiuden brändi on hyvä. Kummiudella on niin positiivinen kaiku, että sanaa on alettu käyttää myös kirkon ulkopuolella. Niillekin lapsille, joita ei kasteta, saatetaan valita haltiakummit. Lisäksi puhutaan koulukummeista, tukikummeista, yrityskummeista ja niin edelleen.

Silti perinteisen aikuisen ja lapsen välisen kummisuhteen merkitys on Ville Lähdesmäen mukaan vähentynyt. Kummiutta arvostetaan, mutta se ei toteudu arjessa.

Lähdesmäen mielestä ongelma on kummiutta tukevien palvelujen puute. Hän on aikaisemmalta koulutukseltaan teologi, mutta valmistuu pian kauppatieteiden maisteriksi. Sen kuulee puheesta.

– Mikään toimija ei ole huomannut kummeja markkinasegmenttinä, eikä kukaan ei ole osannut vielä tuotteistaa kummiutta ja luoda palveluita, joiden avulla kummiutta voisi käytännössä edistää. Siitä huolimatta, että selkeä kysyntä olisi.

Palvelujen puutetta paikkaamaan Lähdesmäki on perustanut yhdessä kolmen muun yrittäjän kanssa Kummius.fi-sivuston. Projektissa ovat hänen lisäkseen mukana tuottaja Marko Kulmala, toimittaja Riku Siivonen sekä toimitusjohtaja Esa Rauhala.

Toistaiseksi Kummius.fi on kummiuteen keskittynyt Facebook-sivu, mutta toimintaa on tarkoitus laajentaa. Ville Lähdesmäki toivoo, että Kummius.fi voisi tulevaisuudessa olla kummiuden amazon, eBay ja facebook.

Siellä yritykset voisivat myydä kummeille räätälöityjä palveluilta, ja kummit voisivat tarjota toisilleen omia palveluitaan tai perustaa ruohonjuuritason tapahtumia. Lisäksi sivustolla voitaisiin käydä keskustelua ja jakaa kokemuksia kummiudesta.

– Haluamme olla tori tai alusta, jolla kummit ja palveluntarjoajat kohtaavat toisensa, Lähdesmäki sanoo.

Palveluntarjoajina sivustolla voisivat olla sekä kirkko että erilaiset yritykset ja järjestöt. Neuvottelut eri toimijoiden kanssa ovat käynnissä, mutta Lähdesmäki ei halua vielä paljastaa tarkemmin, keiden kaikkien kanssa niitä käydään.

Vaikka Kummius.fi:n tavoitteet ovat jalot, kysymys ei ole hyväntekeväisyysprojektista.

– Olemme yrittäjiä ja totta kai haluamme tästä bisnestä. Tässä on huimaa liiketoimintapotentiaalia.

Kummit ovat niitä outoja tyyppejä, jotka vanhempasi tunsivat, kun olit pieni.

Tämä on Ville Lähdesmäen kauhukuva kummiudesta – ja hänelle itselleenkin tuttu tarina. Lähdesmäellä on kolme kummivanhempaa, joista yhteen suhde on katkennut. Erkaantuminen ei ollut tietoinen päätös. Kummi–kummilapsiparilla ei vain ollut mitään, mikä olisi sitonut heitä yhteen.

Tarina on ikävä, muttei poikkeuksellinen. Lähdesmäki kertoo, että kun hän kysyi tuttaviltaan, mitä heille tulee mieleen sanasta kummius, monet vastasivat: huono omatunto.

Oman, nyt jo 8-vuotiaan, kummityttönsä kanssa Lähdesmäellä on läheiset välit. Yhdessä he tekevät useimmiten melko tavanomaisia asioita, kuten lumienkeleitä ja päiväretkiä. Seuraavaksi Lähdesmäki haluaisi mennä katsomaan kummityttönsä soittoesitystä sekä viedä hänet katsomaan jääkiekkopeliä.

Viime kesänä he osallistuivat yhdessä Tampereen seurakunnan järjestämälle kummileirille. Tampereella leirejä on järjestetty jo pitkään, mutta Kummius.fi-nelikon ansiosta leirit ovat tulleet myös Helsinkiin. Malmin seurakunta järjesti ensimmäisen kummileirin syksyllä, ja seuraava leiri järjestetään ensi vuoden toukokuussa.

Ville Lähdesmäelle Tampereen kummileiriltä jäi konkreettiseksi muistoksi muki, jonka kummityttö hänelle koristeli. Sen kaltaista konkretiaa hän kaipaisi lisää kummiuteen ja siitä käytävään keskusteluun laajemminkin.

Monet eivät tiedä, miten kummisuhdetta voisi käytännössä hoitaa, ja siitä tulee huono omatunto.

– Ihmissuhteet eivät synny teoriassa. Ne syntyvät aidossa elämässä.

Malmin seurakunta järjestää seuraavan kummileirin 23.–25.5.2014. Ilmoittautua voi Malmin kirkkoherranvirastoon p. 09 2340 4400.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

SuperParkiin, Heurekaan tai Korkeasaareen – tulossa halpa hauskanpitopäivä kummin kanssa

Ajankohtaista

Sunnuntaina 4.6. moni paikka alentaa hintojaan kummipäivän kunniaksi.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.