SuperParkiin, Heurekaan tai Korkeasaareen – tulossa halpa hauskanpitopäivä kummin kanssa
Lauri ja Leevi Piispanen pomppivat volttimonttuun SuperParkissa, joka on yksi kummipäivän alepaikoista. Poika arvioi sedän olevan tarpeeksi kiva kummiksi.

Lauri ja Leevi Piispanen pomppivat volttimonttuun SuperParkissa, joka on yksi kummipäivän alepaikoista. Poika arvioi sedän olevan tarpeeksi kiva kummiksi.

SuperParkiin, Heurekaan tai Korkeasaareen – tulossa halpa hauskanpitopäivä kummin kanssa

Sunnuntaina 4.6. moni paikka alentaa hintojaan kummipäivän kunniaksi.

Tapaamme Lauri, 34, ja Leevi, 9, Piispasen sisäaktiviteettipuisto SuperParkissa Vantaalla. Leevi on Laurin kummipoika. Sama sukunimi tulee siitä, että Leevin isä on Laurin veli.

– Olen käynyt SuperParkissa yksin ja kaverin kanssa ja perheen kanssa, ja nytkin on kaksi päivälippua käyttämättä, kertoo Leevi.

Kummisetä Lauri ei ole aiemmin SuperParkissa käynyt, mutta niin vaan hän sulavasti solahtaa Leevin kanssa aktiviteettien pyörteisiin. Ensimmäisenä he laittavat kypärät päähän ja ottavat potkulaudat alleen. Kumpareradalla laskeminen vaatii tarkkuutta, sillä paikalla on muitakin.

– Eniten tykkään täällä volttimontusta, freestyle-mäestä ja parkour-paikasta, Leevi toteaa.

Parisen vuotta sitten kummisetä ja -poika kävivät ajamassa RC-autoilla ratakeskuksessa Helsingissä. Leevi oli yökylässä kummisedän luona.

– RC on sellaista kauko-ohjattavilla autoilla ajelua, Leevi selittää.

– Siellä vauhdikkaasti liikkuvien autojen seassa minulle tuli kummallinen, ohjaava fiilis. Minä kummina olin pojan vieressä katsomassa, ettei rikota mitään ja toisaalta taas piti luottaa ja antaa pojan tehdä itse. Vaikka hetken kuluttua olin jo neuvomassa, että älä vaan paina siitä, Lauri muistelee.

Leevi kertoo, että Lauri-kummi on kiva ja muistuttaa vähän hänen isäänsä. Laurin kanssa voi tehdä melkein mitä vain. Kun Leeviltä kysyy, mikä on kummin tehtävä, vastaus tulee napakasti.

– Olla kiva.

Vertaan kummina oloa siihen, kun olin veljeni bestman.

- Kummi Lauri Piispanen

Sedästä kummisedäksi

Setänä oloon tuli pieni lisä, kun Lauri Piispasesta tuli Leevin kummi. Lauri ei muista, missä Janne-veli häntä kummiksi pyysi, mutta todennäköisesti se tapahtui jommankumman kotona. Laurista kummius on luottamustehtävä.

– Vertaan kummina oloa siihen, kun olin veljeni bestman. Kummiksi pyytäminen oli jatkoa sille.

Välillä Lauri miettii, että mitähän kivaa kummilapsen kanssa voisi tehdä. Hänen mielestään kummin tehtävä ei kuitenkaan ole aina olla ostamassa lahjoja tai viemässä jonnekin, vaan olla luontevasti mukana lapsen elämässä.

– Mietin kummiutta tavallisen kanssakäymisen kautta, josta ehkä saa impulssin, että nyt voisi tehdä jotakin yhdessä. Kannattaa kuunnella kummilasta, mitä hän haluaa ja tarvitsee.

Lauri ja Leevi eivät tapaa kovin usein, mutta kanssakäymistä helpottaa samaan sukuun kuuluminen. Tapaamisen ei välttämättä tarvitse olla mitään erityistä, se voi olla vaikka sitä, että kummi ja poika rakentavat yhdessä legoilla.

– Aina kun on sukujuhlat, tapaamme Leevin kanssa. Ja joskus tietysti käymme vierailulla toistemme perheiden luona.

Lauri ja hänen vaimonsa ovat olleet silloin tällöin hoitamassa Leeviä ja hänen siskoaan. Nykyisin lapsenvahtina olo on jäänyt vähemmälle, kun Laurin omaan perheeseen syntyi tytär vuosi sitten.

– Toivottavasti jossain vaiheessa menee toisin päin, niin että Leevi voi vahtia meidän lapsiamme. Olisi kiva saada sosiaalinen kanssakäyminen kiertoon niin, että kummi kuuluu elämään eikä ole mikään ekstrajuttu. Silloin suhde säilyy varmemmin, ja kummi on yksi osa lapsen turvaverkkoa, Lauri miettii.

Kummius ei lopu

Lauri Piispasen kummi on täti isän suvun puolelta. Kummitädin kanssa käytiin Linnanmäellä.

– Hänellä on tietty erityisasema elämässäni. Olen aina pitänyt kummitätiäni hauskana ihmisenä, ja hänen kanssaan voi heittää läppää, kun tapaamme sukujuhlissa.

Oman lapsensa kummeja Lauri mietti vaimonsa kanssa pitkään. He päätyivät siihen, että tyttärellä on kummeina kaksi pariskuntaa.

– Kummia ja lasta ei voi pakottaa muodostamaan suhdetta keskenään. Ajattelimme, että nyt on valinnanvaraa. Ehkä johonkin heistä muodostuu se kummisuhde.

Kummisuhde ei ikinä pääty.

– Sittenkin, kun Leevi kasvaa ja ikää tulee, haluaisin olla yksi numero lisää siellä kännykän muistissa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi