null ”Ehkä nyt pitää äänestää”

Hyvän tekeminen antoi siivet. Tuomiokirkkoseurakunnan pappi Kirsi Muurimäki auttoi Sara Ansinnia kokeilemaan enkelinsiipiä äidin Ilona Paateron kanssa kauppakeskus Entressessä.

Hyvän tekeminen antoi siivet. Tuomiokirkkoseurakunnan pappi Kirsi Muurimäki auttoi Sara Ansinnia kokeilemaan enkelinsiipiä äidin Ilona Paateron kanssa kauppakeskus Entressessä.

”Ehkä nyt pitää äänestää”

10 600 ihmistä antoi äänensä Espoossa ennakkoäänestysviikolla. Moni etsii vielä omaa ehdokasta.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestysviikolla Espoossa äänesti 10 600 henkeä, joista valtaosa oli espoolaisia.
Äänestys jatkui vilkkaana läpi viikon, vaikka tulos on hieman matalampi kuin neljä vuotta sitten, jolloin uurnilla kävi 11 400 äänestäjää. Suosituimmat ennakkoäänestyspisteet löytyivät suurista kauppakeskuksista.
Vilkkaimmin äänestettiin Tapiolan seurakunnassa, jossa nyt tiedossa olevien ennakkoäänten perusteella äänensä antoi yli 8,5 prosenttia äänioikeutetuista. Myös Olarin ja Espoonlahden seurakunnissa yllettiin tässä vaiheessa lähes kahdeksaan prosenttiin.

Kauniaisten suomalaisen seurakunnan ennakkoäänestyspaikoissa kävi yhteensä 337 oman seurakunnan äänestäjää, eli kaikkiaan 10,03 prosenttia äänioikeutetuista. Kauniaisten ruotsinkielisen seurakunnan jäsenistä äänesti ennakkoon 315 seurakuntalaista eli kaikkiaan 15,75 prosenttia.
Ennakkoäänestyksen lopulliset äänestysluvut selviävät tällä viikolla, kun kaikki muualla äänestäneiden espoolaisten ja kauniaislaisten ennakkoäänet saapuvat seurakuntiin.
Leppävaarassa erityisesti kauppakeskus Sellon äänestyspiste veti runsaasti väkeä. Kirkkoherra Kalervo Salon mukaan tunnelma oli leppoisa ja työntäyteinen.
”Työntekijöiden venymiskyky palkittiin. Torille pysähtyneet ihmiset osoittivat kiinnostusta kirkkoa kohtaan ja olivat tyytyväisiä näkemäänsä ja kokemaansa. Moni piti hyvänä sitä, että seurakunta on kauppakeskuksessa esillä näkyvällä paikalla”, Salo kertoo.
”Hyvän kierrätyspisteessä” ohikulkijat kirjoittivat lappuja, joissa he kertoivat, mikä on tuonut heille hyvän mielen. Vaihdossa sai toisen ihmisen kirjoittaman lapun, johon oli painettu Jeesuksen sanat ”Mene ja tee sinä samoin”.
”Halusimme osoittaa, että kaikki seurakuntalaiset tekevät hyvää omassa arjessaan, eivät vain työntekijät”, Leppävaaran seurakunnan tiedottaja, pastori Laura Vähäsarja sanoo.
”Viestien kirjoittajat olivat yksimielisiä siitä, että ystävällinen kohtelu saa hyvälle mielelle. Itsekin uskon, että hyvä mieli tulee pienistä arkisista asioista. Hyvät isot asiat saattavat olla myös stressaavia.”

Varsinainen vaalipäivä seurakuntavaaleissa on isänpäivänä 9. marraskuuta. Silloin äänestys tapahtuu oman seurakunnan virallisessa äänestyspisteessä, yleensä kirkossa.
Espoon tuomiokirkkoseurakunta on jaettu kolmeen äänestysalueeseen, ja äänioikeutettujen on äänestettävä oman äänestysalueensa vaalihuoneistossa.
Tieto omasta äänestysalueesta löytyy kotiin lähetetystä vaalikirjeestä. Vaalipäivän äänestys alkaa klo 11 ja päättyy klo 20. Tuloksia voidaan odottaa vaalipäivän iltana klo 23 jälkeen.
Äänestäjät löytävät tietoa ehdokaslistoista Espoon seurakuntien vaalisivuilta, jonne listat ovat toimittaneet esittelynsä. Myös vaalikoneen avulla voi etsiä itselleen sopivaa ehdokasta. Useilla ehdokaslistoilla on myös omat sivunsa, joissa ehdokkaat kertovat taustoistaan, ajamistaan asioista ja arvoistaan.

Aiotko äänestää?


Esse kysyi äänestäjiltä, miten oma ehdokas löytyy.

Liisa Malmberg:
Aion äänestää. Haluan vaikuttaa kirkon asioihin, koska tulen maksamaan kirkollisveroa. Haluan mennä tulevaisuudessa kirkossa naimisiin, ja mielestäni myös homoilla tulee olla sama mahdollisuus. Katson vaalikoneesta, miten ehdokkaat ovat vastanneet.

Eila Niittylä:
Äänestin äsken justiinsa. Ehdokkaani on rauhallinen ja hyvä alallaan. Tutustuimme Alfa-kurssilla jo vuosia sitten. Olen vapaaehtoistyössä Leppävaaran seurakunnassa ja koen äänestämisen etuoikeudekseni.
Aaro Sinerkari:
En ole ihan varma, äänestänkö. Äänestän, jos löydän sopivan ehdokkaan, mieluiten ei kovin konservatiivista. Kannatan tietenkin naispappeutta ja toivon myös, että homoseksuaalien parisuhteet siunataan.

Raija Pursiainen:
Äänestin jo ensimmäisenä päivänä. Valitsin ikäiseni tavallisen seurakuntalaisen, en sellaista, joka on kirkon ammattilainen tai jollakin tavalla julkisuudessa. On tärkeää vaikuttaa seurakunnan asioihin, kun käyn kirkossa ja tunnen sieltä ihmisiä.

Heidi Tontti:
En ole ikinä äänestänyt, mutta ehkä nyt pitää tehdä poikkeus. Tasavertainen avioliittolaki ja naispappeus –
ne ovat asioita, joita haluaisin kirkonkin päättäjien edistävän.

Maire Heikkinen:
Olen jo äänestänyt ennakkoon. Onhan se jonkinlainen elonmerkki kansalaiselta, että käy äänestämässä. Ehdokkaan valinta meni näppituntu­-
malla, hakukonetta vähän
selailin.

Beryle Ochieng:
En ole äänestänyt, mutta voisin kyllä äänestää. Jos äänestän, toivoisin, että henkilö olisi hyvä ja uskollinen ihminen.
Ilona Paatero:
Kävin juuri äänestämässä. Minulla ei ole aikaa vertailla ehdokkaita, mutta sain vinkin hyvästä ehdokkaasta. Käytämme paljon kirkon palveluita ja äänestän, koska haluan vaikuttaa siihen, miltä kirkko näyttää.

Marjukka Hirvonen:
Ehkä äänestän. Minusta on tärkeää, että ihmiset kyetään kohtaamaan ja heistä välitetään. Tätä toivon myös luottamushenkilöiksi valittavilta.


Espoon seurakuntien vaalisivut: www.espoonseurakunnat.fi/vaalit

Kirkon vaalisivut ja vaalikone: www.seurakuntavaalit.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.