null ’’Eihän tästä puutu enää kuin ehtoollinen’’ – oulunkyläläiset ilahtuivat papista, joka polki kohtaamisfillarilla jakamassa virvokkeita ja pikkupurtavaa

Marita Stenberg on asunut Oulunkylässä yli 50 vuotta. Hän tapasi pappi Veli Pelkosen, kun Pelkonen oli kesäkeskiviikkojen kierroksella Pasi-laatikkopyörällä.

Marita Stenberg on asunut Oulunkylässä yli 50 vuotta. Hän tapasi pappi Veli Pelkosen, kun Pelkonen oli kesäkeskiviikkojen kierroksella Pasi-laatikkopyörällä.

Hyvä elämä

’’Eihän tästä puutu enää kuin ehtoollinen’’ – oulunkyläläiset ilahtuivat papista, joka polki kohtaamisfillarilla jakamassa virvokkeita ja pikkupurtavaa

Kohtaamisfillari Pasi on Oulunkylän seurakunnan työntekijöiden menopeli. Se on liikenteessä kesäkeskiviikkoisin. 

Laatikkopyörä on tänään lastattu kivennäisvedellä, välipalapatukoilla, tikkareilla, pillimehulla ja Kirkko ja kaupunki -lehdillä. On pappi Veli Pelkosen vuoro lähteä kiertelemään aluetta kohtaamisfillarilla, jonka Oulunkylän seurakunta sai käyttöönsä toukokuussa. Pyörän nimi on Pasi. Tarinan mukaan seurakunnan taukotilaan oli tullut joskus joku kysymään, että mitäs täällä juhlitaan. Koska aina on löytyy syy juhlaan, joku oli vastannut, että ”Pasin päivää”. Yhtään Pasia ei silloin työporukassa vielä ollut, mutta nyt on. Pasi on liikenteessä keskiviikkoisin elokuun loppuun asti, ja sillä ajelevat papit, diakoniatyöntekijät ja kanttorit.

Anni Linkosalmi ja tytär Alva Ylänne tulivat noutamaan pillimehun ja tikkarin Oulunkylän vanhan kirkon edestä.

Anni Linkosalmi ja tytär Alva Ylänne tulivat noutamaan pillimehun ja tikkarin Oulunkylän vanhan kirkon edestä.

Kierros alkaa puoliltapäivin Oulunkylän urheilupuistosta. Siellä on vielä hiljaista, joten matka jatkuu Oulunkylän vanhalle kirkolle. Anni Linkosalmi tulee kolmivuotiaan tyttärensä Alva Ylänteen kanssa noutamaan Veli Pelkoselta pillimehun ja tikkarin. Heidän kesänsä on sujunut lähinnä mökillä, vaikka ei kotikulmissakaan mitään vikaa ole, päinvastoin.

– Olen oikeastaan tämän alueen paluumuuttaja. Asuin lapsena Veräjämäessä ja palasin sitten Oulunkylään. Tämä on tosi mukavaa aluetta, josta on hyvät kulkuyhteydet moneen suuntaan, Linkosalmi kertoo.

Ratikkatyömaan keskellä

Seuraava pysähdyspaikka on pieni puisto, jossa on Tapio Rautavaaran muistomerkki, näköispatsas ja joutsen. Veli Pelkonen kyselee ihmisiltä, miten kesä on mennyt ja kaivaa pyörän laatikosta sopivaa tarjottavaa.

Ensimmäisenä puistossa kohdataan Marita Stenberg, joka kertoo viihtyneensä Oulunkylässä jo 53 vuotta. On hyvät kulkuyhteydet ja kaupat lähellä. Malmille isompiin kauppoihin pääsee helposti.

– Triplassa me emme käy, sehän on kuin kokonainen kaupunki, Stenberg sanoo.

Täytin hiljattain 80 vuotta, ja tavoitteena on elää 85-vuotiaaksi, jotta pääsen ajamaan ratikalla täällä.

– Marita Stenberg

Nyt Oulunkylässä tosin eletään aikamoisen myllerryksen keskellä, sillä täälläkin rakennetaan Raide-Jokeria.

– Täytin hiljattain 80 vuotta, ja tavoitteena on elää 85-vuotiaaksi, jotta pääsen ajamaan ratikalla täällä.

Maire Hallikainen istahti hetkeksi puistonpenkille. Taustalla Tapio Rautavaaran muistomerkki. ’’Hän oli hyvä laulaja. Vieläkin muistan hänen äänensävynsä.’’

Maire Hallikainen istahti hetkeksi puistonpenkille. Taustalla Tapio Rautavaaran muistomerkki. ’’Hän oli hyvä laulaja. Vieläkin muistan hänen äänensävynsä.’’

Stenberg saa Pasin varastoista pullon kuplavettä. Pyörällä kirjaimellisesti ihmisten keskelle tulevaa seurakuntaa Stenberg pitää hyvänä ideana.

– Eihän tästä puutu enää kuin ehtoollisen jako!

Hetken päästä toiselle puistonpenkille istahtava Maire Hallikainen on samaa mieltä.

– Ei yhtään hassumpaa, hän sanoo.

Kesä on mennyt mukavasti Oulunkylässä.

– Täällä on kaikki lähellä, kaupat ja puistot. Olen tyytyväinen elämääni, Hallikainen sanoo.

Muskaria ja muita kokoontumisia odotellessa

Matka jatkuu taas lähtöpaikkaan Oulunkylän kirkolle. Meri Eerikäinen on kirkon edessä ruokatauolla neljän kuukauden ikäisen tyttärensä Venlan kanssa.

Kesää perhe on viettänyt mökillä ja kaupungissa. Meri Eerikäinen odottaa sitä, että piirit vähitellen laajenevat ja syksyllä pääsisi vaikka muskariin. Vauvaa hän on halunnut suojella, mutta toisaalta sitäkin on pitänyt miettiä, mitä se tekee vastustuskyvylle, jos vauva ei tapaa muita kuin perheenjäseniä.

– Alkukevät oli aika tylsä koronatilanteen takia pienen vauvan kanssa. Toukokuun puolivälin jälkeen pääsi jo vähän näkemään ihmisiä.

Pian perheellä on edessä ihan juhlat: Venla kastetaan parin viikon päästä. Nimi paljastettiin jo aikoja sitten, mutta itse kastejuhlaa siirrettiin koronatilanteen vuoksi parempaan ajankohtaan.

Meri Eerikäinen ja tytär Venla tauolla Oulunkylän kirkon edessä.

Meri Eerikäinen ja tytär Venla tauolla Oulunkylän kirkon edessä.

Eläkeläisiä ja lapsiperheitä sopivassa suhteessa

Veli Pelkosen mukaan kohtaamiskierros osoittaa hyvin sen, keitä seurakunnan alueella asuu. On iäkkäämpää väkeä, mutta myös lapsiperheitä, jotka tykkäävät kotikulmistaan.

– Kun täällä liikkuu papin paidassa, vanhemmat ihmiset tulevat herkemmin juttelemaan. Toisaalta kasteiden kautta myös perheet tulevat tutuiksi.

Rippileireillä Pelkonen on huomannut myös yhden oulunkyläläisille tyypillisen piirteen: perheissä harrastetaan paljon, jalkapalloa, jääkiekkoa, taitoluistelua, itsepuolustuslajeja... 

– Kaikki on lähellä, joten kuljetusrumba ei ole niin paha. Välillä kyllä mietin, että miten perheiden aika riittää kaikkeen!

Ensimmäistä kertaa Pasi-pyörän kanssa kierroksella olleelle papille kokemus oli hyvä. Koronakevään jälkeen on mukava tavata ihmisiä kasvokkain ja Pasinkin kanssa pärjää, kun muistaa ajella rauhallisesti ja huomioi sen mittasuhteet.

Oulunkylässä pitää ajella valppaana, sillä Raide-Jokerin rakennustyöt vaikuttavat liikennejärjestelyihin.

Oulunkylässä pitää ajella valppaana, sillä Raide-Jokerin rakennustyöt vaikuttavat liikennejärjestelyihin.

Oulunkylän seurakunnan työntekijät ovat liikenteessä Pasi-pyörällä keskiviikkoisin kello 1216 elokuun loppuun saakka, säävarauksella. Lisätietoa seurakunnan verkkosivuilta

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.