null ”Jouluyön pimeydessä Jumala syntyy ihmiseksi”, kirjoittaa Kaisamari Hintikka joulutervehdyksessään

”Pimeys väistyy valon tieltä, ja rauha karkottaa pelon. Se ­lupaus on annettu meille, jotka kuljemme vielä pimeässä, mutta olemme matkalla kohti jouluyön ­kirkasta valoa”, kirjoittaa Kaisamari Hintikka.

”Pimeys väistyy valon tieltä, ja rauha karkottaa pelon. Se ­lupaus on annettu meille, jotka kuljemme vielä pimeässä, mutta olemme matkalla kohti jouluyön ­kirkasta valoa”, kirjoittaa Kaisamari Hintikka.

Hengellisyys

”Jouluyön pimeydessä Jumala syntyy ihmiseksi”, kirjoittaa Kaisamari Hintikka joulutervehdyksessään

”Joulun sanoma ihmiseksi syntyneestä Jumalasta kuuluu myös varjoihin, suurimmankin pi­mey­den keskelle”, Espoon piispa kirjoittaa.

Television ajankohtaislähetyksessä nuori ukrainalainen äiti heijaa vastasyntynyttä sylissään.

”Minkälaista tulevaisuutta toivot lapsellesi?” kysyy toimittaja.

”Rauhaa”, äiti sanoo.

”Toivon, että hän saisi elää maailmassa, jossa on rauha.”

Sama toive ja rukous on toistunut aina ja kaikkialla siellä, missä rauha on uhattuna tai murtunut. Sitä ovat vanhemmat toivoneet lapsilleen, ystävät toisilleen, hyvän tahdon ihmiset kaikkeen maailmaan. Rauhaa.

”Kunnia korkeuksien Jumalalle

ja rauha maan päällä ihmisille,

joita hän rakastaa.”

(Luukkaan evankeliumi 2:14)

Jouluevankeliumista tuttu enkelien rauhantervehdys haastaa tämän maailman voiman ja väkivallan todellisuuden. Enkeleiden tervehdys on lupaus kaikkivaltiaan Jumalan rakkaudesta luotujaan kohtaan. Se kerrotaan öisellä niityllä pimeän keskellä työssään valvoville paimenille. Viesti on niin voimallinen, kenties kummallinen ja uteliaisuutta herättävä, että se saa paimenet liikkeelle. Se johdattaa heidät karjasuojaan majoittuneen pienen perheen, vastasyntyneen lapsen luokse.

Enkelit ovat Jumalan viestinvälittäjiä, mutta joulun sanoman ytimessä ei ole se, mitä he sanovat, vaan se, mitä Jumala tekee ja kuka Jumala on. Kaikkivaltias Jumala syntyy ihmiseksi ja tulee meidän luoksemme kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevana vastasyntyneenä lapsena. Kaikkein suurin syntyy kaikkein pienimmäksi.

Joulun sanoma ihmiseksi syntyneestä Jumalasta kuuluu myös varjoihin, suurimmankin pi­mey­den keskelle.

Tämän maailman varjot ovat syvät. Tämän vuoden aikana ne ovat syventyneet entisestään. Joulun sanoma ihmiseksi syntyneestä Jumalasta kuuluu myös varjoihin, suurimmankin pi­mey­den keskelle.

Pimeys voi olla murtuneen sydämen tai väsyneen mielen pimeyttä, se voi olla vaille lämpöä jääneen kodin, kadun turvattomuuden tai pommitusten murjoman koti­kylän pimeyttä. Mikään näistä varjoista ei ole niin syvä, mikään pimeys ei ole niin suuri, etteikö Jumala olisi siellä läsnä.

Jouluyön pimeydessä Jumala syntyy ihmiseksi. Jumalan todellisuuden ja tämän maailman todellisuuden välinen raja murtuu. Joulun sanoma on lupaus uudesta, Jumalan tahdon mukaisesta todellisuudesta, jossa pimeys väistyy valon tieltä, ja rauha karkottaa pelon. Se ­lupaus on annettu meille, jotka kuljemme vielä pimeässä, mutta olemme matkalla kohti jouluyön ­kirkasta valoa.

Joulurauhaa

Kaisamari Hintikka

Espoon hiippakunnan piispa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.