null  Jyrki Linjama sävelsi liturgisen draaman, jossa pariskunta kohtaa tiellä ylösnousseen Jeesuksen

Jyrki Linjaman kotikirkko Tapiolassa on rakennettu 1960-luvulla, jolloin säveltäjä itsekin on syntynyt.

Emmauksen tien tunnelmiin voi eläytyä äskettäin remontoidussa Tapiolan kirkossa.

Säveltäjä Jyrki Linjama, miten Emmauksen tie – liturginen draama syntyi?

– Idea lähti kuulemastani saarnasta, jossa kerrottiin Emmauksen tie -kertomuksesta toisenlainen tulkinta. Siinä tiellä kulkijat ovat opetuslapsi Kleopas ja nimeltä mainitsematon nainen. Tämä pariskunta kohtaa ylösnousseen Jeesuksen ja kutsuu hänet kotiinsa.

– Sävellys syntyi näiden kolmen kulkijan kautta, ja kirjailija Johanna Venho innostui kirjoittamaan kertomuksen draamalibrettona.

Mikä on liturginen draama?

– Emmauksen tie -esitys sijoittuu liturgian, konsertin ja teatterin välimaastoon, mutta näyttelemistä siinä ei ole. Teoksessa on gregoriaanisia sävelmiä, joita on käytetty laulullisemmin kuin aikaisemmissa laulajille tekemissäni kirkkomusiikkiteoksissa.

Mistä sinut löydettiin säveltämään esitys Tapiolan kirkkoon?

– Olen vaikuttanut Tapiolan seurakunnassa pitkään ja osallistunut erilaisiin projekteihin ja messuun joka sunnuntai. Jo parikymmentä vuotta sitten musiikin tohtoritutkintooni liittyvä konsertti oli Tapiolan kirkossa, vaikka silloin en vielä asunut Tapiolassa. Halusin sen sinne.

– Tapiolan kirkko on akustisesti paikka, jossa minun musiikkini viihtyy. Sali on demokraattinen ja puhdas tila, josta kaikki hierarkiat on purettu. Kirkko on ollut pitkään remontissa, mutta nyt päästään taas kotiin.

Muokattu 13.5. klo 11: Tilaisuus on peruttu.