null Tapiolan kirkon remontin myötä papit luopuivat työhuoneistaan: ”Meillä on työnäky, että täällä kirkon tiloissa toimivat seurakuntalaiset”, sanoo kirkkoherra Päivi Linnoinen

Tapiolan kirkkoon avataan kahvila, josta toivotaan seurakuntalaisten yhteistä kohtaamispaikkaa.

Tapiolan kirkkoon avataan kahvila, josta toivotaan seurakuntalaisten yhteistä kohtaamispaikkaa.

Ajankohtaista

Tapiolan kirkon remontin myötä papit luopuivat työhuoneistaan: ”Meillä on työnäky, että täällä kirkon tiloissa toimivat seurakuntalaiset”, sanoo kirkkoherra Päivi Linnoinen

Tapiolan seurakunnan remontti maksoi 17 miljoonaa euroa. Budjettia ei ylitetty. Remontoidussa kirkossa on nyt myös kiinteät striimauslaitteet.

Tapiolan kirkkoon pääsee nyt sisään ovesta, jota siinä ei aiemmin ollut.

– Kun tästä astutaan sisään, tullaan ensimmäisenä kahvilaan. Täällä on kokonaan uudet keittiötilatkin, mutta vielä ei sentään tiedetä, mistä leivonnaiset tulevat, Tapiolan seurakunnan ylivahtimestari Antti Ruuskanen kertoo.

Kahvilaan voi kuka tahansa poiketa kupposelle. Tuliterä keittiö on jäähdytyslaitteita myöten varusteltu hyvin.

– Uusi sisäänkäynti ja kahvila ovat tämän remontin kruununjalokivi, Ruuskanen myhäilee.

Harjaantuneelle kirkossakävijälle muutokset ovat silmin nähtäviä. Uudet tilat ovat avarat, ja LVI-töiden lisäksi kirkossa parannettiin merkittävästi valaistusta.

– Täällä eivät enää loisteputket räpsy, sillä joka paikkaan on asennettu ledit, Ruuskanen kiittelee.

Työaikaa vapautuu, kun ei jatkuvasti tarvitse huoltaa lämpöpattereita tai putsata tukkeutuneita viemäreitä.

– Korona opetti kirkot striimaamaan, ja se käytäntö tullee jatkumaan. Siksi meille asennettiin kiinteä striimauskalusto. Musiikkitoimintaa parantaa myös kokonaan uusi miksauspöytä, Ruuskanen sanoo.

Työhuoneista luovuttiin, jotta seurakuntalaisille saadaan tilaa

Remontin hinnaksi kerrottiin vuonna 2019 runsaat 17 miljoonaa euroa. Budjettia ei ylitetty, mutta se oli silti kallis paukku. Kirkkoherra Päivi Linnoinen, kannattiko?

– Kannatti!

– Täällä olivat paikat niin huonossa kunnossa, että remontti oli joka tapauksessa aivan välttämätön. Mutta ennen kaikkea remontti kannatti siksi, että saimme niin paljon uusia toiminnallisia ideoita, Linnoinen sanoo.

Keskusidea on nimeltään Polku. Se on idea, mutta myös ihan oikea reitti, joka alkaa Sokos Hotel Gardenin kohdalta.

– Kun tuosta ovesta astutaan sisään, Polku jatkuu, ja sitä pitkin pääsee suoraan tämän kirkon sydämeen eli kirkkosaliin. Sama Polku kuvaa myös ihmisen elinkaarta. Käytännössä elämänkaari Polulla alkaa vauvamuskarista ja jatkuu varhaiskasvatuksen ja nuorisotyön kautta aikuis- ja seniorityöhön, Linnoinen sanoo.

Kirkkoherra Päivi Linnoinen haluaa, että seurakunta on mukana jäsentensä kaikissa elämänvaiheissa.

Kirkkoherra Päivi Linnoinen haluaa, että seurakunta on mukana jäsentensä kaikissa elämänvaiheissa.

– Kun ennen remonttia oli työntekijöiden tai seurakuntalaisten kokoontumisia, niihin kärrättiin aina erikseen kahvitarjoilu. Nyt kärryjä ei tarvita, sillä kaikki kokoontuvat uuteen kahvilaan. Tämä on koko seurakunnan yhteinen kohtaamispaikka.

Uudessa kirkossa ei ole enää lainkaan nimikoituja työhuoneita. Itse asiassa juuri niiden paikalle raivattiin Polku. Jatkossa työntekijöiden käytössä on kaikkien yhteinen avonainen monitilaympäristö. Sen oheen on rakennettu äänieristettyjä vetäytymistiloja keskittymistä vaativaan työhön.

– Meillä on työnäky, että täällä kirkon tiloissa toimivat seurakuntalaiset, kun taas tuolla kirkon ulkopuolella ja sosiaalisessa mediassa ovat työntekijät niiden parissa, jotka eivät vielä ole löytäneet tietään tänne tai jotka ehkä muuten tarvitsevat meitä, Päivi Linnoinen sanoo.

Kun ihminen tulee seurakuntaan, vastassa on ensimmäisenä vahtimestari

Ihmisillä on nykyään hyvin erilaisia syitä käydä kirkolla. Isä tai äiti tuo vauvansa perhekerhoon, varttuneemmat osallistuvat senioritapaamiseen, ja joku taas on sopinut tapaamisen diakonin kanssa.

Mutta kun ihminen tulee kirkolle, vastassa ei suinkaan ole pappi liperit kaulassa.

– Vastaanottava ihminen on useimmiten joko vahtimestari tai kahvilatyöntekijä, Antti Ruuskanen sanoo.

Sitä varten vahtimestarilla on vastaanottotiski.

Aiemmin vahtimestareita kutsuttiin suntioiksi. He ovat niitä kirkon työntekijöitä, joiden ansiosta kerhotilat ovat valmiina käyttöön. Vahtimestarin takana ovat mikrofonit ja muut tekniset laitteet, ja jos papit eivät tiedä, miten Powerpoint heijastetaan seinään, paikalle hälytetään vaksi.

Remontissa palautettiin Tapiolan kirkon alkuperäinen idea siitä, että kastemaljan luota avautuu suora näköyhteys ulos ”maailmaan”.

Remontissa palautettiin Tapiolan kirkon alkuperäinen idea siitä, että kastemaljan luota avautuu suora näköyhteys ulos ”maailmaan”.

Vaksi eli suntio on myös se henkilö, joka vaatettaa alttarin kirkkovuoden mukaisin alttariliinoin. Ennen messua vahtimestari auttaa pappeja alban pukemisessa, ja vihkiparille on aina varattu valkoinen Raamattu, koska vahtimestari on huolehtinut siitäkin.

– Me vahtimestarit koemme monet tehtävät hyvin hengellisiksi, Ruuskanen toteaa.

Entä miten remontti muuttaa työtä Tapiolan kirkolla?

– Odotukset ovat kyllä aika suuret. Täällä on tehty merkittävät tekniset uudistukset. Nyt lämmityksen, ilmanvaihdon ja viemäröinnin pitäisi toimia paremmin, eli kyllä täällä on miellyttävämpää, Ruuskanen sanoo.

– Tietenkään emme vielä tiedä, millaiseksi työ todellisuudessa muuttuu esimerkiksi uudessa kahvilassa. Mutta odotan jo innolla, että seurakuntalaiset pääsevät tänne.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.