null Kunpa tapaisin kirjokimalaisen uudelleen, toivoo niittyvastaava Erkki Kaarnama espoolaisella pörriäisniityllä

Espoon ympäristöyhdistyksen niittyvastaava Erkki Kaarnama on hoitanut pörriäisniittyä kuusi vuotta.

Espoon ympäristöyhdistyksen niittyvastaava Erkki Kaarnama on hoitanut pörriäisniittyä kuusi vuotta.

Hyvä elämä

Kunpa tapaisin kirjokimalaisen uudelleen, toivoo niittyvastaava Erkki Kaarnama espoolaisella pörriäisniityllä

Harvinaiset kimalaislajit löysivät noin hehtaarin kokoisen niittyalueen, joka syntyi Espoon seurakuntayhtymän ja ympäristöyhdistyksen yhteistyönä.

Espoon keskuksen kupeessa sijaitseva niittyalue tarjoaa kymmenillä kukkalajeillaan pölyttäjille ravintoa ja pesäpaikkoja.

Espoon seurakuntayhtymän omistama noin hehtaarin kokoinen niitty on ollut Espoon ympäristöyhdistyksen kehitettävissä kuuden vuoden ajan. Osa kukista on kylvetty, loput saadaan esiin niityn oikeanlaisella hoidolla.

– Hoitamattomalla niityllä maahan painautuu paksu kerros kuloheinää. Tarkoituksena on köyhdyttää rehevöitynyt maaperä viemällä kuloheinä pois, kertoo niitystä vastaava Erkki Kaarnama Espoon ympäristöyhdistykseltä.

– Niitto sinänsä tuo jo valoa pienemmille kukille, jotka pärjäävät näin paremmin kilpailussa heinikkoa ja korkeaa kasvillisuutta vastaan, hän kertoo.

Kuuden vuoden hoitotyö on tuonut uusia kimalaislajeja niitylle.

– Olen nähnyt niityllä uralinkimalaisen, ketokimalaisen ja kirjokimalaisen. Niitä on ollut jossakin harvinaisena, mutta hyvän biotoopin vuoksi ne ovat löytäneet tiensä tänne, Erkki Kaarnama sanoo.

Osa mehiläis- ja kimalaislajeista on harvinaistunut viimeisten 50 vuoden aikana. Erityisesti niittyvastaava toivoo tapaavansa kerran niityllä vierailleen kirjokimalaisen uudelleen.

– Kimalaisilla on hirveän vähän kukkia nykyään, sillä monet pellot ovat pusikoituneet. Tarjolla on joko nurmikko, tai sitten pitkä heinikko, kertoo Kaarnama.

– Pörriäisniityllä pyrimme luomaan välimuodon, joka tarjoaa kukkia koko kesäksi. Samalla tästä hyötyvät perhoset, sekä kaikki muut niitystä riippuvaiset hyönteiset.

Espoon ympäristöyhdistys järjestää niityllä kaksi kertaa kaudessa haravointitalkoot. Talkoissa on tarjolla purtavaa ja juotavaa, ja lapset ovat tervetulleita.

Espoon hautaustoimen vastaava Asko Leinonen on ollut pörriäisniitystä hyvillä mielin.

– Me hankimme työvälineet, talkooväki kerää heinää, ja urakoitsija leikkaa niityn alas yhden tai kaksi kertaa kesässä. Yhtymän kannalta tässä on se etu, että alue pysyy siistin näköisenä, Asko Leinonen sanoo. 

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.