null ”Yli 15 EU-maassa solidaarisuuden osoittaminen voi johtaa rangaistukseen, pidätykseen tai sakkoihin” – EU:n laajuinen kampanja vaatii muutosta pakolaispolitiikkaan

Välimeren kautta Eurooppaan pyrkivät turvapaikanhakijat joutuivat veden varaan Italian edustalla viime tammikuussa. SOS Mediterranee -järjestö pelasti tuolloin 800 ihmistä.

Välimeren kautta Eurooppaan pyrkivät turvapaikanhakijat joutuivat veden varaan Italian edustalla viime tammikuussa. SOS Mediterranee -järjestö pelasti tuolloin 800 ihmistä.

”Yli 15 EU-maassa solidaarisuuden osoittaminen voi johtaa rangaistukseen, pidätykseen tai sakkoihin” – EU:n laajuinen kampanja vaatii muutosta pakolaispolitiikkaan

Suomessa kampanjaa koordinoi Helsingin seurakuntayhtymän Ristin suojassa -hanke.

170 eurooppalaista järjestöä yhteensä viidessätoista EU-maassa käynnistää maahanmuuttoa ja pakolaisuutta koskevan kampanjan, joka vaatii valtioilta inhimillistä maahanmuuttopolitiikkaa.

We Are a Welcoming Europe -kampanjan tiedotteessa kerrotaan tavoitteeksi kerätä miljoona nimeä seitsemässä EU-maassa kansalaisaloitteeseen, joka ”nostaa keskusteluun kolme teemaa: solidaarisuuden kriminalisoimisen lopettaminen, suora tuki pakolaisia auttaville kansalaisille ja toimijoille, sekä siirtolaisten ja pakolaisten ihmisoikeuksien toteutuminen EU-maissa”.

– Jotta tähän päämäärään päästäisiin, aloite on saatava keskusteluun Euroopan parlamentissa, sanoo kampanjan Suomen koordinaattori Nora Repo.

Aikaa allekirjoitusten keräämiseen on yhdeksän kuukautta. Suomessa kampanjaa koordinoidaan osana Helsingin seurakuntayhtymän Ristin suojassa -projektia.

Suomen kampanjassa ovat mukana yhteistyökumppaneina Emmaus Finland, Emmaus Helsinki, We see you ry, Pakolaisten puolesta ry, Kotimajoitusverkosto, Turvapaikanhakijoiden tuki ry, Vapaa liikkuvuus ja Refugee Hospitality Club.

Euroopan laajuisesti kampanjaa koordinoi Migration Policy Group Brysselissä.

”Auttaminen voi johtaa rangaistukseen”

We Are a Welcoming Europe -kampanja vaatii EU:n tasolta yhtenäistä ja paremmin ihmisoikeudet huomioon ottavaa politiikkaa. Kampanjan mukaan solidaarisuuden ja humanitaarisen avun antamisen kriminalisoiminen on vastoin eurooppalaisia arvoja.

– Silti yli 15 EU-maassa solidaarisuuden osoittaminen hädässä oleville ihmisille voi johtaa rangaistukseen, pidätykseen tai sakkoihin, Nora Repo sanoo.

Lisäksi kampanja vetoaa, että pakolaisia ja turvapaikanhakijoita auttavia EU-kansalaisia ja muita toimijoita tuettaisiin suoraan taloudellisesti.

Näin tuetaan kaikkien ihmisten oikeusturvan toteutumista ja edistetään oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaisuutta ja yhteiskuntarauhaa. – Nora Repo

Oikeusturvan täytyy koskea jokaista

Kampanja painottaa myös kaikkien EU-maissa oleskelevien ihmisten ihmisoikeuksien toteutumista. Oikeusturvan saatavuus tulisi taata kaikille ihmisille oleskelulupastatuksesta ja kansallisuudesta riippumatta.

– Näin tuetaan kaikkien ihmisten oikeusturvan toteutumista ja edistetään oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaisuutta ja yhteiskuntarauhaa. We Are a Welcoming Europe -kampanjan ytimessä on viesti siitä, että eurooppalaisia perusarvoja tulisi vaalia niin, että Eurooppa olisi oikeudenmukainen ja vieraanvarainen paikka kaikille ihmisille, Repo summaa.

We Are a Welcoming Europe -kampanja jatkuu helmikuuhun 2019 asti. Eurooppalaisen kansalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa ensi viikonlopun aikana 26.–27.5 Maailma kylässä -festivaaleilla.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: