Maailma kyläilee Stadissa 26.—27.5. — tuomisina 18 ilmaista konserttia ja tuhdisti asiaa
Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla on tarjolla musiikkia, asiaa, lastenohjelmaa, eksoottista ruokaa ja elokuvia .
Missä voi ensi viikonloppuna kuulla entistä uusnatsia Esa Holappaa, israelilaista Hanna Baragia, Suomesta turvapaikkaa hakeneita opettajanaisia ja syyrialais-venezuelalaista muusikkoa Rami Almithawia, joka on oppinut nopeasti suomea Toisto-metodilla?
Kaikki he ovat mukana Maailma kylässä -festivaalilla Helsingin keskustassa 26.–27.5. Asiaohjelmassa on mukana satamäärin kiinnostavia ihmisiä sekä Suomesta että ulkomailta, ja kulttuuriohjelma tarjoaa maailmanmusiikin huippunimien ja Suomen eturivin artistien konsertteja usealla lavalla. Festivaalin järjestää kattojärjestö Kepa, johon kuuluu yli 300 kehitysyhteistyötä tekevää järjestöä, myös lukuisia kristillisiä toimijoita.
Poimimme muutaman tärpin festivaalin asiaohjelmasta:
1. Lapset eivät opi koulussa
Maailman lapsista 40 prosenttia käy koulua kielellä, jota he eivät ymmärrä. Miljoonilta koululaisilta puuttuu alkeellisinkin luku- ja kirjoitustaito. Ratkaisuja peruskoulutuksen ongelmiin etsivät muiden muassa äidinkielisen opetuksen asiantuntija Mesfin Derash Zeme Etiopiasta ja erityisasiantuntija Sirpa Sinervä ulkoministeriöstä. Keskustelun juontaa uutisankkuri Piia Pasanen.
Sunnuntaina 27.5. klo 16–16.40 Taiga-lava, Kansallisteatterin Lavaklubi. Järjestäjä: Suomen Lähetysseura.
2. Miksi ihminen radikalisoituu? — Turvallisuudentunteen merkitys
Suomen uusnatsistisen vastarintaliikkeen entinen johtaja Esa Holappa pohtii radikalisoitumisen syitä ja siitä irtautumisen mahdollisuuksia. Paneelikeskustelussa mukana myös sudanilainen opiskelija Angelina Arial ja pastori, kriisi- ja traumaterapeutti Janne Hassinen. Mistä löytyy toivo, jos paluu omaan kotiin ei ole enää mahdollinen?
Sunnuntaina 27.5. klo 13.20–13.50 Taiga-lava, Kansallisteatterin Lavaklubi (striimaus MK-festivaalin YouTube-kanavalla). Järjestäjä: Fida International.
4. Uskonnon rooli ja naisten oikeudet
Uskonnoilla perustellaan usein naisiin kohdistuvaa syrjintää, ja ne nähdään esteenä naisten oikeuksien toteutumiselle. Uskonnot ja vakaumukset ovat kuitenkin naisille myös voimaantumisen lähteitä ja keskeinen osa identiteettiä.
United Religions Initiative -järjestön Ugandan alueellinen koordinaattori Despina Namwembe, Helsingin yliopiston teologian dosentti Elina Vuola ja Nuoret Muslimit ry:n puheenjohtaja Nahla Hewidy keskustelevat englanniksi uskonnon roolista naisten oikeuksien toteuttamisessa. Keskustelun juontaa toimittaja ja pastori Tapani Ruokanen.
Sunnuntai 27.5. klo 15.20—16 Taiga-lava, Kansallisteatterin Lavaklubi. Järjestäjät: Suomen ekumeeninen neuvosto, Suomen Caritas ja Filantropia.
3. Uskontojen kylä
Uskontojen kylässä eri uskonnot ja ihmiset kohtaavat. Kylässä on tilaa kysymyksille ja vapaalle oleskelulle. Ohjelmassa on keskusteluhetkiä ja työpajoja, eri uskontojen rukoushetkiä sekä musiikkia, esimerkiksi orientaaliortodoksien laulua.
Mahdollisuuksien tori -teltassa Kaisaniemen puistossa koko tapahtuman ajan. Järjestäjä: Helsingin evankelis-luterilaiset seurakunnat yhdessä eri uskonnollisten yhteisöjen kanssa.
5. Kirkon Ulkomaanavun hankkeet
Kirkon Ulkomaanavun teltassa suihkulähteen vierellä voi tutustua lauantaina ja sunnuntaina muun muassa Opettajat ilman rajoja -toimintaan (OIR) ja uuden kielen oppimiseen Toisto-metodilla sekä EAPPI-vapaaehtoisohjelmaan. Hannu Niemelä esittelee Koulu maailmaa muuttamaan -hanketta ja eri järjestöjen yhdessä työstämää globaalikasvatusmateriaalia. Turvapaikkaa Suomesta hakeneet kaksi opettajaa ovat myös tavattavissa OIR-verkoston esittelyssä.
EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) on kansainvälinen ohjelma, joka lähettää vapaaehtoisia ihmisoikeustarkkailijoita Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin. Suomesta lähetetään vuosittain 12–14 tarkkailijaa.
Maailma kylässä -festivaali 26.—27.5. Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Puistossa on yli 60 ruokamyyjää sekä lähes 250 kansalaisjärjestöä.
Katso koko ohjelma: www.maailmakylassa.fi
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Yli 15 EU-maassa solidaarisuuden osoittaminen voi johtaa rangaistukseen, pidätykseen tai sakkoihin” – EU:n laajuinen kampanja vaatii muutosta pakolaispolitiikkaan
AjankohtaistaSuomessa kampanjaa koordinoi Helsingin seurakuntayhtymän Ristin suojassa -hanke.