null 10 käskyä kuusikymppiselle

60-vuotiaan vahdikasta elämää. Kuva: Anni Juusela

60-vuotiaan vahdikasta elämää. Kuva: Anni Juusela

Hyvä elämä

10 käskyä kuusikymppiselle

Kun ikää on runsaat 60 vuotta, on hyvä aika peilata nykyisyyttään menneeseen ja miettiä, miten aikoo loppuelämänsä elää.

1. Pysähdy siihen, missä olet

Tämä on useimmiten helppo käsky, sillä työn loppuminen, mahdolliset sairaudet ja oma iltaisin hiipivä väsymys tarjoavat monia mahdollisuuksia pysähtymiseen. Kuuntele halukkaasti hiljaisuutta, hengitystäsi, jäsentesi kolotuksia ja mielesi liikkeitä. Puhuttele itseäsi lempeästi: enää ei ole kiire mihinkään. Jos sinun tekee yhä mieli juosta karkuun omaa elämääsi, lopeta heti. Jos sinä et itse suostu näkemään, mistä elämäsi koostuu, niin kuka sen koskaan tekee?

2. Tutki todellisuutta

Katso kaikkea sitä, mistä elämäsi koostuu. Katso pettymyksiä, loppuja, kesken jääneitä alkuja. Katso ihmisiä ympärilläsi. Katso sitä, mikä on totta, ja sitä, minkä aavistat ehkä olevan totta. Ole konkreettinen ja suora. Enää ei tarvitse peittää eikä kieltää mitään, ei sivuuttaa yhtään toivetta tai tunnetta. On lupa myöntää kaikki se, minkä tavoitat ja näet. Jumala lähestyy sinua sinun oman todellisuutesi kautta.

3. Katso pitkälle menneeseen

Kun vuosia on paljon, on hyvä katsella taaksepäin. Tämä päivä on syntynyt menneen kautta, mutta ei läheskään aina tietoisten ja harkittujen valintojen seurauksena. Ole siksi armollinen itsellesi. Teit ratkaisusi yrittäen parhaasi senhetkisen ymmärryksesi varassa. Ehkä et edes huomannut valinnan hetkiä. Ehkä syyt tapahtuneeseen nousivat vuosista, jolloin et itse vielä valinnut mitään vaan toiset valitsivat puolestasi ja muovasivat tulevaa elämääsi. Ole heillekin armollinen ja muista, että hekin tekivät vain sen, mihin heidän omat voimansa ja ymmärryksensä riittivät.

4. Älä valita menetystä

Kun katsoo taaksepäin, on usein suuri houkutus ryhtyä jossittelemaan. Jos en olisi tehnyt niin, jos olisin älynnyt valita toisin, jos olisin elänyt nykyisen itsetuntemukseni ja nykyisten mahdollisuuksieni varassa, moni asia olisi varmasti toisin. Älä mene tähän halpaan. Kipeitä asioita tapahtuu sinusta riippumatta, sinun tekemistesi seurauksena tai ihan ilman syytä.

5. Tunnusta itsesi

Kun katsot peiliin, kenet näet? Elämästä kyllikseen saaneen katkeran ihmisen vai sen varovaisen kiltin ihmisen, aina sivuun jättäytyvän, joka sanoi liian usein kyllä? Vai katsooko sieltä utelias ihminen, joka ei vieläkään ole päässyt elämässään kyllin syvälle ja kyllin laajalle? Vai kukaties se intohimoinen olento, joka lopultakin on kyllin vanha ollakseen pelkäämättä? Nyt on totisesti korkea aika katsoa todellisuutta silmiin ympärillään ja sisällään.

6. Myönnä toiveesi

Kun kokemusta on riittävästi, uskaltaa jo viimeinkin myöntää toiveensa. Ihan siitä riippumatta, voivatko ne koskaan toteutua. Katso tutkivasti toiveitasi ja myönnä ne. Tee kaikkesi niiden toteuttamiseksi, sillä ei niistä kukaan muukaan huolehdi. Jos et tiedä, miten toiveesi voisivat toteutua, myönnä ne kuitenkin ja pysy hereillä. Elämä saattaa heittää eteen yllättäviä mahdollisuuksia, ihmisiä ja tapahtumia, joissa voi olla kätkössä sinun toiveittesi alku.

7. Älä kitsastele elämää

Kun työhön kuluva aika on vähentynyt, viikossa on äkkiä hirmuinen määrä vapaita tunteja. Nyt kannattaa viimeinkin antautua elämään, tarkoitti se sitten intohimoista puurtamista puutarhassa, uutta työtä tai harrastusta, lastenlasten pieniä käsiä poskilla, kulttuurielämyksiä tai tilan tekemistä uusille ihmisille. Älä siis varo, kitsastele ja pelkää. Elämä on runsas antaja niin hyvässä kuin pahassakin. Ota vastaan, mitä on tullakseen ja mitä toivot tulevan.

8. Ole rohkeasti avoin

"Ei enää minulle" voi olla vaarallinen asenne vanhalle. Et kai sinä pane lappua luukulle, kun elämä vielä jatkuu? Uudet asiat ovat voivat vanhoille helpompiakin, sillä monella on jo malttia tutkia niitä, olla mestaroimatta ja määräilemättä. Kun ei tarvitse kantaa vastuuta esimerkiksi lasten tekemisistä, voi kaikessa rauhassa todeta: mielenkiintoista.

9. Älä takerru

Kun toivoo jotain, on hyvä muistuttaa itseään takertumattomuudesta. Elämä antaa ja elämä ottaa. Älä siis takerru häneen, joka lähti. Älä takerru vihaasi ja pettymykseesi. Jos takerrut ja luulet toisten takaavan onnesi, voit jäädä yksin. Moni näet kavahtaa liian suurta tarvetta ja peittelemätöntä kaipausta. Älä pelkää menetyksiä. Niitä tulee ja niistä selviää.

10. Muista juhlia elämääsi

Ole hyvä itsellesi. Katsele hyväksyvin silmin ihmistä, joka sinusta on tullut. Arvosta elämääsi ja vapauttasi, sillä jos et nyt uskalla olla vapaa, et ole koskaan vapaa. Jos et nyt uskalla liittyä toisiin ihmisiin, et uskalla sitä ikinä. Rakasta tätä käsittämätöntä elämän salaisuutta, joka on kutsunut sinut olemattomuudesta olemaan, asettanut eteesi kaikki mahdollisuutesi, suuret ja pienet, antanut kaikki kokemuksesi, muovannut sinut. Toista sinua ei ole.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Lutherin neuvo raskasmieliselle: Syö, juo ja etsi toisten seuraa

Hengellisyys

Päivällispöydässä tapaamme rennosti seurueensa kanssa keskustelevan Lutherin. Tarjolla oli lähiruokaa ja vaimon panemaa olutta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.