3 x joulumauste

3 x joulumauste

Kaneli

Kaneli on yksi maailman vanhimmista mausteista. Erilaisia kanelikasveja on satoja. Suomessa saa yleensä kassiakanelia, joka on maultaan hieman kitkerämpi kuin muut lajikkeet. Suomessa kanelia käytetään muun muassa riisipuuron päällä, korvapuusteissa ja glögissä. Kun kanelitangon pesee ja kuivaa hyvin, sitä voi käyttää useasti.

Neilikka

Mausteneilikka kasvaa villinä Indonesiassa. Oikeastaan kokonaiset neilikat ovat trooppisen puun kukannuppuja. Arabialaisessa keittiössä mausteneilikkaa käytetään ympäri vuoden, mutta Suomessa neilikalla maustetaan piparit ja maustekakut ja koristellaan kinkku. Mausteneilikoita voi myös pureksia aterian jälkeen raikastaakseen hengityksen.

Tähtianis

Tähtianis ja anis eivät ole kasvitieteellisesti sukua toisilleen, vaan tähtianis on mangoliansukuisen puun hedelmä, jossa on voimakas tuoksu. Lakritsamainen maku tulee anetoli-nimisestä yhdisteestä. Esimerkiksi Kiinassa tähtianis on yleinen mauste porsas- ja ankkaruuissa. Suomessa tähtianiksella maustetaan muun muassa hedelmäsalaatti ja kuumia juomia.

Jaa tämä artikkeli: