3 x päihde

3 x päihde

Granta 1: Ruoka. Otava 2013.

Granta-aikakauskirjan ensimmäiseen suomenkieliseen numeroon on koottu ruoka-aiheista proosaa. Ruoastakin voi vetää överit, liioitella niin, että siitä tulee huume. Kazuo Ishiguron Herkkusuu kertoo, mihin voi johtaa himo maistaa aina jotakin ennenkokematonta. Pirjo Hassisen Äyriäisbuffetissa kaikki on alistettu ahmijoiden päähänpistoille.

Jaakko Heinimäki: Harrasta viiniä. Kirjapaja 2013.

Kirjassa esitellään Suomessa myytäviä viinejä, joilla on jokin kytkös kristinuskoon: on Jeesuksen kyyneliä ja Neitsyt Marian maitoa. Kristityille viinillä on ehtoollisen vuoksi aivan erityinen merkitys, mutta muutenkin viinin juominen on suorastaan raamatullista puuhaa. Esimerkiksi Sananlaskuissa muistutetaan, että viini auttaa unohtamaan kurjuuden.

Jaakko Hämeen-Anttila: Trippi ihmemaahan. Huumeiden kulttuurihistoria. Otava 2013.

Huumeita ovat käyttäneet tajunnan laajentajina ja oivalluksen lähteinä niin varhaiset islamin mystikot, 1800-luvun romantikot kuin hipitkin. Myös näkemykset niiden haitoista ovat vaihdelleet. Huumeet kriminalisoitiin vasta 1900-luvulla. Samalla niistä tuli sosiaalinen ongelma – ja rikollisille kannattava bisnes.

Jaa tämä artikkeli: