Kasteessa lapsi kutsutaan nimeltä. Pastori Jarmo Kokkosen mukaan tällä tuetaan lapsen itsemääräämisoikeutta.
Äidin oikeus päättää alle 1-vuotiaan uskonnosta poistuu
Maaliskuussa voimaan tuleva sukupuolineutraali avioliittolaki vaikuttaa uskonnonvapauslakiin.
Laki alle 1-vuotiaan lapsen liittämisestä uskonnolliseen yhdyskuntaan muuttuu maaliskuun 1. päivä voimaan tulevan sukupuolineutraalin avioliittolain myötä. Asiasta kertoi Yle.
– Voimassaolevassa uskonnonvapauslaissa on säännös, jonka mukaan äidillä on oikeus päättää alle 1-vuotiaan lapsen uskonnollisesta asemasta silloin, jos lapsen huoltajat eivät ole sopineet lapsen uskonnollisesta asemasta. Kyseinen säännös poistuu maaliskuun alusta alkaen, sanoo lakimies Outi Perkiömäki kirkkohallituksesta.
Perkiömäen mukaan tähänkin asti lapsen liittäminen uskonnolliseen yhdyskuntaan on edellyttänyt pääsääntöisesti molempien vanhempien suostumusta.
– Mutta jos lapsen huoltajuus on tuomioistuimen päätöksellä vain toisella vanhemmalla, päätös lapsen uskonnollisesta asemasta on hänellä.
Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön vs. johtaja, pastori Jarmo Kokkonen arvioi, ettei uskonnonvapauslain muutos ole dramaattinen.
– Oma arvioni on, että nykyään lapsen kastamatta jättämisen taustalla ei useinkaan ole vanhempien jyrkkä erimielisyys, Kokkonen sanoo.
Hänen mukaansa Suomessa on nähtävissä pitempiaikainen polarisoituminen. Kaupungeissa lapsia ei kasteta niin paljon kuin maaseudulla.
Oma arvioni on, että nykyään lapsen kastamatta jättämisen taustalla ei useinkaan ole vanhempien jyrkkä erimielisyys. - Jarmo Kokkonen
– Kaupungeissa korostuu ajatus uskonnon yksityisestä luonteesta, jolloin lapsen puolesta ei haluta tehdä uskonnollista vakaumusta koskevia päätöksiä. Maaseudulla taas korostuu kirkon yhteisöllinen luonne.
Kokkosen mukaan kastettujen määrä on kuitenkin kirkon olemassaolon punainen lanka.
– Kastettujen määrä kertoo pidemmällä aikavälillä, mikä on kirkon tulevaisuus, hän sanoo.
– Tällä kehityksellä on kirkon lisäksi myös yhteiskunnallisia vaikutuksia, jotka näkyvät vaikkapa uskonnonopetuksessa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
