Kastepuu versoo uusia oksia Olarissa
Perhe saa puun oksan myöhemmin muistoksi.

Perhe saa puun oksan myöhemmin muistoksi.

Kastepuu versoo uusia oksia Olarissa

Elena-vauva pitää tiukasti kiinni oksasta, joka on hänen ikiomansa.

Olarin seurakunnan Kastettujen puu otettiin käyttöön ensimmäisen adventin messussa viime marraskuussa. Elena-vauva sai silloin puuhun nimeään ja kastepäiväänsä kantavan oksan.

”Puussa on hienoa symboliikkaa: jokainen vanhempi toivoo, että lapsi huomioitaisiin seurakunnan uutena jäsenenä”, pohtii Elena-tytön äiti, Milla-Maria Hyyrynen.

Nimen julkistamisen lisäksi kastepäivään sisältyy usein muutakin jännitystä.

”Sen verran kiireinen päivästä tuli, että tutti unohtui. Elena saikin sitten ilmaista itseään vapaasti”, hymyilee Hyyrynen.
 

Kaste on lahja, jonka lapselleen voi antaa."
– Milla-Maria Hyyrynen
 

Milla-Maria Hyyrysen Elena-tytär sai puuhun oksan viime marraskuussa.


Lattiasta kattoon ulottuva valkoinen Kastettujen puu on vaikuttava taideteos, joka elää jatkuvasti uusien kastettavien lasten myötä. "Te olette oksat" -teoksen toteuttivat taiteilijat Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen.

Kastetut lapset saavat oksanmuotoisen nimilaatan myöhemmin muistoksi itselleen.

”Kotona on puutapettia, johon ajattelimme kiinnittää oksan”, kertoo Hyyrynen.

”Kaste on merkityksellinen juhla. Lapsi tuodaan Jumalan luo ja läheisten läsnä ollessa hänelle pyydetään Jumalan suojelusta. Samalla lapsi liittyy koko maailmanlaajuisen seurakunnan jäseneksi.”

Olarin kirkon Kastettujen puu -taideteos ulottuu lattiasta kattoon.


Espoossa syntyy vuosittain noin 3500 lasta. Kymmenen vuotta sitten kolme neljästä espoolaisvauvasta sai kasteen. Viime vuonna luku oli vähän yli puolet. Seurakuntaan kuuluvien perheiden lapsista on kastettu noin 90 prosenttia viime vuosina.

”Perheiden tilanteet vaihtelevat suuresti, minkä vuoksi lapsi on saattanut jäädä kastamatta. Järjestämme kerran vuodessa Kastepäivän, jolloin lapsen voi kastaa helposti, koska kaikki järjestelyt on mietitty valmiiksi”, kertoo Juha Virta, Ison Omenan kauppakeskuspappi.

Seurakunnan puolesta juhlaväelle on tarjolla kakkukahvit ja valmiiksi koristellut tilat. Päivänsankarille järjestyy tarvittaessa kastemekko tai isomman kastettavan kyseessä ollessa alba. Kastettavat ovat olleet vauvoja, leikki-ikäisiä ja nuoria.

”Kastepäivä on sydämellinen, lämminhenkinen juhla, jolloin lapsi on keskiössä. Vanhemmilla, isovanhemmilla, kummeilla ja ylipäätään juhlavierailla on mahdollisuus lausua oma, yksilöllinen rukoustoivotus lapsen puolesta”, kuvailee Virta.

Lue lisää kasteesta ja kasteen järjestämisestä tästä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: