null Aikaa muille

Henkilöt vasemmalta oikealle Terhi Pikkujämsä, Elisabet Tepora, Heikki Heikurinen, Sohvi Venäläinen, Kaisa Viitala, Suvi Haapaniemi, Kari Koivula.

Henkilöt vasemmalta oikealle Terhi Pikkujämsä, Elisabet Tepora, Heikki Heikurinen, Sohvi Venäläinen, Kaisa Viitala, Suvi Haapaniemi, Kari Koivula.

Aikaa muille

Saattohoitoa sairaalassa, äänilehtien lukua näkövammaisille, laulua vanhuksille. Suurella Sydämellä ‑kampanjan vantaalaiset vapaaehtoiset tietävät monta tapaa tehdä hyvää.

Vantaan seurakuntien projektityöntekijä

Heikki Heikurinen

Vapaaehtoisiksi tarvitaan erilaisia ihmisiä, erityisesti nuoria aikuisia. Pyrimme siihen, että jokaiselle löytyy joku tehtävä. Kaikki lähtee vapaaehtoisen omista taidoista ja toiveista. Esimerkiksi nikkarointihommiin hakeutuu yleensä erilaisia ihmisiä kuin hoivatyöhön.

Suurella sydämellä -kampanjan ideana on, että vapaaehtoistehtävään ei tarvitse sitoutua vuosikausiksi. Halutessaan voi tulla kertaluontoisesti tekemään parin tunnin homman vaikka työpäivän jälkeen.

Terhi Pikkujämsä

Aion kiertää tänä syksynä seurakunnan järjestämissä vanhusten kerhoissa. Olen tehnyt elämäntyöni kuurosokeiden parissa, ja aion hyödyntää taustaani vapaaehtoistyössä.

Menen kerhoihin keskustelemaan ja kuuntelemaan. Tarkoitus on jutella vanhusten kanssa kuulemiseen ja näkemiseen liittyvistä asioista sekä arvioida, miten näkö- ja kuulovammaisia vanhuksia voitaisiin auttaa.

Olen ollut kaksi vuotta eläkkeellä. Jäin leskeksi viisi vuotta sitten ja lapset ovat maailmalla. Nyt on sopiva hetki antaa aikaa muille.

Elisabet Tepora

Olen tehnyt vapaaehtoistyötä ja toiminut luottamushenkilönä Tikkurilan seurakunnassa 1980-luvun alkupuolelta lähtien. Viimeiset viisi vuotta olen vetänyt myös seurakunnan Hanna-piiriä.

Toukokuussa olin vapaaehtoisena Pipliasta päähän ja sydämeen –tapahtumassa. Tehtäväni oli ohjata ja opastaa ihmisiä rukouspolulle Tikkurilan kirkossa.

Haluaisin toimia diakonisissa tehtävissä. Kunhan jään kokonaan pois työelämästä, voisin ryhtyä vapaaehtoiseksi ystäväksi tai varamummoksi.

Sohvi Venäläinen

Olen tehnyt pian 30 vuotta erilaisia vapaaehtoistöitä ihmisten ja eläinten auttamiseksi. Nykyisin käyn Länsimäessä Kerokujan palvelutalolla ulkoiluttamassa dementoituneita vanhuksia ja olen vapaaehtoisena työntekijänä koululaisten kerhossa Länsimäen kirkolla.

Viime keväänä olin Yhteisvastuukeräyksen lipaskerääjänä kahdessa eri paikassa. Haluaisin myös keikkaluonteisesti auttaa vanhuksia tai hoitaa lapsia.

Lapsuudenkodissani majoitettiin kiertäviä romaneja ja tarjottiin ohikulkeville tukkilaisille ruokaa. Auttaminen on ollut pienestä pitäen oleellinen osa elämääni.

Kaisa Viitala

Tuli tarve auttaa. Kävin vapaaehtoistyön kurssin ja aloin miettiä, mitä haluaisin tehdä.

Valitsin musiikkityön. Innostuin laulamisesta jo koululaisena. Tarkoitukseni on käydä Vantaan kaupungin hoitoyksiköissä, pääasiassa vanhusten luona, laulamassa. Esitämme virsiä, hengellisiä lauluja ja esimerkiksi kouluajoilta tuttuja lauluja, jotka herättävät vanhuksissa muistoja.

Ensiesiintymiseni voi olla jo tässä kuussa. Olen valmis tekemään tätä työtä useamman kerran viikossa. Tuntuu siltä, että tämä on minun juttuni.

Kari Koivula

Ilmoittauduin saattohoitajaksi. Aloitin tehtävät kesällä. Käyn Katriinan sairaalassa kerran viikossa tapaamassa potilaita.

Isoäitini kuoli viisi vuotta sitten syöpään. Hän oli terminaalivaiheessa hoidettavana Terhokodissa. Siellä vieraillessani huomasin, kuinka tärkeää ja arvokasta työtä saattohoitajat tekivät. Kipinä lähti sieltä.

En vielä ole käynyt saattohoitokurssia. Elämänkokemukseni katsottiin olevan riittävä työn aloittamiseen. Vapaaehtoisille saattohoitajille tarjotaan säännöllisesti koulutusta ja työnohjausta. Työnohjauksessa puretaan kokemuksia, jotta asiat eivät jää vaivaamaan.

Olen pankissa töissä. Rahoitusalalla elämänarvot mitataan rahassa. Siksi olen aina tehnyt vapaaehtoistyötä ansiotyön vastapainona.

Suvi Haapaniemi

Luen äänilehtiä näkövammaisille. Osuin netissä sattumalta Suurella Sydämellä -sivustolle, ja huomasin, että tähän työhön tarvitaan vapaaehtoisia. Minun ei tarvinnut kauan miettiä mukaan lähtemistä.

Aluksi harjoittelin äänilehden lukemista kokeneen lukijan kanssa. Elokuussa minulla on lukuvuoroja joka viikko, loppuvuodesta harvemmin. On yllättävän raskasta lukea pari tuntia ääneen. Opettelen koko ajan oikeaa äänenkäyttöä.

Yleensä luen Vantaan Lauria, Kotimaata ja Sanaa. Juttuja valitessa yritän ajatella, mikä kiinnostaa lukijakuntaa.

Tässä työssä oppii uusia taitoja, tapaa uusia ihmisiä ja voi olla hyödyksi. Minulle tämä on harrastus, josta saan hyvän mielen ilman kuluja.

 


Osoitteessa www.vantaa.suurellasydamella.fi on tarjolla monenlaisia tehtäviä vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille. Sivustolla voi myös ilmoittautua vapaaehtoispankkiin tai etsiä vapaaehtoisia. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostilla: suurellasydamella.vantaa@evl.fi.

Jaa tämä artikkeli: