null ”Hyvin hengellistä porukkaa suvussamme on ollut”, kertoo Aku Hirviniemi – yksi hänen esi-isistään oli viiniin menevä radikaalipappi, jota kansa rakasti

Hyvä elämä

”Hyvin hengellistä porukkaa suvussamme on ollut”, kertoo Aku Hirviniemi – yksi hänen esi-isistään oli viiniin menevä radikaalipappi, jota kansa rakasti

Näyttelijä Aku Hirviniemen sukuhistoriaa pengottiin Sukuni salat -ohjelmassa.

Näyttelijä Aku Hirviniemeä ei pelottanut kuulla, mitä menneisyys paljastaa, kun hänelle tuli tilaisuus osallistua Sukuni salat -ohjelmasarjaan.

Dna-testien jälkeen häneltä kyllä kysyttiin, onko jotain sellaista, mitä hän ei halua tietää.

– Suvussa on voinut olla murhamiehiä tai jonkin sortin pahantekijöitä, mutta ei minulla ollut mitään suodatinta tai sensuuria. Ajattelin, että antaa tulla, mitä tulee. Mutta sen ymmärsin, että pellonlaidassa seisoskelijoista ei ohjelmaa olisi tehty.

Suvun tutkimiseen käytettiin testien lisäksi kirkon kirjoja, kansallisarkiston asiakirjoja ja isovanhempien haastatteluja.

Ohjelmassa päädyttiin tutkimaan äidin puoleista sukua.

– Suvusta löytyi 1600-luvulla elänyt Daniel Reuter -niminen pappi, Hirviniemi kertoo.

Radikaali pastori virassaan

Selvisi, että Aku Hirviniemen esi-isä Daniel Reuter opiskeli Turussa Suomen ensimmäisessä yliopistossa ja valmistui sieltä ensimmäisten joukossa. Turun piispa vihki Reuterin papiksi. Lisäksi selvisi, että Daniel Reuterin lähisuvussa 13 ihmistä on ollut tavalla tai toisella tekemisissä pappisuran kanssa.

– Daniel Reuter oli radikaali. Hän arvosteli aateliston touhuja ja oli suosittu kansanmies. Reuterille viini maistui ja hänet heitettiin virastaankin ulos, mutta kova saarnamies nostettiin aina takaisin. Kansa vaati lisää Herran sanaa Daniel Reuterilta, Hirviniemi kertoo.

Pappissuku yllätti minut, juoppous ei.

Yllättäen Hirviniemen viiniin menevässä Putous-hahmossa pastori Usko Eevertti Luttisessa vaikuttasi olevan suvussa eläneen papin piirteitä.

– Pappissuku yllätti minut, juoppous ei. Ajattelin, että suku olisi ollut tavallista talonpoikaa ja normimeininkiä. Mutta hyvin hengellistä porukkaa suvussamme on ollut.

Tarvitaan karismaa ja puheenlahjoja

Sukuni salat -sarjan myötä Aku Hirviniemi kiinnostui epigenetiikasta, jonka mukaan ympäristö vaikuttaa perimään. Tieto sai Hirviniemen miettimään papin työn ja näyttelijän työn yhtäläisyyksiä.

– Pappihan on myös esiintyjä. Papin pitää olla karismaattinen. Papin pitää olla seurakuntalaisten edessä vakuuttava ja osata saarnata.

– Ei 1600-luvulla ollut televisioita tai stand up -klubeja, vaan sunnuntain jumalanpalvelus on ollut se, josta haettiin hengen ravintoa ja helpotusta huoliin, ja on siellä käyty jollain tavalla viihtymässäkin.

Hirviniemeä on askarruttanut myös se, pystyykö yleensä oman suvun huonoa ketjua katkaisemaan. Epigenetiikan mukaan tietyt käyttäytymismallit voivat periytyä kolmanteen sukupolveen asti.

– Olen tullut siihen tulokseen, että ihminen voi kehittää itseään ja sen myötä oman sukunsa historiaa paremmaksi. Pitäisi miettiä omia valintojaan ja sitä, minkälaisen henkisen perinnön haluaa jättää tuleville sukupolville.

Hirviniemen pappibuumi ei pääty tähän. Aku Louhimiehen tulevassa elokuvassa hän näyttelee pappia. Rooliin eläytyessään näyttelijä kuvitteli sitäkin, minkälaisen sielunhoitajan kirkko olisi pappissuvun Aku Hirviniemestä saanut.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Arkeologit nostivat Senaatintorin alta 120 vainajan jäänteet – heidän elinaikanaan hautapaikoista käytiin kisaa, nyt kirkon pitää päättää, miten luut haudataan uudestaan

Ajankohtaista

1600-luvulla kaikista suurin kunnia oli tulla haudatuksi kirkon lattian alle. Siksi kirkot löyhkäsivät mätäneviltä ruumiilta ja vilisivät luita etsiviä koiria.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.